Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

EU: Dogovor o nadaljnjih sankcijah proti Hamasu in izraelskim naseljencem

Zunanji ministri članic EU so dosegli politični dogovor o nadaljnjih sankcijah proti Hamasu in skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu.
Izraelske sile od začetka ofenzive v Gazi po 7. oktobru okrepljeno izvajajo operacije tudi na zasedenem Zahodnem bregu, v katerih je bilo doslej ubitih že skoraj 550 Palestincev. FOTO: Omar Al-qattaa/AFP
Izraelske sile od začetka ofenzive v Gazi po 7. oktobru okrepljeno izvajajo operacije tudi na zasedenem Zahodnem bregu, v katerih je bilo doslej ubitih že skoraj 550 Palestincev. FOTO: Omar Al-qattaa/AFP
STA
24. 6. 2024 | 18:16
24. 6. 2024 | 20:53
4:52

Zunanji ministri članic EU so danes dosegli politični dogovor o nadaljnjih sankcijah proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas in skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu, je po zasedanju v Luxembourgu sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Pojasnil je zgolj, da bo zdaj sledilo delo na tehnični ravni.

EU je sicer prve sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem in organizacijam na zasedenem Zahodnem bregu zaradi nasilja nad Palestinci uvedla sredi aprila.

Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, med približno tremi milijoni Palestincev živi okoli 700.000 izraelskih naseljencev. Bolj skrajni prebivalci teh nezakonitih naselbin so od 7. oktobra lani, ko je Hamas izvedel napad na Izrael, okrepili svoje napade na lokalno palestinsko prebivalstvo, ki se hkrati sooča z rednimi racijami izraelskih varnostnih sil.

EU je aprila zaradi spolnega nasilja med oktobrskim napadom na Izrael uvedla tudi sankcije proti oboroženemu krilu in posebnim enotam Hamasa ter oboroženemu krilu palestinske militantne skupine Islamski džihad.

Izraelska vojska je v odziv na napad Hamasa v palestinski enklavi Gaza sprožila vojaško operacijo, v kateri je življenje izgubilo že več kot 37.600 Palestincev, na območju pa vladajo tudi vse hujše humanitarne razmere.

Obenem se zaostrujejo napetosti na izraelsko-libanonski meji, kjer se izraelske sile in pripadniki šiitskega gibanja Hezbolah vsakodnevno obstreljujejo.

»Podpiramo napore za posredovanje, predvsem s strani ZDA in Francije, da bi se izognili konfrontaciji med Izraelom in Hezbolahom. Libanon in Ciper lahko računata na našo podporo,« je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU povedal Borrell.

Hezbolah je namreč nedavno posvaril Ciper, naj v primeru vojne ne odpira svojih letališč in baz izraelskim silam, saj bi to pomenilo, da je del vojne. V Nikoziji so v odzivu poudarili, da niso vpleteni v vojaške operacije v regiji.

Izrael ob napadih na Gazo napoveduje zmanjšanje intenzivnosti operacij

Tretja faza vojne v Gazi, ki predvideva zmanjšanje intenzivnosti vojaških operacij, bo vplivala na vse fronte, je danes v Washingtonu ameriškemu posebnemu odposlancu Amosu Hochsteinu povedal izraelski obrambni minister Joav Galant. Izraelska vojska medtem nadaljuje z napadi na Gazo, kjer je v zadnjih 24 urah ubila najmanj 28 ljudi.

Kot so sporočili z urada izraelskega obrambnega ministra, je Galant Hochsteinu povedal, da bo tretja faza vojne proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas vplivala na vse fronte. V njej naj bi se intenzivnost izraelskih vojaških aktivnosti zmanjšala, poroča časnik Times of Israel.

Da se intenzivna faza vojskovanja izraelske vojske proti Hamasu končuje, je pred tem v nedeljo za televizijsko postajo Channel 14 povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Vendar pa je pojasnil, da to ne pomeni, da se končuje tudi vojna kot taka.

Izraelske sile so medtem danes nadaljevale napade na Gazo. V obstreljevanju klinike v mestu Gaza sta bila po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje ubita vodja tamkajšnje urgence in še en zdravnik. Ob tem naj bi v kraju Beit Lahija zaradi podhranjenosti umrla dva dojenčka.

Izraelske sile od začetka ofenzive v Gazi po 7. oktobru okrepljeno izvajajo operacije tudi na zasedenem Zahodnem bregu, v katerih je bilo doslej ubitih že skoraj 550 Palestincev. V novih izraelskih racijah je bilo v noči na danes na območju aretiranih najmanj 40 ljudi, vključno z 12-letnikom, navaja portal katarske televizije Al Džazira.

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi je v palestinski enklavi življenje izgubilo že 37.626 Palestincev, je danes zgodaj popoldan sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Še 86.098 ljudi je ranjenih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine