Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael in Hezbolah nadaljujeta napade z raketami

Izrael je ponoči obstreljeval in napadel sirsko pristaniško mesto Latakija. Iranski zunanji minister je na obisku v Egiptu.
Izraelska vojska je danes napadla okolico mesta Tir na jugu Libanona. FOTO: Kawnat Haju/AFP
Izraelska vojska je danes napadla okolico mesta Tir na jugu Libanona. FOTO: Kawnat Haju/AFP
STA
17. 10. 2024 | 09:41
17. 10. 2024 | 16:39
6:21

Izraelska vojska je danes znova napadla okolico mesta Tir in dolino Beka v Libanonu, potem ko je tamkajšnje prebivalce pozvala k evakuaciji, poročajo lokalni mediji. Hezbolah je z raketami napadel izraelske tanke ob meji. Vojaška ladja, ki deluje v okviru mirovne misije ZN v južnem Libanonu (Unifil), pa je pred libanonsko obalo sestrelila dron.

image_alt
V napadih na mesto na jugu Libanona med žrtvami tudi župan

»Nujno opozorilo prebivalcem doline Beka, še posebej tistim, ki se nahajajo v stavbi, označeni na zemljevidu na območju Tamnine. Nahajate se v bližini objektov, ki pripadajo Hezbolahu in bodo v bližnji prihodnosti tarča vojske,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelskih sil.

Kmalu zatem je k evakuaciji pozval še prebivalce dveh območij v Beki in prebivalce območja Al Havš v bližini obalnega mesta Tir. Po navedbah lokalnih medijev je Izrael nato napadel območje Al Havš. Šiitsko gibanje Hezbolah je medtem z raketami napadlo izraelska tanka na jugu Libanona in zatrdilo, da je napad terjal žrtve.

FOTO:  Ibrahim Amro/AFP
FOTO:  Ibrahim Amro/AFP

Izraelska vojska pa je sporočila, da je iz Libanona proti severu Izraela poletelo okoli 30 raket. Dodala je, da je v zadnjih 24 urah ubila več kot 45 borcev Hezbolaha in napadla 150 ciljev gibanja v Libanonu, vključno s skladišči orožja, raketnimi izstrelišči in drugo infrastrukturo.

Izraelska televizija Channel 12 je poročala, da je vojska zavzela vas Aita al Šab na jugu Libanona, že prejšnji dan pa vas Marun al Ras. Poslanec Hezbolaha Hasan Fadlala je medtem poudaril, da izraelska vojska nima popolnega nadzora nad nobeno vasjo na jugu Libanona. Dodal je, da Izrael izvaja »politiko požgane zemlje s sistematičnim uničevanjem vasi, da bi vzpostavil varovalni pas brez ljudi, stavb, polj in dreves«.

Vojaška ladja nemške mornarice, ki deluje v okviru misije Unifil, pa je v jutranjih urah pred libanonsko obalo sestrelila brezpilotni letalnik, je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal tiskovni predstavnik nemške vojske. Dron je sestrelila v neposredni bližini ladje okoli 30 kilometrov od pristanišča v Nakuri, kjer je sedež sil Unifila. Posadka je dron zajela in ga zdaj pregleduje.

Incident se je zgodil po naraščajočih napetostih v Libanonu, kjer so bili tarča izraelskih napadov večkrat tudi pripadniki misije Unifil.

Okrepili so se tudi napadi na Sirijo

Izrael je ponoči izvedel tudi napad na sirsko pristaniško mesto Latakija, poroča sirska tiskovna agencija Sana. V napadu, ki ga je potrdila tudi nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice, sta bili ranjeni dve osebi. Latakija je ves čas državljanske vojne pod nadzorom vladnih sil, v njeni bližini pa je tudi oporišče ruske vojske.

Sirski observatorij s sedežem v Združenem kraljestvu navaja, da je Izrael ciljal skladišče orožja v Latakiji, piše AFPSana je poročala o dveh ranjenih civilistih in gmotni škodi, prav tako o požarih, ki so menda izbruhnili ob sestrelitvi nekaterih »sovražnih tarč«.

Izraelska vojska je danes napadla okolico mesta Tir na jugu Libanona. FOTO: Kawnat Haju/AFP
Izraelska vojska je danes napadla okolico mesta Tir na jugu Libanona. FOTO: Kawnat Haju/AFP

Izrael pogosto obstreljuje sosednjo Sirijo, njen del od leta 1967 tudi okupira, a napade le redko komentira. Ti napadi so se še dodatno okrepili od začetka izraelske kopenske invazije v Libanonu, usmerjeni pa so predvsem na skupine, ki jih podpira Iran. Med te sodi tudi libanonsko gibanje Hezbolah, ki je zaveznik sirske vlade. Hezbolah se je med sirsko državljansko vojno aktivno boril na strani državne vojske.

Latakija na sredozemski obali je bila v preteklosti le redko tarča izraelskih napadov. V bližini mesta se nahaja tudi letalsko oporišče Hmejmim, ki ga od leta 2015 koristi ruska vojska.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine