Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Florida bo prepovedala splav po šestem tednu nosečnosti

S prepovedjo bi Florida postala ena od zveznih držav, ki najstrožje omejujejo pravico glede splava. Bela hiša je potezo označila kot skrajno in nevarno.
Nasprotniki splava v ZDA na lanskem tako imenovanem pohodu za življenje. FOTO: Jim Bourg/Reuters
Nasprotniki splava v ZDA na lanskem tako imenovanem pohodu za življenje. FOTO: Jim Bourg/Reuters
STA
14. 4. 2023 | 07:49
14. 4. 2023 | 11:05
2:51

V ameriški zvezni državi Florida naj bi prepovedali splav po šestem tednu nosečnosti. Parlament v Tallahasseeju, v katerem prevladujejo republikanci, je zakonodajni predlog v četrtek potrdil s 70 glasovi proti 40. Konservativni guverner Ron DeSantis je zakon medtem tudi že podpisal. Bela hiša je potezo označila kot skrajno in nevarno.

image_alt
Siromašne bodo šle delat splav v klet, bogate z letalom v New York

Zakonodajno telo Floride je v četrtek zvečer po krajevnem času odobrilo prepoved splava v večini primerov po šestih tednih, torej še preden mnoge ženske izvejo, da so noseče. Zakon sicer predvideva izjeme v primeru ogroženosti zdravja nosečnice, posilstva ali incesta. Doslej so bili splavi v tej zvezni državi prepovedani od 15. tedna nosečnosti.

Spodnji dom parlamenta je predlog zakona sprejel teden dni po odobritvi v senatu. »V zvezni državi Florida smo ponosni, da podpiramo življenje in družino,« je dejal DeSantis, ki bi lahko zaostritev zakonov o splavu predstavil kot politični uspeh. 44-letni republikanec se namreč omenja kot možni predsedniški kandidat za Belo hišo leta 2024.

S to prepovedjo Florida postaja ena od zveznih držav, ki najstrožje omejujejo pravico glede splava, odkar je ameriško vrhovno sodišče, v katerem prevladujejo konservativci, pred enim letom razveljavilo sodbo iz leta 1973, ki je legalizirala splav. Sodišče je presodilo, da ameriška ustava ne omenja te pravice, in prepustilo zveznim državam, da same sprejemajo zakone.

»Ta zakon prepoveduje legalen splav, vendar ne bo preprečil splavov. Izvajali se bodo zasebno, brez zdravniškega nadzora in s povečanim tveganjem za zdravje in duševno stanje žensk,« je opozorila demokratska poslanka s Floride Lindsay Cross.

Zvezna vlada v Washingtonu je potezo ostro kritizirala in načrtovano prepoved splava od šestega tedna označila za skrajno in nevarno. »Prepoved krši temeljne svoboščine in ni v skladu s stališči velike večine ljudi na Floridi in v ZDA,« je v izjavi dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine