Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Gorelo bo vsaj do konca meseca

Število žrtev se je povzpelo na 50, še vedno pa pogrešajo več kot 200 ljudi.
Po Kaliforniji je moralo domove zapustiti okoli 250.000 ljudi. FOTO: Terray Sylvester/Reuters
Po Kaliforniji je moralo domove zapustiti okoli 250.000 ljudi. FOTO: Terray Sylvester/Reuters
P.V.
14. 11. 2018 | 08:10
14. 11. 2018 | 20:56
3:49
Najsmrtonosnejši požar v zgodovini Kalifornije je do sedaj terjal že 50 življenj ter še vedno ogroža 15 tisoč stanovanjskih in gospodarskih objektov. Gasilci so uspeli omejiti 35 odstotkov požara, vendar pričakujejo, da požara do konca meseca ne bodo uspeli spraviti pod nadzor. Še vedno je evakuiranih 50 tisoč ljudi.

Kljub temu, da se v Združenih državah pogosto soočajo s požari, takšnega kot je Camp Fire še niso videli. Požar v šestih dneh uničenih 50.500 hektarjev površine ter povsem uničil mesto Paradise. Večina prebivalcev je uspela pobegniti, forenzične ekipe pa sedaj iščejo tiste, ki se kljub ukazani evakuaciji niso uspeli umakniti. 



Po poročanju lokalnih medijev je vsaj sedem ljudi umrlo v svojih avtomobilih, medtem ko so poskušali izpolniti ukaze o evakuaciji. Vročina naj bi bila namreč tako velika, da so se aluminijska kolesa ter ročaju in gumijaste komponente na avtomobilih povsem stopili. Aluminij se sicer začne topiti pri 660 stopinjah Celzija, a divji požari lahko doseže temperature nad 860 stopinj Celzija. 

Nichole Jolly, medicinska sestra zaposlena v kalifornijski bolnišnici, je avtomobilom poskušala zbežati, a jo je pri begu izrinil motorist in njen avtomobil je obtičal v jarku. »Zagledala sem drug avtomobil ter poskušala pobegniti z njim, a se je volan povsem stopil, zato sem enostavno tekla,« je za lokalno televizijo NBC pojasnila 34-letnica. »Še nikoli nisem dihala tako vročega zraka, grlo mi je začelo krvaveti, mislila sem, da bom omahnila,« je še dodala ter opisala, kako so se ji podplati čevljev med begom topili in lepili na asfalt. 

Iskanje pogrešanih. FOTO: Terray Sylvester/Reuters
Iskanje pogrešanih. FOTO: Terray Sylvester/Reuters


Še vedno ni jasno, kdo ali kaj je povzročitelj požara, preiskovalci pa trenutno vzrok iščejo pri napeljavi. Šlo naj bi za okvaro na električni napeljavi, iskrice pa bi lahko nato sprožile uničujoče ognjene zublje, ki po zvezni državi pustošijo že teden dni. Podjetje Pacific Gas & Electric (PG&E) naj bi po poročanju Bay Area News vedela za okvare, saj naj bi dan pred pričetkom požara lokalnemu upravljalcu sporočilo o »težavah z iskricami.«

V primeru, da ustrezne oblasti potrdijo domnevni vzrok požara, podjetje PG&E čaka gromozanska tožba ter prevzetje odgovornosti tako za smrt in izginotje številnih posameznikov, kot tudi za materialno škodo na več tisoč objektih. Podjetje se je sicer že odzvalo ter zavrnilo obtožbe, češ da so z elektronskim sporočilom začeli s preiskavo morebitne okvare, ki so jo zaznali 15 minut pred prvim poročanjem o kalifornijskem požaru.

Na pogoriščih v kalifornijskem mestu Paradise so našli že 48 trupel. FOTO: Terray Sylvester/Reuters
Na pogoriščih v kalifornijskem mestu Paradise so našli že 48 trupel. FOTO: Terray Sylvester/Reuters


Sporočilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je za divjanje požarov krivo slabo upravljanje gozdov, je takoj zavrnil Brian Rice, predsednik združenja kalifornijskih profesionalnih gasilcev. »Je neutemeljeno, prihaja ob nepravem času ter je poniževalno do vseh trpečih in do vseh na frontnih črtah (požara),« je sporočil v Washington.

Na podlagi trenutnih razmer gasilci ocenjujejo, da bo v Kaliforniji gorelo vsaj še do konca tega meseca. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine