Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Združenem kraljestvu rekordno število novih okužb

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Testiranje voznikov ob vstopu iz Združenega kraljestva v Francijo. FOTO: Justin Tallis/AFP
Testiranje voznikov ob vstopu iz Združenega kraljestva v Francijo. FOTO: Justin Tallis/AFP
Š. J., M. B., STA
28. 12. 2020 | 09:36
28. 12. 2020 | 21:04
33:32


21.00 V Rusiji trkrat več smrtnih žrtev kot so navajali dosedaj

Ruske oblasti so danes priznale, da je covid-19 v Rusiji zahteval več kot trikrat več življenj, kot so doslej navajale zdravstvene oblasti. Umrlo je 186.000 covidnih bolnikov. S tem je Rusija postala tretja država na svetu po številu mrtvih med pandemijo covida-19.

Ruska statistična agencija Rosstat je danes sporočila, da je med januarjem in novembrom zaradi vseh vzrokov v Rusiji umrlo 229.700 ljudi več kot v enakem obdobju lani. Med njimi jih je 81 odstotkov umrlo zaradi covida-19, je povedala namestnica premierja Tatjana Golikova. To pomeni, da je zaradi covida-19 umrlo 186.000 ljudi. S tem je Rusija po podatkih AFP na tretjem mestu po številu smrti na svetu zaradi covida-19 za ZDA (333.140) in Brazilijo (191.139).

Ruske zdravstvene oblasti so doslej poročale o skupno 55.265 smrtnih žrtvah covida-19. Po številu okužb je medtem Rusija z več kot tremi milijoni okužb na četrtem mestu na svetu. Ruske oblasti so kritizirali, ker so med smrtnimi žrtvami covida-19 upoštevali samo tiste primere, ko so na obdukciji potrdili, da je bila nova koronavirusna bolezen 19 glavni vzrok smrti.

20.00 V Združenem kraljestvu rekordno število novih okužb

V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Potrdili so jih 41.385, skupno že 2,3 milijona okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 357 bolnikov s covidom-19, skupno 71.109. Škotska in Severna Irska medtem še nista objavili podatkov za čas božičnih praznikov, poroča britanski BBC na svoji spletni strani. To je sicer prvič, da so v državi v enem dnevu potrdili več kot 40.000 okužb.Velika Britanija je ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19. V večjem delu države veljajo strogi karantenski ukrepi, omejitve potovanj, ponekod pa morajo ljudje ostati na svojih domovih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

19.40 Madžarska naroča rusko cepivo

Na Madžarskem je v zadnjih 24 urah umrlo 114 bolnikov s covidom-19, večinoma starejših s spremljajočimi boleznimi, kažejo danes objavljeni uradni podatki. V državi je doslej umrlo skupno 9161 covidnih bolnikov. Potrdili so še 609 novih okužb z novim koronavirusom, skupno 316.669, piše na spletni strani vlade. Aktivnih okužb je 173.164. V bolnišnicah se zdravi 6261 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 448 potrebuje pomoč pri dihanju z medicinskimi ventilatorji, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.
Tako kot v drugih državah EU tudi na Madžarskem poteka cepljenje proti covidu-19, ki ga izvajajo z edinim v EU doslej odobrenim cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes sporočil, da so prejeli 6000 odmerkov ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Na Facebooku je dodal, da bodo cepivo madžarski strokovnjaki še naprej preučevali in se odločili, ali ga bodo uporabili. Novembra je Madžarska kot prva članica EU prejela vzorce Sputnika V za raziskave, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Madžarska se sicer ločeno od EU pogovarja tudi o nakupu cepiv s Kitajske.

18.30 Na Slovaškem delajo tudi okuženi državni uslužbenci

Da bi omogočili sprejem zakona o podaljšanju izrednih razmer zaradi covida-19, so danes na Slovaškem zdravstvene oblasti objavile odlok, po katerem lahko predsednik, ministri, poslanci, generalni državni tožilec, policisti, vojaki in še nekateri drugi vladni uslužbenci delajo, tudi če bodo okuženi z novim koronavirusom, a ne bodo imeli simptomov.

Odlok so sprejeli, medtem ko je vlada skušala skozi parlament spraviti ustavni zakon, ki bi ji omogočil podaljšanje izrednih razmer zaradi epidemije covida-19 za več kot 90 dni, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. V skladu z odlokom okužene osebe iz omenjenih državnih služb in položajev lahko delajo, če bi njihova odsotnost ogrozila vodenje države in izvajanje izrednih dejavnosti. Na delovnem mestu morajo nositi najmanj zaščitne maske FFP2, uporabljati rokavice in si razkuževati roke ter omejiti gibanje.

17.05 Novi sev tudi na Finskem

Okužbe z novim sevom novega koronavirusa iz Velike Britanije so potrdili tudi na Finskem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dva virološka laboratorija na Finskem sta danes potrdila, da so okužbo z novim sevom koronavirusa potrdili pri treh potnikih, ki so se na Finsko vrnili 18. in 19. decembra. Dva sta bila okužena z britanskim sevom, eden pa s tistim iz Južne Afrike.
Vsi trije se dobro počutijo in so v samoizolaciji. Ljudi, ki so bili z njimi v stikih, so poslali na testiranje in v samoizolacijo. Britanski sev koronavirusa so doslej potrdili v več evropskih državah, med drugim tudi na Danskem, Norveškem, Švedskem, danes pa tudi Nizozemskem. 

Novi sev koronavirusa je dosegel tudi Finsko. FOTO: Kaisa Siren/AFP
Novi sev koronavirusa je dosegel tudi Finsko. FOTO: Kaisa Siren/AFP


17.00 Rok za izpolnjevanje davčnih obveznosti podaljšan do konca marca

Vlada je na današnji dopisni seji podaljšala ukrepe iz šestega protikoronskega zakona, ki davčnim zavezancem omogočajo lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti. Namesto do konca leta 2020 bodo veljali še do konca marca 2021. Šesti protikoronski zakon velja od 28. novembra, tako kot v prvem valu epidemije pa določa, da lahko Finančna uprava RS zavezancem - fizičnim in pravnim osebam - v primeru izgube prihodkov zaradi epidemije dovoli odlog plačila davkov ali prispevkov za čas do dveh let oz. dovoli plačilo davkov ali prispevkov v največ 24 mesečnih obrokih. Enako velja za akontacije davka ali davčni odtegljaj.

Ukrep bi veljal do konca tega leta, zdaj pa ga je vlada za tri mesece podaljšala, so po dopisni seji vlade sporočili s finančnega ministrstva. Podaljšanje ukrepov so pojasnili z dejstvom, da so zaradi epidemioloških razmer še vedno omejene nekatere gospodarske dejavnosti, zaradi česar se davčni zavezanci soočajo s težavami pri pridobivanju prihodka ter plačilu davčnih obveznosti. Spomnili so, da se za čas odloga in obročnega plačila davčnemu zavezancu ne zaračunajo obresti.

16.40 Po pomoti prejeli petkratno dozo cepiva

Zaradi napake posameznika je osem zaposlenih v domu za starejše v nemškem kraju Stralsund v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska v nedeljo prejelo petkratni odmerek cepiva proti covidu-19. Sedem žensk in moškega so po dogodku poslali domov, na spletni strani poroča nemški časnik Bild.

Kot so danes sporočili pristojni, so kasneje štiri prizadete preventivno sprejeli v bolnišnico na opazovanje. Vsi imajo gripi podobne bolezenske znake. Ob tem so dodali, da so po navedbah proizvajalca cepiva Biontech večje odmerke cepiva že preizkusili tudi sodelujoči v prvi poskusni fazi testiranja cepiva in da je vse potekalo brez hujših posledic, prav tako niso zabeležili nobenih trajnih, neželenih posledic.

16.25 Novi sev koronavirusa tudi na Nizozemskem

Na Nizozemskem so potrdili že enajst okužb z novim, nevarnejšim sevom novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Veliki Britaniji. Prvi primer so odkrili prejšnji teden. Kot je v parlamentu v Haagu povedal minister za zdravje Hugo de Jonge, so pet okuženih z novim sevom koronavirusa odkrili na območju Amsterdama, pet pa na območju Rotterdama. Ena okužena oseba pa prihaja iz Nimwegna na meji z Nemčijo in se je pred kratkim vrnila iz Anglije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Minister je napovedal, da bodo poskušali širjenje nove, mutirane verzije novega koronavirusa, ki naj bi se širila precej hitreje, poskušali zajeziti z obsežnimi ukrepi, še navaja dpa.

15.20 V UKC Ljubljana cepili 77 zaposlenih

V nedeljo, prvi dan cepljenja proti covidu-19, so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana cepili 77 zaposlenih, od tega 20 zdravnikov, 48 medicinskih sester, štiri strežnice in pet ostalih zaposlenih iz enot za covidne bolnike. Danes so oz. še bodo cepili predvidoma še 60 oseb na Infekcijski kliniki in 40 v bolnišnici Petra Držaja v Šiški.

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo


15.10 V Italiji disciplinski postopki proti zdravnikom, ki nasprotujejo cepljenju

Dan po začetku cepljenja proti novemu koronavirusu v državi je italijanska zdravniška zbornica sporočila, da je sprožila disciplinski postopek proti 13 zdravnikom, ki so se v medijih javno izrekli proti cepljenju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Proti desetim zdravnikom je bil uveden postopek, ker so se izrekli proti cepljenju. Proti trem pa, ker trdijo, da covid-19 sploh ne obstaja. Postopke so uvedli po prijavah več državljanov in zdravniških kolegov, je danes sporočil predsednik zbornice Antonio Magi.

Zdravniki so se morali zagovarjati pred posebno komisijo zdravniške zbornice in za svoje trditve pokazati znanstvene dokaze. Kot je pojasnil Magi, so postopke proti desetim zdravnikom že končali. V nekaj primerih so postopek ustavili, ker so se zdravniki pokesali za svoje izjave, v nekaj primerih pa so se odločili za začasno prepoved opravljanja dela za do dva meseca, je povedal Magi. Proti trem »zanikovalcem virusa« postopek še traja, je dodal.

14.34 Za čakanje na delo izplačanih novih 1,72 milijona evrov

Zavod za zaposlovanje je v četrtek na podlagi interventne zakonodaje izplačal novih 1,72 milijona evrov za subvencioniranje čakanja na delo. Predvidoma v sredo se obeta novo nakazilo za nadomestila zaradi karantene in višje sile, 8. januarja pa nato spet za čakanje na delo, so za STA pojasnili na zavodu. Tokratna sredstva za subvencioniranje čakanja na delo se nanašajo zlasti na november. Od začetka izvajanja interventnih ukrepov so na zavodu prejeli več kot 160.000 vlog delodajalcev za prek 600.000 delavcev. Skupaj so na podlagi interventne zakonodaje izplačali približno 348 milijonov evrov. Subvencioniranje čakanja na delo, eden ključnih ukrepov za podjetja iz interventne zakonodaje, se bo izteklo konec januarja prihodnje leto. Podaljšanje za zdaj ni predvideno. Je pa vlada med drugim do konca junija podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Subvencioniranje nadomestil plač za delavce, ki zaradi odrejene karantene ne morejo prihajati na delo oz. ostanejo doma zaradi višje sile, za katero se štejejo varstvo otrok, ustavitev javnega prevoza in zaprtje mej, pa velja do konca marca.

image_alt
V pandemičnem letu se je vrnilo zaupanje v ljudi


14.27 Indonezija bo z novim letom prepovedala vstop tujcem

Indonezija bo 1. januarja zaprla svoje meje in prepovedala vstop vsem tujcem, da bi tako preprečila vnos novega seva novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Veliki Britaniji in naj bi bil precej bolj kužen. Prepoved vstopa tujcem bo veljala najmanj do 14. januarja, je danes sporočil indonezijski zunanji minister Retno Marsudi. V državo se bodo lahko vrnili le indonezijski državljani, za tuje državljane pa bo veljala izjema le za visoke državne uradnike na ravni najmanj vladnega ministra, je še povedal minister Marsudi.

Zaenkrat do novega leta še velja, da tuji državljani lahko vstopijo v Indonezijo, pri tem pa morajo ob vstopu opraviti PCR test na okužbo z novim koronavirusom. Če je test negativen, gredo za pet dni v obvezno karanteno, nato morajo opraviti še eno testiranje. Šele če je negativno tudi to, lahko prosto nadaljujejo svojo pot, je pojasnil minister. Enak postopek velja tudi za državljane Indonezije. Do napovedi zaprtja meja te azijske države z več kot 260 milijoni prebivalcev prihaja po objavi podatkov, da so v zadnjem dnevu zabeležili 5854 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupno se je število okužb od začetka pandemije povzpelo na 719.219. Doslej so zabeležili 21.452 smrtnih primerov zaradi covida-19, od tega samo v zadnjem dnevu 215.

14.03 Na Severnem Primorskem včeraj cepili v desetih od dvanajstih domovov za starostnike

Po informacijah regijskega štaba CZ za severno Primorsko nihče od cepljenih oskrbovancev desetih od dvanajstih domov  in nekaj tam zaposlenih, ki so bili cepljeni že včeraj, ni imelo ob tem težav. V prvi fazi ni bilo predvideno cepljenje le v dveh enotah Doma upokojencev Podbrdo (v enoti Petrovo Brdo so bili na začetku jesenskega vala okuženi praktično vsi oskrbovanci, v enoti Podbrdo pa so številni v zadnjem obdobju), so zapisali. Sicer pa so štirje zdravstveni domovi v goriški statistični regiji skupno prejeli 450 odmerkov cepiva. Največ, 160, ZD Ajdovščina, saj v  Domu starejših Ajdovščina doslej še ni bilo okužb niti med stanovalci niti med zaposlenimi, v Centru starejših Pristan Vipava pa so jeseni imeli le posamezne primere.  V Domu upokojencev Nova Gorica je bilo cepljenih 32 starostnikov, ki še niso bili okuženi in 8 zaposlenih. V njihovi enoti v Podsabotinu pa 8 oskrbovancev in 2 zaposlena.

ZD Idrija je za tri domove na njihovem območju prejel 90 odmerkov, kar pa je manj kot so pričakovali, je povedala direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik. »Za obe naši enoti (Idrija in Marof) smo prijavili potrebo po 90-tih odmerkih cepiva. Dobili pa smo jih le 60«.S temi so prednostno cepili oskrbovance (v obeh enotah skupaj 51), ter le 9 zaposlenih. Za cepljenje jih je bilo sicer zainteresiranih 37. V tretjem domu v idrijski občini Bor Črni Vrh pa so včeraj cepili 25 starostnikov in 5 zaposlenih. Še 10 pa jih čaka na drugo pošiljko cepiva, je povedala direktorica doma Alenka Gantar.

image_alt
PKP7 bi lahko takoj upokojil 614 zdravnikov in zobozdravnikov


13.47 Potrebe zdravstva po krvi kljub epidemiji visoke

Kljub dobri udeležbi na krvodajalskih akcijah so zaloge krvi v Sloveniji znižane, saj so potrebe zdravstva po krvi kljub epidemiji novega koronavirusa visoke, poudarjajo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Krvodajalcem se zahvaljujejo za dosedanji prispevek, hkrati pa jih vabijo, da še naprej darujejo kri. Letos, ko se država sooča z epidemijo covida-19, so sicer nekoliko prilagodili izvajanje krvodajalstva, med drugim se morajo krvodajalci obvezno vnaprej naročiti, a še vedno je ta dejavnost nepogrešljiva. Kot pojasnjujejo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, lahko daruje kri tudi oseba, ki je prebolela covid-19. A to je možno šele dva do štiri tedne po popolni ozdravitvi, odvisno od poteka bolezni, preteči pa mora tudi tri do štiri mesece od zadnjega darovanja polne krvi. Seveda mora krvodajalec izpolnjevati tudi vse ostale pogoje za darovanje krvi, kot sta trenutno dobro počutje ter starost med 18 in 65 let.

V Sloveniji potrebujejo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovijo potrebno količino krvi. Osebe, ki so prebolele covid-19, posebej vabijo k darovanju plazme, ki se lahko uporablja za zdravljenje bolnikov s to boleznijo. Primeren čas za darovanje t.i. hiperimunske prebolevniške plazme (HCP) je štiri do šest tednov od začetka bolezni, a je spet vse odvisno od poteka bolezni in zdravstvenega stanja darovalca.

image_alt
Tudi Desus in SMC proti obveznemu upokojevanju


12.57 Avstrijska smučišča zaradi gneče zaostrujejo varnostne ukrepe

Z več avstrijskih smučišč so pretekli konec tedna poročali o gneči, zato bodo zaostrili nekatere varnostne smernice za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo dodatno omejili parkirna mesta, omogočili pa bodo več prostora za čakanje v vrsti, so danes sporočili iz zvezne dežele Zgornja Avstrija. »V smislu samoodgovornosti pozivam tudi smučarje, naj pridejo na smučišča opoldne, saj so takrat številni dopoldanski gostje že na poti domov in potem ni take gneče na smučišču,« je pozval gospodarski minister Zgornje Avstrije Markus Achleinter.

V nedeljo so o gneči med drugim poročali s smučišč Hinterstoder, Wurzeralm in Kasberg. Samo v Hinterstoderju je bilo okoli 3000 gostov, skoraj tretjina pa jih je do 12.30 že odšla domov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Avstriji so odprta številna smučišča, vendar na njih uživajo le Avstrijci, saj morajo tujci ob prihodu v Avstrijo v desetdnevno karanteno. Dodatno morajo smučarji pri uporabi gondol ali sedežnic nositi zaščitne maske tipa ffp2.

11.56 Na Hrvaškem v minulih 24 urah 316 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 2642 testih potrdili 316 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 68 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V preteklem tednu dni je bilo za 48 odstotkov manj na novo okuženih kot v tednu pred tem, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu dejal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Sporočil je tudi, da je na Hrvaškem 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 710. Na milijon prebivalcev pa beležijo 874,8 smrti zaradi covida-19. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ novih primerov okužb našteli v zadrski županiji - 22. V primorsko-goranski županiji so imeli pet sveže okuženih. Iz istrske županije so poročali o dveh novih primerih.

Tudi na Hrvaškem so v nedeljo začeli cepljenje proti covidu-19. FOTO:Denis Lovrovic/Afp
Tudi na Hrvaškem so v nedeljo začeli cepljenje proti covidu-19. FOTO:Denis Lovrovic/Afp


V državi je trenutno 8036 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2720 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 256 ljudi. V samoizolaciji je skoraj 30.800 ljudi. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili več kot 205.240 okužb z novim koronavirusom. Doslej je umrlo 2739 covidnih bolnikov. Okrevalo je nekaj manj kot 193.500 obolelih. Doslej so opravili 996.935 testov, so še povedali. Na Hrvaškem so v nedeljo začeli cepljenje proti covidu-19. Prvi dan so cepili 1711 prebivalcev v domovih za starejše občane in 443 zdravstvenih delavcev. Hrvaška je v soboto dobila nekaj manj kot 10.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva. Naročili pa so skoraj šest milijonov odmerkov od različnih proizvajalcev.

11.43 Italija se po praznikih vrača na »semaforski sistem«

Italija se bo po koncu novoletnih praznikov vrnila na uporabo t. i. semaforskega sistema za določanje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Dežele bodo znova razvrščali na tri območja tveganja - na zeleno, rumeno in rdečo. Sistem bodo začeli uporabljati 7. januarja, je napovedal minister za zdravje Roberto Speranza.

V »rumenih« deželah bodo tako na primer lahko spet odprli lokale, povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Najpomembneje je, da se »splošči« epidemiološka krivulja. »Naš cilj je, da znižamo število okužb pod 50 na 100.000 prebivalcev. Trenutno smo pri 150,« je pojasnil minister. Začetek cepljenja v Evropi predstavlja »luč na koncu predora«, je še dejal minister. Da bi bilo cepljenje uspešno v boju proti covidu-19, bi se moralo cepiti najmanj deset do 15 milijonov Italijanov. »Te številke bomo dosegli kasneje spomladi,« je napovedal Speranza. Vlada pa se podobno kot tudi druge evropske države ne bo odločila za obvezno cepljenje.

Italijanska poslanska zbornica pa je potrdila dolgo pričakovani proračun za leto 2021, s tem pa prižgala tudi zeleno luč za milijardno pomoč po koronski krizi v prihodnjem letu. Senat bo o njem predvidoma odločal v sredo. Doslej so v državi našteli več kot 2,04 milijona okuženih, okoli 72.000 okuženih je umrlo. Od božičnih praznikov do začetka januarja v državi veljajo strogi omejevalni ukrepi, izjeme so obdobje od 28. do 30. decembra in 4. januar. V Italiji so, podobno kot drugod po državah EU, v nedeljo začeli cepljenje. V prvi fazi naj bi cepili 1,7 milijona Italijanov.

11.05 Množično testiranje s hitrimi testi se nadaljuje v več krajih po Sloveniji

Množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi danes znova poteka v številnih krajih po Sloveniji. Ponekod ga bodo izvajali tudi v preostalih dneh tega krajšega prazničnega tedna, je razvidno s seznama ministrstva za zdravje in sporočil posameznih lokalnih skupnosti. Občanke in občani, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati.



10.33 V nedeljo 517 okužb s koronavirusom, umrlo 30 bolnikov

image_alt
517 novih okužb, 30 bolnikov je umrlo


9.21 Japonska po potrditvi novega seva tujcem prepovedala vstop v državo

Japonska se je po prvih potrjenih primernih novega seva novega koronavirusa odločila, da zapre državo za vse tujce. Do konca januarja tuji državljani ne bodo smeli vstopiti v državo, je danes sporočila vlada. Novi sev so medtem potrdili tudi v Južni Koreji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na Japonskem so doslej potrdili osem primerov novega seva. Štirje bolniki se zdravijo v bolnišnici, preostali pa niso kazali simptomov in so v karanteni, so sporočili z ministrstva za zdravje. Japonska vlada je že v četrtek začasno prepovedala vstop v državo tujim državljanom, ki so bili nedavno v Veliki Britaniji ali Južni Afriki. V državi na jugu afriške celine so namreč potrdili še en nov sev novega koronavirusa.

image_alt
V več evropskih državah potrdili okužbe z novo različico koronavirusa


Japonski se je doslej uspelo izogniti hujšemu izbruhu novega koronavirusa. Zaenkrat so potrdili več kot 220.000 okužb, umrlo je okoli 3250 ljudi. Porast okužb beležijo predvsem v zadnjih tednih, v soboto so tako potrdili rekordnih 3881 novih okužb v 24 urah.

Novi sev iz Velike Britanije se še naprej širi tudi v druge države. Tri primere so med drugim potrdili v Južni Koreji. Gre za domačine, ki so prispeli v domovini iz Velike Britanije prejšnji teden. Južna Koreja je vse letalske povezave z Otokom prekinila že 23. decembra, omejitev prometa bo predvidoma v veljavi do konca leta. Novo različico koronavirusa, ki naj bi bila precej bolj nalezljiva, so doslej med drugim potrdili še v Kanadi, Jordaniji, Nemčiji, na Norveškem in Danskem.

9.11 Cepljenje proti covidu-19 ponekod tudi danes

V nekaterih domovih za starejše in zdravstvenih zavodih bodo tudi danes cepili proti covidu-19, predvsem zaposlene, ki jih v nedeljo ob začetku cepljenja ni bilo na delovnem mestu. Večino odmerkov cepiva iz prve pošiljke so sicer že porabili za cepljenje stanovalcev domov za starejše. Ponekod bo danes na voljo tudi brezplačno hitro testiranje.

V Sloveniji se je množično prostovoljno cepljenje s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha začelo v nedeljo. V prvi pošiljki je bilo 9570 odmerkov, večino so jih že porabili za cepljenje stanovalcev ter najbolj izpostavljenih zaposlenih v domovih za starejše in zdravstvu, ki še niso preboleli covida-19.

image_alt
»Bilo me je malo strah, a je bilo vse v redu.«


Ponekod pa bodo cepili tudi danes, predvsem zaradi zaposlenih, ki jih med vikendom ni bilo na delovnem mestu, je v nedeljo ob začetku cepljenja napovedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Iz prve pošiljke cepiva je bilo sicer 550 odmerkov namenjenih v bolnišnice z intenzivnimi enotami za covidne bolnike. Prva cepljenja zaposlenih so v nedeljo že opravili tako v ljubljanskem kot mariborskem univerzitetnem kliničnem centru.
Potem ko je velika večina držav člani EU cepljenje proti covidu-19 tako kot Slovenija začela v nedeljo, pa bodo nekatere prve prebivalce cepile šele danes. Kampanji cepljenja s prvim v EU odobrenim cepivom Pfizerja in BioNTecha se tako pridružujejo še v Belgiji, Luksemburgu, na Portugalskem in v Latviji. Kot zadnja bo 8. januarja začela cepiti Nizozemska. Vse članice EU so sicer v prvi sobotni pošiljki prejel po 9750 odmerkov cepiva.

Slovenja medtem do konca leta pričakuje še novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala in pristojni pričakujejo, da bi do konca julija oz. avgusta cepili tudi do 1,2 milijona ljudi.

Nedeljsko cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Nedeljsko cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo


V nekaterih krajih po Sloveniji pa bo tudi danes na voljo brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom, ki se je v večjem delu države začelo že v prejšnjem tednu. Zanimanje ljudi je bilo precejšnje. V tem tednu bodo na vrsto med drugim prišli prebivalci primorsko-notranjske regije in Bele krajine. Občanke in občani, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati.

9.03 Vlada ta teden o odpiranju šol, na odboru o vladni politiki na tem področju

Za šolarje počitniški teden bo prinesel odločitev, ali bodo po praznikih nadaljevali šolanje na daljavo ali se jih bo vsaj del vrnil v šolske klopi. Ali bo šla prva triada v šole 4. januarja, bo vlada odločila sredi tedna. O vladni politiki na področju vzgoje in izobraževanja v času epidemije pa bo danes razpravljal matični parlamentarni odbor.

8.59 Predlog PKP7 pred odborom za finance

Odbor DZ za finance bo danes obravnaval predlog sedmega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatnih 550 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19. Ob ukrepih za podjetja je tokrat izrazita socialna komponenta zakona, tako kot v spomladanskem valu namreč vnovič prinaša dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

8.48 Od danes znova odprte tržnice, trafike in frizerski saloni

Od danes bodo znova lahko delovale tržnice in trafike, vrata pa bodo lahko odprli tudi frizerski saloni, ki so bili zaprti od četrtka. V skladu z vladnim odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev bodo z delom lahko nadaljevali do 4. januarja. Še vedno pa so v veljavi omejitve na področju kulture in verskih obredov.

Delovanje tržnic, trafik in frizerskih salonov je bilo onemogočeno s četrtkom, ko je morala vrata zapreti tudi večina nenujnih trgovin in storitvenih dejavnostih. Zaprte tako ostajajo avtopralnice, trgovine z oblačili, obutvijo, s tehničnim blagom, pa tudi knjigarne, papirnice, ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

image_alt
V soboto potrjenih 614 novih okužb, več držav vstopa v tretje zaprtje


Med izjemami, ki lahko delajo, so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki. Odprte so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe. Pod strogimi pogoji se lahko izvajajo tudi verski obredi.

Še naprej velja začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije. Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in po novem še v primorsko-notranjski statistični regiji.

Uporaba maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih, na odprtih javnih krajih pa, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra oziroma tri metre pri izvajanju individualne športne vadbe.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine