Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V soboto potrjenih 614 novih okužb, več držav vstopa v tretje zaprtje

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Prizor iz Jeruzalema pred začetkom tretjega zaprtja države. FOTO: Ammar Awad/Reuters
Prizor iz Jeruzalema pred začetkom tretjega zaprtja države. FOTO: Ammar Awad/Reuters
M. B., Ka. M., STA
27. 12. 2020 | 07:15
27. 12. 2020 | 20:32
17:52


20.25 Ruski predsednik se bo cepil

68-letni ruski predsednik Vladimir Putin se namerava cepiti z ruskim s cepivom Sputnik V zoper covid-19, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. Cepljenje se je v Rusiji začelo decembra, rusko zdravstveno ministrstvo pa je včeraj odobrilo še cepljenje s Sputnikom V starejših od šestdeset let. 

Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik via Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik via Reuters


19.15 Nov sev virusa tudi v Jordaniji in na Norveškem

Poleg Francije, Kanade, Španije, Švedske in Japonske so o odkritju novega seva novega koronavirusa, ki so ga najprej odkrili v Veliki Britaniji, poročali tudi s portugalske Madeire, iz Norveške in Jordanije. Na Norveškem so sev odkrili pri dveh potnikih, ki sta ta mesec prispela iz Velike Britanije. Prav tako so novo različico koronavirusa potrdili pri dvojici potnikov, ki sta v Jordanijo prišla z Otoka. Par je v državo prispel 19. decembra in je v karanteni.

19.08 Fauci: stanje v ZDA »precej zaskrbljujoče«

Ker so številni prebivalci ZDA kljub nasprotnim priporočilom zdravstvenih oblasti ob božičnih praznikih potovali po državi, se direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci boji vnovičnega porasta števila okužb po novem letu. Upoštevajoč, da v ZDA vsakodnevno potrdijo okrog 200.000 novih primerov, je to »precej zaskrbljujoče«, je dejal danes. V sredo, dan pred božičnim večerom je bilo na ameriških letališčih skoraj 1,2 milijona ljudi, kar je bilo največ od začetka pandemije. V petek je varnostne kontrole prešlo 1,3 milijona ljudi, navedbe pristojnih oblasti povzema nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da jih je bilo na ta dan pred letom dni 2,5 milijona.

18.35 V torek možnost testiranja v Občini Zagorje

Občina Zagorje se je z ministrstvom za zdravje dogovorila, da omogočijo množično testiranje s hitrimi testi občanom zagorske doline. Testiranje s hitrimi testi, za katerega se ni potrebno predhodno prijaviti in je brezplačno za vse, ki se želijo testirati, bo potekalo v torek, 29. decembra, med 9. in 17. uro v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. S seboj je potrebno imeti zdravstveno kartico.

17.05 V Izraelu ponovno stroge omejitve gibanja

V Izraelu danes stopa v veljavo tretje obsežno zaprtje države, s katerim skušajo oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa. Po navedbah vlade naj bi trajalo vsaj dva tedna, a profesor interne medicine Nachman Ash, ki velja za de facto prvega moža v boju proti pandemiji v Izraelu, ocenjuje, da bodo potrebni najmanj trije tedni.

image_alt
Izraelski notranjepolitični kaos in zunanjepolitična ofenziva


Zaprtje je začelo veljati danes ob 17. uri po srednjeevropskem času. V času strogih omejitvenih ukrepov bo zaprta večina trgovin, prebivalci Izraela pa se lahko razen v nujnih primerih gibajo v krogu največ enega kilometra od doma. Obiski ljudi, ki niso najožji sorodniki, so prepovedani, je pa dovoljeno iti od doma na cepljenje, delno bo še naprej deloval tudi šolski sistem. Zaprti so lokali in restavracije, dovoljena je le dostava hrane na dom.

Prvo letalo s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha je v Izrael prispelo 9. decembra, doslej pa so cepili okoli 300.000 ljudi. Prvi je bil 71-letni premier Benjamin Netanjahu.

15.45 Češka vstopa v novo zaprtje države

Na Češkem po delni sprostitvi omejitev pred in v času božičnih praznikov danes znova stopajo v veljavo strogi ukrepi za zajezitev pandemije, ki bodo predvidoma v veljavi do 10. januarja. Odprti ostajajo le supermarketi oziroma živilske trgovine, drogerije in lekarne. Dovoljena je prodaja le nujnih dnevnih potrebščin. Po vsej državi veljajo stroge omejitve gibanja ter policijska ura med 21. in 5. uro. V javnosti se lahko srečujeta le po dve osebi. Smučišča oziroma žičnice ne smejo delovati, na porokah in pogrebih je dovoljeno po največ 15 udeležencev. V soboto so na Češkem potrdili 2669 novih okužb.

15.40 Britanski gostje zapustili karanteno v švicarskem letovišču

Več sto britanskih gostov, ki so jim zaradi nevarne mutacije novega koronavirusa na Otoku v švicarskem smučarskem središču Verbier odredili karanteno, je čez noč izginilo iz hotelskih sob, kjer bi morali biti v izolaciji. V med Britanci zelo priljubljenem smučarskem središču Verbier so švicarske oblasti pred božičem odredile karanteno za skupno 420 britanskih gostov. Kakih 50 jih je nato nemudoma zapustilo letovišče, ostali pa so obtičali v hotelskih sobah. A danes jih je bilo tam le še kakih deset, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal tiskovni predstavnik občine Bagnes, del katere je Verbier, Jean-Marc Sandoz. Kot je še dodal, so se nekateri od izginulih Britancev medtem pojavili v Franciji, kjer so smučišča sicer zaprta, a jim vsaj ni treba v karanteno.

Letovišče Verbier je priljubljeno med britanskimi smučarji. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Letovišče Verbier je priljubljeno med britanskimi smučarji. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


14.35 V Avstriji potrdili 1408 novih okužb

Po današnjih podatkih avstrijskih oblasti so v državi v minulih 24 urah potrdili 1408 okužb z novim koronavirusom, 21 manj kot dan pred tem, medtem ko je sedemdnevno povprečje 1863 novih primerov dnevno. A kot opozarja avstrijska tiskovna agencija APA, so zaradi praznikov v teh dneh izvedli manj testov in posledično morda zato potrdili manj novih primerov. Največ novih okužb so v soboto potrdili na avstrijskem Koroškem. V minulih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo 38 ljudi. 

Včeraj zvečer, na prvi večer novega, tretjega obsežnega zaprtja države – prebivalci Avstrije lahko domove zapustijo le za opravljanje osnovnih obveznosti – so policisti na Dunaju prekinili zabavo z okoli 40, 50 gosti. Udeleženci so bili mlajši, stari od 13 do 22 let, zabavo pa so pripravili v hiši, ki so jo najeli posebej v ta namen. Slabih 20 so policisti ovadili, ostalim je uspelo pobegniti.

image_alt
»Bilo me je malo strah, a je bilo vse v redu.«


14.25 V Bolgariji se je prvi cepil minister za zdravje

Cepljenje so med oskrbovanci domov za starejše začeli tudi na Hrvaškem, kjer je bila kot prva cepljena 81-letnica. V Franciji je kot prva danes cepivo prejela 78-letnica v bolnišnici severno od Pariza.

O začetku cepljenja poročajo tudi iz Litve, Danske, Malte in Bolgarije, kjer se je kot prvi cepil zdravstveni minister Kostadin Angelov, in Poljske, kjer je bila prva cepljena medicinska sestra v Varšavi. Cepljenje je prav tako steklo na Norveškem, ki ni del EU, šteje pa med njene pomembne partnerice in z Unijo sodeluje tudi pri cepljenju.

13.20 Janša pričakuje rast okužb

V vladi se zavedajo, da bo delna sprostitev gibanja med prazniki dala določeno število okužb z novim koronavirusom, je danes opozoril premier Janez Janša. Pri sproščanju ukrepov je med prioritetami šolstvo, ali bo šla prva triada v šole že 4. januarja, pa bo vlada odločila sredi tedna. Glede na covidno statistiko je sicer Slovenija po vseh kriterijih v soboto prešla iz t. i. črne v rdečo cono.Vlada se je zato odločila znova odpreti tržnice, trafike in frizerje, kaj več sprostitev pa bi omogočil šele prehod v oranžno polje. A je za to treba pozdraviti vsaj še nekaj sto bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa se mora spustiti pod 1000, je navedel premier.

13.15 Tretjina zaposlenih v UKC Maribor izrazila interes za cepljenje

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) je do sedaj okoli 1250 oz. tretjina zaposlenih izrazila interes za cepljenje proti covidu-19, je danes povedal direktor Vojko Flis. Skupaj s strokovnim direktorjem Matjažem Vogrinom sta se že cepila in s tem po njegovih besedah dala zgled preostalim. Iz prve pošiljke so sicer dobili 125 odmerkov cepiva.

11.45 Nov sev koronavirusa tudi v Kanadi

V Veliki Britaniji odkriti novi sev novega koronavirusa v zadnjih dneh potrjujejo v vse več državah. Nazadnje so ga v soboto odkrili tudi v Kanadi pri zakonskem paru, ki ni niti potoval niti bil v stiku z okuženimi. Novo različico virusa so potrdili v pokrajini Ontario, kjer so že v soboto uvedli obsežno zaprtje, da bi preprečili širjenje.

Kanada je pred tem ta teden tudi podaljšala prepoved zasebnih in komercialnih letalskih povezav iz Velike Britanije do 6. januarja. Tudi sicer od potnikov, ki prispejo v državo, zahteva dvotedensko izolacijo, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.
V Kanadi so doslej potrdili nekaj več kot 500.000 primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo približno 14.500 ljudi.

Novi sev koronavirusa so pred tem med drugim že potrdili v Franciji, Španiji, na Švedskem in na Japonskem. Britanske oblasti so se zaradi novega seva pred dnevi odločile za ustavitev javnega življenja v jugovzhodni Angliji in Londonu. Nova različica koronavirusa naj bi se prenašala hitreje in bila bolj nalezljiva od doslej znanih.

10.20 V soboto 614 okužb 33 smrti

V soboto je bilo ob 2438 testiranjih potrjenih 614 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako nekaj več kot 25 odstoten. Hospitaliziranih je 1179 okuženih bolnikov, od tega 205 na intenzivni negi. Umrlo je 33 oseb, je na Twitterju sporočila vlada.



9.00 WHO: Ta pandemija koronavirusa ni zadnja

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je posvaril, da trenutna pandemija novega koronavirusa ne bo zadnja tovrstna kriza. Pozval je k vlaganju v zdravstvene sisteme. A pandemija sama ni bila presenečenje, sploh ker so bila v zadnjih letih večkrat podana svarila pred tovrstno možnostjo in tudi pred nepripravljenostjo sveta, je dejal. K temu da bi »naši otroci in njihovi otroci podedovali varnejši, odpornejši in trajnejši svet«, bi lahko pripomoglo boljše vlaganje v javno zdravstvo, je menil.

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozval k večjemu vlaganju v zdravstvene sisteme. FOTO: Christopher Black/AFP
Direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozval k večjemu vlaganju v zdravstvene sisteme. FOTO: Christopher Black/AFP


To sicer vključuje ne le vlaganje v zdravstvo, temveč celovit vladni in družbeni pristop k boljši pripravljenosti. Pandemija je po njegovih besedah izpostavila tesno prepletenost med zdravjem ljudi, živali in planeta, kar terja enoten pristop, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

8.30 Mednarodna zveza letišč poziva k cepljenju letaliških delavcev

Mednarodna zveza letališč (ACI) je pozvala vlade po svetu, naj letališke delavce uvrstijo na vrh prednostnega seznama ljudi za cepljenje proti novemu koronavirusu. To bo ključnega pomena za letalsko industrijo, so prepričani. Letališki delavci so v nenehnem stiku z ljudmi. Ko bodo cepljeni zdravstveni delavci, bodo ti igrali pomembno vlogo pri distribuciji cepiva, saj je pomembno, da do njega pridejo tudi druge ključne skupine ljudi. 

Delavci na letališčih želijo biti cepljeni prioritetno. FOTO: Milan Ilić 
Delavci na letališčih želijo biti cepljeni prioritetno. FOTO: Milan Ilić 


8.00 Nekatere članice EU s cepljenjem začele že v soboto

Nemčija, Madžarska in Slovaška so cepljenje proti covidu-19 začele že v soboto, dan pred današnjim skupnim začetkom množičnega cepljenje v veliki večini držav članic EU, tudi Sloveniji. Štiri države bodo kampanjo cepljenja s cepivom Pfizerja in BioNTecha začele v ponedeljek, Nizozemska pa 8. januarja.

Kampanja cepljenja naj bi se skupaj začela danes, a so v treh državah prve državljane cepili že v soboto. V Nemčiji je cepivo kot prva prejela 101 leto stara Edith Kwoizalla, oskrbovanka doma za starejše v zvezni deželi Saška-Anhalt. Skupno naj bi cepili že 40 oskrbovancev doma in 10 zaposlenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški zunanji minister Jens Spahn je v soboto v luči spodbujanja ljudi k cepljenje pozval k skupnim nacionalnim prizadevanjem, češ da je cepivo nujno za poraz pandemije. Na Madžarskem je pot cepljenju odprla zdravnica Arienne Kertesz iz bolnišnice v Budimpešti. Na Slovaškem pa je cepivo kot prvi prejel specialist za nalezljive bolezni Vladimir Krcmery v mestu Nitra na zahodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Madžarskem so s cepljenjem pričeli že v soboto. FOTO: Szilard Koszticsak/AFP
Na Madžarskem so s cepljenjem pričeli že v soboto. FOTO: Szilard Koszticsak/AFP


7.20 V EU se začenja cepljenje

V veliki večini članic Evropske unije, tudi v Sloveniji, se bo danes začelo množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19. Pri cepljenju bodo imeli prednost oskrbovanci domov za starejše ter zdravstveni delavci. Štiri države bodo kampanjo cepljenja začele v ponedeljek, Nizozemska pa 8. januarja, medtem ko je Madžarska začela cepiti že v soboto.

Članice unije so prve pošiljke cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki je primerno za starejše od 16 let, prejele v soboto. Vsaka je dobila 9750 odmerkov. Pošiljke cepiva so iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu v članice EU ob poostrenih varnostnih ukrepih po večini prispele v zgodnjih urah sobotnega dopoldneva.

Kdo bo najprej prejel cepivo, se je odločila vsaka država članica posebej. Nekatere, med njimi Italija in Madžarska, bodo prve odmerke namenile zdravstvenemu osebju. Drugje, na primer na Hrvaškem in v Španiji, bodo po napovedih najprej cepili oskrbovance domov za starejše. Kasneje, ko bodo države prejele več cepiva, naj bi bilo cepljenje proti covidu-19 dostopno vsem.

7.15 Začenja se cepljenje v Sloveniji

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa bo danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je v soboto povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Dostava cepiv:


Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pričakuje, da bi lahko do konca maja ali začetka junija v državi dosegli polovično precepljenost.

Pristojni prebivalce pozivajo, naj se odločijo za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto. »Zdaj imamo na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse,« je v soboto dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. Prebivalce je posvaril, naj ne skočijo »na prvo žogo« ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine