Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Film je stvaren, stvarnost pa ga samo posnema

Ljudje, kot so Godard, Irene Papas ali Rac, so naša ogledala, v katerih se vidimo bolj jasno kot kjerkoli, v katerih uvidimo, kdo v resnici smo.
Urml je režiser Jean-Luc Godard. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Urml je režiser Jean-Luc Godard. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
17. 9. 2022 | 09:00
12:57

V nadaljevanju preberite: 

»Poskušam spremeniti svet,« je Jean-Luc Godard dejal ameriškemu teoretiku medijskih umetnosti Glenu Youngbloodu med enim od njunih srečanj. Ni pogosto dajal intervjujev. Ob neki priložnosti je povedal, da se je bal, kako se bo pogovarjal z ljudmi, ko pa je vedno prepletal film in življenje … ko je, bolje povedano, »zame življenje samo del filma«.

Ta teden je Godard umrl tako, kot je živel. »Film mora imeti začetek, sredino in konec,« je govoril, »vendar ni nujno, da to vedno poteka po tem vrstnem redu.« In tako je veliki umetnik 13. septembra v švicarskem mestu Rolleju postavil konec na začetek, začetek na sredino in sredino na konec bogate ustvarjalnosti, v kateri je bilo njegovo glavno geslo: »Dajmo, naredimo to, kar se mora narediti.« Star nekaj manj kot 92 let, obremenjen z različnimi boleznimi, ki so ga omejevale skoraj glede vsega, se je odločil za asistirani samomor, ki ga v Švici, kjer je živel največji del življenja, dopušča zakon.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine