Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Strah, da se bo konflikt iz Gaze razširil tudi na Libanon, se povečuje

Libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah je v povračilnem napadu proti Izraelu izstrelilo več kot 100 raket.
Hesbolah je iz Libanona na Golansko planoto izstrelil več kot 100 raket. FOTO: Rabih Daher/AFP
Hesbolah je iz Libanona na Golansko planoto izstrelil več kot 100 raket. FOTO: Rabih Daher/AFP
STA
3. 7. 2024 | 09:44
3. 7. 2024 | 19:41
4:42

Libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah je proti Izraelu izstrelilo več kot 100 raket. Gre za povračilni napad, potem ko je izraelska vojska ubila enega od višjih poveljnikov tega šiitskega gibanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V izraelskem napadu na avtomobil v libanonskem mestu Tir je bil ubit poveljnik Hezbolaha, pristojen za enega od treh sektorjev v južnem Libanonu, je za AFP povedal vir blizu gibanja. Skupina, ki jo podpira Iran, pa je sporočila, da je bil ubit poveljnik Mohamed Nameh Naser, znan tudi kot Hadž Abu Nameh. To je že druga smrt višjega poveljnika Hezbolaha v nekaj tednih.

Hezbolah je v izjavi še sporočil, da so njegovi borci v odgovor na napad s 100 raketami napadli dva položaja na zasedenem območju na Golanski planoti. Še en povračilni napad pa so izvedli na oporišče na severu Izraela.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je za AFP povedal, da je bilo iz Libanona proti Izraelu izstreljenih približno 100 raket. Že pred tem pa je izraelska vojska v izjavi potrdila, da je eliminirala Naserja.

Tik ob območju, za katero je bila odrejena evakuacija, je tudi Evropska bolnišnica, zaradi česar so od tam umaknili vseh 320 pacientov. FOTO: Mohamed Salem/Reuters
Tik ob območju, za katero je bila odrejena evakuacija, je tudi Evropska bolnišnica, zaradi česar so od tam umaknili vseh 320 pacientov. FOTO: Mohamed Salem/Reuters

Mednarodna skupnost je v zadnjem času vse bolj zaskrbljena zaradi razmer na libanonsko-izraelski meji, saj meni, da bi se konflikt iz Gaze lahko razširil tudi na Libanon. Minuli teden je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Zahod obtožil podpiranja izraelskih načrtov za širitev konflikta na to državo in posvaril pred katastrofalnimi posledicami.

Od začetka vojne v Gazi je bilo v izraelskih napadih v Libanonu ubitih že skoraj 500 ljudi, od tega nekaj manj kot 100 civilistov. Na izraelski strani so medtem zabeležili okoli 15 smrtnih žrtev med vojaki in nekaj več kot deset med civilisti. Več deset tisoč ljudi na obeh straneh meje je bilo razseljenih.

Gaza ne sme izgubiti še več bolnišnic

Izraelska vojska je v torek malo pred polnočjo z dronom ciljala begunsko taborišče Nur Šams na zasedenem Zahodnem bregu in pri tem ubila štiri moške. O več smrtnih žrtev izraelskih napadov danes znova poročajo tudi iz Gaze, kjer so bili prisiljeni evakuirati vseh 320 pacientov Evropske bolnišnice pri Han Junisu na jugu palestinske enklave.

Han Junis je skupaj z nekaterimi drugi območji na jugu Gaze prizorišče vnovičnega prisilnega razseljevanja palestinskega civilnega prebivalstva, potem ko so izraelske sile tam odredile evakuacijo 250.000 ljudi.

FOTO: Mohamed Salem/Reuters
FOTO: Mohamed Salem/Reuters

Tik ob območju, za katero je bila odrejena evakuacija, je tudi Evropska bolnišnica, zaradi česar so od tam umaknili vseh 320 pacientov. »V času, ko je dostop do zdravstvene oskrbe nujen, je hudo videti bolnišnico s 650 posteljami, ki ne obratuje,« je dogajanje na omrežju X komentiral generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
 Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Večino pacientov so preselili v bližnjo bolnišnico Naser, ki so jo med zadnjo ofenzivo izraelske sile že oblegale in vanjo tudi vdrle. Tako kot drugod po razdejani palestinski enklavi  se tudi tam zdravstveni delavci spopadajo s pomanjkanjem opreme in zdravil.

»Gaza si ne more privoščiti, da izgubi še več bolnišnic,« je še zapisal Tedros in vnovič pozval k premirju.

Glede na izkušnje je pričakovati, da bo na območju, za katero je izraelska vojska predvidela evakuacijo, sledila kopenska ofenziva.

FOTO: Mohamed Salem/Reuters
FOTO: Mohamed Salem/Reuters

Izraelske sile medtem nadaljujejo z obstreljevanjem tudi drugih delov enklave. Kot navaja katarska televizija Al Džazira, je bilo v današnjih napadih na severu in v osrednjem delu Gaze ubitih najmanj deset ljudi.

Še štiri Palestince v starosti med 20 in 25 let so okupacijske sile v torek zvečer ubile na Zahodnem bregu. Po navedbah izraelske vojske so z letalom zadeli »teroristično celico na območju Nur Šamsa«. Kot poroča palestinska tiskovna agencija Vafa, so Izraelci napad izvedli z brezpilotnim letalnikom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine