Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael preučuje nove predloge Hamasa za prekinitev ognja v Gazi

V več kot osmih mesecih od začetka vojne v Gazi je bilo v Libanonu v izraelskih napadih ubitih najmanj 496 ljudi.
Ruševine v Gazi FOTO: Omar Al-qattaa/AFP
Ruševine v Gazi FOTO: Omar Al-qattaa/AFP
STA
4. 7. 2024 | 12:17
4. 7. 2024 | 17:17
6:24

Hamas je v sredo katarskim posrednikom predložil nove predloge za prekinitev ognja v Gazi. Izrael jih že preučuje, o njih pa bo danes razpravljal tudi varnostni kabinet, je za agencijo Reuters potrdil vir z urada izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja. O predlogih Hamasa naj bi Netanjahu razpravljal tudi s predsednikom ZDA Joejem Bidnom. Medtem v Gazi bolnišnicam zaradi izraelski napadov zmanjkuje goriva za generatorje.

image_alt
»Vse je v ruševinah. Tam ni vode, ni sanitarij, ni hrane«

Netanjahu in Biden naj bi o predlogih palestinskega islamističnega gibanja Hamas po telefonu spregovorila še danes, navaja izraelski časnik Times of Israel. Podrobnosti o predlogih za zdaj še niso znane. Kot je sicer ob sklicevanju na izraelske uradnike poročala izraelska televizija Kanal 12, naj bi Hamas umaknil zahtevo za zagotovila, da bo Izrael končal vojno in se v celoti umaknil iz Gaze.

Hamas se je z novimi predlogi odzval na načrt ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je konec maja predstavil osnutek sporazuma o končanju spopadov v Gazi v treh fazah, začenši s popolno prekinitvijo ognja za šest tednov.

V tem času bi bila izpuščena določena skupina izraelskih talcev, ki ostajajo ujeti v Gazi, v zameno pa bi izraelska stran izpustila večje število Palestincev, ki so zaprti v Izraelu. V naslednji fazi bi se spopadi dokončno zaustavili, osvobodili bi še vse preostale talce. V tretji in zadnji fazi pa bi se začela obnova območja Gaze.

Hamas sicer že dlje časa poudarja, da mora vsak dogovor zagotoviti končanje vojne in popoln umik izraelskih sil iz Gaze. Izrael medtem kot pogoje za dosego trajnega premirja postavlja uničenje Hamasa in izpustitev vseh talcev, ki jih zadržuje.

V odziv na napad Hezbolaha je Izrael že napadel več ciljev na jugu Libanona. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
V odziv na napad Hezbolaha je Izrael že napadel več ciljev na jugu Libanona. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters

Libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah je medtem danes po lastnih navedbah proti položajem izraelske vojske izstrelilo več kot 200 raket in več eksplozivnih brezpilotnih letalnikov. Gre za nov povračilni napad, potem ko je izraelska vojska ubila enega od višjih poveljnikov tega šiitskega gibanja. Izrael je že odgovoril z lastnimi napadi na jug Libanona.

V odgovor na izraelski napad na avtomobil v libanonskem mestu Tir, v katerem je bil v sredo ubit poveljnik Hezbolaha Mohamed Nameh Naser, znan tudi kot Hadž Abu Nameh, je libanonsko gibanje po lastnih navedbah proti petim izraelskim oporiščem na obmejnem območju in na območju Golanske planote izstrelilo več kot 200 raket.

Kmalu zatem je Hezbolah sporočil še, da je osem položajev izraelske vojske, tudi na območju Golanske planote, napadel z eksplozivnimi brezpilotnimi letalniki.

V odziv na napad Hezbolaha je Izrael že napadel več ciljev na jugu Libanona. FOTO: Jalaa Marey/Afp
V odziv na napad Hezbolaha je Izrael že napadel več ciljev na jugu Libanona. FOTO: Jalaa Marey/Afp

Po navedbah izraelske vojske se je v 90 minutah v več krajih na severu Izraela sprožilo 17 alarmov, ki so opozarjali na raketne napade. Vojska je potrdila, da so številni izstrelki prileteli iz Libanona na izraelsko ozemlje, in dodala, da so jih večino prestregli, ponekod na severu države pa da so izbruhnili požari.

V odziv na napad Hezbolaha je Izrael že napadel več ciljev na jugu Libanona.

Mednarodna skupnost je v zadnjem času čedalje bolj zaskrbljena zaradi razmer na libanonsko-izraelski meji in svari pred širjenjem konflikta iz Gaze v Libanon.

V več kot osmih mesecih od začetka vojne v Gazi je bilo v Libanonu v izraelskih napadih ubitih najmanj 496 ljudi. Na izraelski strani so medtem potrdili najmanj 15 smrtnih žrtev med vojaki in 11 med civilisti. Več deset tisoč ljudi na obeh straneh meje je bilo razseljenih.

Bolnišnici na jugu Gaze kmalu brez goriva

Izraelska vojska nadaljuje z napadi na Gazo, kjer je po navedbah palestinskih oblasti v zadnjih 24 urah ubila najmanj 58 ljudi. Zaradi pomanjkanja goriva pa bodo kmalu prenehali delovati električni generatorji v dveh bolnišnicah na jugu enklave, kar bo močno okrnilo njihovo delovanje.

Izraelska vojska je danes izvedla obsežne napade na mesto Gaza na severu enklave. V napadih na mestno tržnico so bile po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa ubite štiri osebe, več pa je bilo ranjenih. Vojska je napadla tudi stavbe v dveh okrožjih in šolo na vzhodu mesta, ki je nudila zatočišče razseljenim Palestincem. Ti napadi so prav tako terjali več smrtnih žrtev.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je medtem opozorilo, da bodo v le nekaj urah zaradi pomanjkanja goriva prenehali delovati električni generatorji v bolnišnici Naser v mestu Han Junis na jugu enklave. Naser je sicer edina glavna bolnišnica, ki kljub splošnem pomanjkanju zdravil in opreme zagotavlja storitve pacientom iz Han Junisa.

V luči tega je ministrstvo vse mednarodne in humanitarne organizacije pozvalo, naj zagotovijo dobavo goriva v Gazo, poroča katarska televizija Al Jazeera. Izrael od začetka trenutne vojne omejuje in onemogoča dobave goriva v enklavo.

Zaradi pomanjkanja goriva, potrebnega za delovanje generatorjev, bo v roku 24 ur svoje delovanje morala ustaviti tudi kuvajtska terenska bolnišnica v bližini Rafe.

Na območju Gaze sicer trenutno deluje le 15 od 36 bolnišnic, vse pa se soočajo s pomanjkanjem osebja in medicinske opreme.

Od začetka vojne v Gazi je v palestinski enklavi po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti življenje izgubilo 38.011 Palestincev, 87.445 pa je bilo ranjenih. Samo v zadnjih 24 urah je bilo ubitih 58 ljudi, 179 pa ranjenih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine