Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Evropski vrh delitev in enotnosti

Države EU so se v Bruslju v dolgih pogajanjih uskladile o skupnem stališču o Bližnjem vzhodu, dan pozneje pa so v Združenih narodih glasovale povsem neenotno.
Madžarski premier Viktor Orbán meče Uniji polena pod noge pri pomoči Ukrajini, pri odzivanju na Hamasov teror pa je povsem na strani Izraela. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Madžarski premier Viktor Orbán meče Uniji polena pod noge pri pomoči Ukrajini, pri odzivanju na Hamasov teror pa je povsem na strani Izraela. FOTO: Ludovic Marin/AFP
28. 10. 2023 | 11:42
5:53

V nadaljevanju preberite:

Na vrhu EU so zatrdili, da podpora Ukrajini kljub vojni na Bližnjem vzhodu ostaja enaka in neomajna na finančnem, humanitarnem, vojaškem in diplomatskem področju. V pripravi je 12. sveženj sankcij proti Rusiji, ki naj bi vključeval tudi diamante. So pa na vrhu pozvali k pospešitvi vojaške pomoči, zlasti k dobavi raket, streliva in sistemov zračne obrambe, da bo Ukrajina lahko branila prebivalstvo in kritično infrastrukturo.

Poleg Madžarske ima po novem tudi Slovaška pod premierom Robertom Ficom zadržke do načrta EU, da bi za orožje za Ukrajino v prihodnjih štirih letih namenili še 20 milijard evrov. Fico je po vrhu povedal, da bodo Ukrajino podpirali pri vsem drugem razen pri orožju, saj »ne verjamem v vojaško rešitev tega konflikta«. Evropska komisija naj bi pripravila predloge, kako bi lahko zamrznjeno rusko premoženje v EU, sprva izredne dobičke iz upravljanja tega premoženja, uporabili za obnovo Ukrajine.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine