Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sunak zagotovil dobavo več sto raket in brezpilotnih letalnikov

Tudi Francija bo še naprej pomagala Ukrajini. Macron bo po nadaljnjo vojaško pomoč tej državi pojasnil drevi v televizijskem nagovoru.
Britanski premier Sunak naj bi med pogovori z Zelenskim v podeželski rezidenci Chequers ponovno poudaril pomen zagotavljanja celotnega svežnja podpore Ukrajini. FOTO: Carl Court/AFP
Britanski premier Sunak naj bi med pogovori z Zelenskim v podeželski rezidenci Chequers ponovno poudaril pomen zagotavljanja celotnega svežnja podpore Ukrajini. FOTO: Carl Court/AFP
STA, S. B.
15. 5. 2023 | 09:39
15. 5. 2023 | 17:19
5:12

Volodimir Zelenski je danes prispel v London, kjer se je srečal z britanskim premierom Rishijem Sunakom. Iz Downing Streeta so sporočili, da bo Združeno kraljestvo še danes potrdilo dobavo »več sto« raket za zračno obrambo in brezpilotnih letalnikov z dosegom več kot 200 kilometrov, poroča AFP. Orožje naj bi Kijevu dobavili v prihodnjih mesecih, medtem ko naj bi se Ukrajina pripravljala na protiofenzivo proti ruskim silam.

image_alt
Zelenski: Ukrajina ne bo napadla ruskih ozemelj

Kot je Zelenski zapisal na twitterju, je Združeno kraljestvo eden vodilnih podpornikov Ukrajine pri krepitvi njenih vojaških zmogljivosti in »to sodelovanje se bo nadaljevalo tudi danes«.

Premier Sunak naj bi po napovedih virov blizu vlade med pogovori z Zelenskim v podeželski rezidenci Chequers ponovno poudaril pomen zagotavljanja celotnega svežnja podpore Ukrajini. »Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu. Fronta se morda res nahaja v Ukrajini, vendar se posledice te vojne raztezajo po vsem svetu. V interesu vseh nas je, da barbarstvo ruskega predsednika Vladimirja Putina ne bo nagrajeno,« je po navedbah AFP dejal britanski premier.

Velika Britanija ne namerava poslati bojnih letal

Sunak je še poudaril, da zagotovitev vojaških letal »ni enostavna stvar«, vendar je dejal, da je Združeno kraljestvo zavezano usposabljanju ukrajinskih pilotov za uporabo letal, ki ustrezajo nacionalnim standardom. »To je ključni trenutek v ukrajinskem uporu proti strašni agresivni vojni, ki je niso izbrali ali sprožili,« je dodal.

Sunakov tiskovni predstavnik je po pogovorih sporočil, da Velika Britanija ne namerava poslati bojnih letal v Ukrajino. »Ukrajinci so se odločili, da bodo svoje pilote usposabljali na letalih F-16, in kot veste, jih kraljeve letalske sile ne uporabljajo,« je dejal.

Viri znotraj britanske vlade so obisk ukrajinskega predsednika označili kot vljudnostni obisk, ne pa kot pogajanja, poroča britanski BBC, pri čemer je eden od njih dodal, da »je vedno treba skleniti še kak posel«.

Na napoved dobave orožja Ukrajini so se v Moskvi odzvali z besedami, da bo to povzročilo le »nadaljnje uničenje«. »Velika Britanija se želi postaviti na čelo držav, ki še naprej dobavljajo orožje Ukrajini,« je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da bo to le vodilo v nadaljevanje spopadov.

Velika Britanija je za ZDA druga največja dobaviteljica vojaške pomoči Ukrajini in je v svoj program pomoči med drugim vključila rakete dolgega dosega Storm Shadow, enako kot druge zahodne države pa kljub prošnjam in pozivom Zelenskega za zdaj Ukrajini ne dobavlja bojnih letal.

Pomoč Francije

Zelenski je v zadnjih dneh z obiski v več evropskih državah poskušal zagotoviti dodatno vojaško podporo Ukrajini. V okviru svoje turneje po Evropi je konec tedna obiskal Italijo, Vatikan, Nemčijo in Francijo.

Macron bo po napovedih Elizejske palače nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini pojasnil drevi v televizijskem nagovoru. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Macron bo po napovedih Elizejske palače nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini pojasnil drevi v televizijskem nagovoru. FOTO: Christian Hartmann/Reuters

Francija je sinoči ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Parizu obljubila novo vojaško podporo Ukrajini za obrambo pred rusko invazijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V skupni izjavi, ki jo je Elizejska palača objavila po delovni večerji Zelenskega s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, piše, da bo Pariz še naprej pomagal Kijevu pri obrambi, prizadevanja pa bo usmeril predvsem v podporo ukrajinskim zmogljivostim zračne obrambe. Francija v izjavi še napoveduje, da bo pripravila nove dobave orožja, s katerimi bi zadostili najnujnejšim in takojšnjim potrebam po okrepitvi ukrajinske obrambe. Zelenskega sta poleg predsednika Macrona sprejeli tudi predsednica francoske vlade Elisabeth Borne in zunanja ministrica Catherine Colonna.

Zelenskega je poleg predsednika Macrona sprejela tudi predsednica francoske vlade Elisabeth Borne. FOTO: Reuters
Zelenskega je poleg predsednika Macrona sprejela tudi predsednica francoske vlade Elisabeth Borne. FOTO: Reuters

Macron bo po napovedih Elizejske palače nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini pojasnil drevi v televizijskem nagovoru. Francija je Ukrajini obljubila dobavo več deset oklepnih vozil in lahkih tankov ter sistemov zračne obrambe dolgega dosega. Poleg tega naj bi Francija letos usposobila več tisoč ukrajinskih vojakov.

V Parizu in Berlinu si je še posebej prizadeval za dobavo vojaških letal Kijevu, a sta se tako Macron kot pred njim nemški kancler Olaf Scholz na njegove prošnje odzvala previdno. Zelenski se je zahvalil Nemčiji in Franciji za njuno vojaško podporo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine