Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Eksplozija vojaške rakete; s čim so eksperimentirali Rusi?

Rusi so objavili, da je šlo pri eksploziji na severozahodu države minuli četrtek za spodletelo testiranje rakete na jedrski pogon. Umrlo je pet znanstvenikov.
Kot je med vikendom objavila državna jedrska družba Rosatom, je do nesreče prišlo med testiranjem rakete s pogonom na izotope na platformi v regiji Arhangelsk. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Kot je med vikendom objavila državna jedrska družba Rosatom, je do nesreče prišlo med testiranjem rakete s pogonom na izotope na platformi v regiji Arhangelsk. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
V. U.
12. 8. 2019 | 16:40
12. 8. 2019 | 20:01
3:49
Spodletelo testiranje rakete na vojaški platformi Njonoksa ob Belem morju na severozahodu Rusije je 8. avgusta privedlo do eksplozije, ki je ostala več dni zavita v skrivnost. Kot danes poroča mednarodni tisk, je zdaj znano, da je eksplodiral majhen jedrski reaktor.

Nesreča je bila usodna za pet znanstvenikov, ki so jih v Rusiji pokopali danes. Angažirani so bili pri razvoju majhnega jedrskega reaktorja, domnevno za raketni pogon.

Portal Bloomberg, ki navaja besede iz prispevka lokalne televizije z Vjačeslavom Solovjevom, znanstvenim direktorjem inštituta, na katerem so bile zaposlene žrtve nesreče, se na tem inštitutu ukvarjajo z raziskovanjem malih generatorjev energije za vojaške in civilne namene, ki za gorivo uporabljajo tudi radioaktivne materiale. Umrli znanstveniki so veljali za elitne, označil so jih za heroje, ki so delovali v težkih, nevarnih razmerah.

Kot je med vikendom objavila državna jedrska družba Rosatom, je do nesreče prišlo med testiranjem rakete s pogonom na izotope na platformi Njonoksa v regiji Arhangelsk, blizu arktičnega kroga. Na ministrstvu za obrambo so sprva potrdili le dve smrtni žrtvi in tedaj dodali, da je šlo za preizkušanje rakete na tekoče gorivo. Jedrskega reaktorja niso omenjali.
 

Dvig radioaktivnosti v pristanišču Severodvinsk


Eksplozija je sodeč po objavi lokalnih oblasti povzročila kratkotrajen dvig radioaktivnosti v bližnjem pristanišču Severodvinsk, a so to objavo zatem umaknili s portala. Podatka, za koliko se je radioaktivnosti dvignila, niso navedli, po poročanju Reutersa pa je Greenpeace objavil, da je bilo povečanje dvajsetkratno. Prebivalci naj bi začeli uživati jod, ki znižuje učinke radioaktivnosti. Po pisanju BBC naj bi zvišana stopnja radioaktivnosti trajala 40 minut.

Zunaj Rusije so po nesreči potencialno zvišani stopnji radioaktivnosti sledili na Norveškem, a niso zaznali ničesar izrednega. Zaradi velike oddaljenosti eksplozije in južnih vetrov je malo verjetnosti, da bi jo zaznali tudi na Finskem, je izjavila direktorica tamkajšnje agencije za jedrsko varnost Pia Vesterbacka.


 

Preiskus rakete Burevestnik, ki jo je napovedal Putin?


Kot dodaja Bloomberg, ruski mediji namigujejo, da je šlo pri nesreči za preizkus rakete, ki je v Rusiji znana kot Burevestnik, kar je sicer oznaka vrste morske ptice, Nato pa jo označuje kot SSC-X-9 Skyfall. Gre za raketo na jedrski pogon, ki jo je Vladimir Putin svetu predstavil lani marca, imela naj bi neomejen doseg. A je ruski nabor tovrstnega raketnega orožja širši od rakete Burevestnik.

Kot dodaja BBC, ki se sklicuje na norveški Barents Observer, je dan po nesreči na območje preizkusa rakete, ki je sicer zaprto za civilno javnost, vplula ladja Serebrjanka, specializirana za prevoz jedrskega tovora. Ugibajo, ali je bila njena naloga zbiranje radioaktivnih posledic nesreče.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine