Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izbruh vulkana na Stromboliju znova povzročil veliko strahu

Prebivalce otoka sta zjutraj prestrašili dve močni eksploziji vulkana.
Nazadnje je močna erupcija vulkana na Stromboliju življenje zahtevala lani. FOTO: Antonio Parrinello/Reuters
Nazadnje je močna erupcija vulkana na Stromboliju življenje zahtevala lani. FOTO: Antonio Parrinello/Reuters
Vojko Urbančič
19. 7. 2020 | 12:04
19. 7. 2020 | 12:07
1:47
Izbruh vulkana na otoku Stromboli v Tirenskem morju, severno od Sicilije, je zjutraj povzročil precej preplaha med lokalnimi prebivalci, poroča italijanski tisk. Kot piše La Repubblica, sta v jutranjih urah, okoli 5. in zatem 6.30 ure, odjeknili dve močni eksploziji, ki sta prebudili vse prebivalce Eolskega otočja.



Vrh vulkana je bilo mogoče videti ogenj in steber temnega dima. Zlasti prva izmed obeh eksplozij je bila zelo močna, poročajo. Material, ki se je sprožil ob eksplozijah, je padel na teraso kraterja, o drugi škodi pa zaenkrat ne poročajo.



Vulkan na otoku je eden najaktivnejših na svetu in pod stalnim nadzorom vulkanološkega inštituta in civilne zaščite. Ostaja nevaren.

Nazadnje je njegova erupcija pred letom dni zahtevala življenje 35-letnega izletnika, ki je bil s prijateljem 3. julija lani na poti do 900 metrov visokega vulkana, nakar ju je erupcija presenetila. Vulkan je zatem znova izbruhnil čez dober mesec, 28. avgusta.



Tokrat Marco Giorgianni, župan Liparija, največjega otoka v arhipelagu, pod pristojnost katerega sodi tudi Stromboli, miri, da je situacija pod nadzorom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine