Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Denar je vladar tudi v predvolilnih tekmah

Nekaterim kandidatom za izzivalca ali izzivalko republikanskega predsednika Trumpa se nevarno tanjša denarnica.
V minulih treh mesecih so posamezniki petim kandidatom darovali 96 milijonov dolarjev, med njimi največ županu South Benda Petu Buttigiegu.<strong>&nbsp;</strong>Foto: Brian Snyder/Reuters
V minulih treh mesecih so posamezniki petim kandidatom darovali 96 milijonov dolarjev, med njimi največ županu South Benda Petu Buttigiegu.<strong>&nbsp;</strong>Foto: Brian Snyder/Reuters
16. 7. 2019 | 18:40
16. 7. 2019 | 18:57
2:50
New York – Ameriška demokratska stranka ima še vedno več kot 20 kandidatov za izzivalca ali izzivalko republikanskega predsednika Donalda Trumpa na volitvah prihodnje leto, toda nekaterim od njih darovalci denarja pripisujejo več možnosti kot drugim. V minulih treh mesecih so posamezniki petim kandidatom darovali 96 milijonov dolarjev, med njimi največ županu South Benda Petu Buttigiegu, ki je s tem potrojil prejšnji predvolilni proračun. Sledijo Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren in Kamala Harris.

Kamala Harris morda pridobiva na račun dosedanjega favorita Bidna, saj se je nekdanjemu podpredsedniku po njenem napadu zaradi odnosa do nekaterih ukrepov proti rasni diskriminaciji izpred skoraj pol stoletja zmanjšal dotok denarja, a je s celotnimi sredstvi še vedno visoko. Vsi finančno najuspešnejši demokratski kandidati tudi veliko porabijo, še najbolj varčen je videti Sanders, ki ima v drugem četrtletju letošnjega leta pri roki več kot 27 milijonov dolarjev.
 

​Komu gre manj dobro?


Veliko slabše gre nekdanjemu koloradskemu guvernerju Johnu Hickenlooperju, nekdanjemu sekretarju za mestni razvoj Juliánu Castru, podjetniku Andrewu Yangu, newyorškemu županu Billu de Blasiu, washingtonskemu guvernerju Jayu Insleeju, nekdanjemu kongresniku Betu O'Rourku, Coryju Bookerju, Kirsten Gillibrand in tudi senatorki slovenskih korenin Amy Klobuchar, ki so v zadnjem četrtletju zapravili več denarja, kot jim ga je priteklo iz donacij in drugih virov. Nekateri od njih imajo še nekaj starih zalog, drugi bi po prepričanju demokratskega stratega Mathewa Littmana za nadaljevanje kampanje potrebovali čudež.

d
d


Da se čudeži dogajajo, je leta 2008 dokazal pokojni senator John McCain, ki je leto pred tem skorajda porabil vsa sredstva, a si je vendarle priboril nominacijo republikanske stranke. Tudi demokratskim kandidatom z največ sredstvi ne more biti lahko pri srcu ob podatku, da ima predsednik Donald Trump na voljo dvakrat več sredstev od finančno najuspešnejšega med njimi. Republikanski prvak daje v nič tudi zadnje javnomnenjske raziskave, ki kažejo, da bi ga v neposrednem spopadu premagali Biden, Sanders in Elizabeth Warren. Pa imamo spet lažno anketo, je tvitnil in spomnil, da so televizijske družbe ANC, NBC in CNN ter časopisa New York Times in Washington Post pred zadnjimi volitvami napovedovali zmago Hillary Clinton.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine