Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael nadaljuje obstreljevanje Gaze

Glede na navedbe predstavnikov oblasti v Gazi je bila danes tarča napada tudi šola v begunskem taborišču Nuseirat v osrednjem delu Gaze.
Izrael naj bi po lastnih navedbah zasegel tudi Hamasov raketomet. FOTO: Ramadan Abed/Reuters
Izrael naj bi po lastnih navedbah zasegel tudi Hamasov raketomet. FOTO: Ramadan Abed/Reuters
STA
6. 7. 2024 | 10:56
6. 7. 2024 | 20:13
4:44

Izrael nadaljuje obstreljevanje Gaze, kjer je izraelska vojska v zadnjih dveh dneh po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva ubila najmanj 87 ljudi. Še vsaj 15 žrtev je terjal današnji napad na šolo v bguenskem taborišču Nuseirat. Po trditvah izraelske vojske pa je ubila tudi več pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Glede na navedbe predstavnikov oblasti v Gazi je bila danes tarča napada tudi šola v begunskem taborišču Nuseirat v osrednjem delu Gaze, kjer so bili nastanjeni razseljeni ljudje. Ubitih naj bi bilo najmanj 15 ljudi, več deset pa ranjenih.

Izraelska vojska je za britanski BBC javila, da incident preučuje.

Vojska je poročala še, da je danes ubila več pripadnikov Hamasa ubila v soseski Šedžaija v mestu Gaza. Tam naj bi odkrili tudi predore in rakete z večjim dosegom. »To kaže na ponovni poskus sovražnika, da vzpostavi oporišče na tem območju,« je sporočila izraelska vojska.

Po navedbah vojske se spopadi nadaljujejo tudi v Rafi na jugu enklave.

Izrael naj bi po lastnih navedbah zasegel tudi Hamasov raketomet, ki so ga pripadniki gibanja skrivali v mestu Deir al-Balah na območju, ki je opredeljeno kot humanitarno območje.

Izrael za naslednji teden napovedal nadaljevanje pogajanj v Katarju

Izrael je za naslednji teden napovedal nadaljevanje pogajanj s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas o prekinitvi ognja v Gazi. Pogovori bodo potekali ob posredovanju Katarja, kjer se je v petek z mediatorji sestal vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad David Barnea.

Po informacijah vira blizu Bele hiše naj bi imela Izrael in Hamas sedaj »pomembno priložnost«, da zagotovita premirje. FOTO: Eyad Baba/Afp
Po informacijah vira blizu Bele hiše naj bi imela Izrael in Hamas sedaj »pomembno priložnost«, da zagotovita premirje. FOTO: Eyad Baba/Afp

Po obisku vodje Mosada je tiskovni predstavnik izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v petek sporočil, da »bodo izraelski pogajalci v katarsko prestolnico Doho odpotovali prihodnji teden« in dodal, da »še vedno obstajajo razhajanja med stranmi«.

ZDA, ki skupaj z Egiptom in Katarjem posredujejo pri dogovarjanja o doseganju premirja v Gazi, so po navedbah AFP v veliki meri spodbudile Netanjahuja, da bo v Katar poslal izraelsko delegacijo. Po informacijah vira blizu Bele hiše naj bi imela Izrael in Hamas sedaj »pomembno priložnost«, da zagotovita premirje.

Netanjahu in predsednik ZDA Joe Biden sta o predlogih za premirje, ki jih je podal Hamas, po telefonu spregovorila v četrtek. Kot je ob sklicevanju na izraelske uradnike poročala izraelska televizija Kanal 12, je Hamas umaknil zahtevo za zagotovila, da bo Izrael končal vojno in se v celoti umaknil iz Gaze.

Izraelski tanki na meji med Izraelom in Gazo. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Izraelski tanki na meji med Izraelom in Gazo. FOTO: Amir Cohen/Reuters

Hamas se je z novimi predlogi odzval na načrt ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je konec maja predstavil osnutek sporazuma o končanju spopadov v Gazi v treh fazah, začenši s popolno prekinitvijo ognja za šest tednov.

V tem času bi bila izpuščena določena skupina izraelskih talcev, ki ostajajo ujeti v Gazi, v zameno pa bi izraelska stran izpustila večje število Palestincev, ki so zaprti v Izraelu. V naslednji fazi bi se spopadi dokončno zaustavili, osvobodili bi še vse preostale talce. V tretji in zadnji fazi pa bi se začela obnova območja Gaze.

Visoki uradnik Hamasa Osama Hamdan je za AFP dejal, da so Hamasovi pogajalci predloge gibanja »posredovali ZDA, ki so pozdravile pripravljenost za pogajanja in Hamasove predloge posredovali izraelski strani.« »Zdaj je žogica na izraelski strani,« je dejal Hamdan.

Hamas je za dolgotrajno prekinitev mirovnih pogajanj sicer okrivil Izrael. Hamdan je dejal, da bodo pogajanja v Dohi »preizkus za ameriško administracijo, če je pripravljena pritisniti na sionistično entiteto, da sprejme Hamasove predloge«.

Hamas sicer že dlje časa poudarja, da mora vsak dogovor zagotoviti končanje vojne in popoln umik izraelskih sil iz Gaze. Izrael medtem kot pogoje za dosego trajnega premirja postavlja uničenje Hamasa in izpustitev vseh talcev, ki jih zadržuje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine