Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

UKC Ljubljana z Geneplanetom sklenil pogodbo za nabavo hitrih testov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Hitro testiranje izvjajo na več lokacijah po državi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Hitro testiranje izvjajo na več lokacijah po državi. FOTO: Blaž Samec/Delo
M. B., STA
24. 12. 2020 | 07:11
24. 12. 2020 | 20:46
13:07


18.00 Okužbo s koronavirusom potrdili pri 279 testiranih s hitrimi testi

Na množičnih hitrih testiranjih, ki te dni potekajo v več krajih po državi, se je danes do 17. ure testiralo 4025 oseb. Okužbo s koronavirusom so potrdili pri 279 oz. 6,9 odstotka testiranih, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje. V sredo pa so skupno opravili 5475 testov, od katerih jih je bilo 331 oziroma šest odstotkov pozitivnih na okužbo s koronavirusom.

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki danes sicer poroča o enem primeru okužbe več kot vlada, je potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh 951, povprečje potrjenih primerov v zadnjem tednu pa 1412. NIJZ še ocenjuje, da je v državi 19.973 primerov aktivnih okužb.

16.50 UKC Ljubljana z Geneplanetom sklenil pogodbo za nabavo do 10.000 hitrih testov

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je s podjetjem Geneplanet sklenil pogodbo za nabavo hitrih antigenskih testov. V dveh mesecih po podjetje dobavilo največ 10.000 testov po ceni 2,85 evra oz. 3,13 evra z DDV, so v UKC pojasnil za STA. Postopna dobava se bo začela v začetku januarja, po dveh mesecih pa bodo preverili njihovo uporabnost.

UKC Ljubljana je sicer s 27 ponudniki, ki so oddali dopustne ponudbe, sklenil enoletni okvirni sporazum za nakup antigenskih preiskav za namen urgentne mreže. Ocenjena skupna vrednost javnega naročila je 2,34 milijona evrov.

Na podlagi okvirnega sporazuma pa je UKC Ljubljana pred dnevi podjetju Geneplanet oddal javno naročilo do 10. decembra 2020 do 10. februarja 2021 v vrednosti 28.500 evrov oz. 31.205,5 evra z DDV, je razvidno s portala javnih naročil.

16.45 Avstrija: Obvezno nošenje mask v šolah ni zakonito

Avstrijsko ustavno sodišče je v sredo odločilo, da zahteve po obveznem nošenju zaščitnih mask v šolah in deljeni pouk niso zakonite. Gre za ukrepa, ki ju je vlada uvedla v šolah v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Deljeni pouk pomeni, da so razred prepolovili, nato pa je ena polovica učencev imela pouk ob ponedeljkih in torkih, druga polovica pa ob sredah, četrtkih in petkih. Druge dneve so bili učenci doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot nezakonitega je sodišče opredelilo tudi pravilo, da morajo zaščitne maske nositi vsi v šolskih poslopjih, ne glede na to, ali so pri pouku ali ne.

13.10 Hrvati lahko gredo k maši, ne pa oskrbovat ostarelih

Hrvaški državljani od srede potrebujejo posebne dovolilnice za prehajanje med županijami. V Oroslavju v hrvaškem Zagorju pa se pri izdajanju dovolilnic dogajajo nelogičnosti. Brez težav so jo namreč odobrili za obisk maše v drugi županiji, medtem ko je že tri dni ne dobi sin, ki skrbi za 92-letno nepokretno mamo.
  
Na nelogičnosti v sistemu izdaje dovolilnic je s svojim primerom opozoril neopredeljeni svetnik v mestnem svetu Oroslavja Viktor Šimunić, ki je »v petih minutah« dobil dovolilnico za odhod na mašo v Zagrebu. Za to se je odločil, ker sin njegove 92-letne sosede že tri dni ne more dobiti dovolilnice, da bi poskrbel za nepokretno mamo.

Na Hrvaškem bo sistem dovolilnic za odhod iz kraja prebivališča v drugo županijo veljal do 8. januarja v okviru ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Z omejitvijo potovanj želijo preprečiti širjenje okužb med božičnimi in novoletnimi prazniki. V preteklih dneh so mnogi že opozarjali na nelogičnosti pri izdajanju dovolilnic.

12.40 Vlada prepovedala obratovanje žičnic

Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki do konca leta prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Od 1. januarja bo obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljalec naprav zagotovi hitro testiranje, piše v odloku, ki je že objavljen v uradnem listu in velja od danes. Nekatera smučišča danes še obratujejo, druga so vrata že zaprla. 

12.30 Na Hrvaškem 2233 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 8343 testih potrdili 2233 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 70 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Na Hrvaškem je trenutno 15.323 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2749 bolnikov s covidom-19, od tega 292 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj več kot 48.000 državljanov. Na Hrvaškem so doslej potrdili nekaj več kot 202.300 okužb z novim koronavirusom in 3463 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je več kot 183.530 obolelih. Doslej so testirali 982.850 ljudi.

Hitro testiranje v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Hitro testiranje v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


11.50 V sredo 2040 novih okužb

V sredo so v Sloveniji opravili 14.098 testov in odkrili 2040 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 14,5 odstotka oz. 5,6 odstotnih točk manj kot v torek, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1189 bolnikov s covidom-19, od teh jih je 210 potrebovalo intenzivno nego. Domov so odpustili 120 oseb, 25 jih je umrlo.

Med vsemi opravljanimi testi v sredo je bilo 6385 PCR testov, s katerimi so potrdili 1662 okužb. Delež pozitivnih PCR testov znaša 26 odstotkov. Opravili so tudi 7713 hitrih antigenskih testov in okužbo odkrili v 378 primerih, je objavljeno na vladnem spletišču. Delež pozitivnih hitrih testov je tako 4,9 odstotka.

10.50 Seznam lokacij množičnega testiranja

Množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi danes poteka v več kot 20 krajih po Sloveniji. V večini so s tem začeli v sredo, ponekod pa bodo nadaljevali tudi med ali po praznikih, je razvidno iz seznama ministrstva za zdravje. Občanke in občani, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati.

10.15 V UKC Ljubljana letos 15 milijonov minusa

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je v prvih desetih mesecih letošnjega leta posloval z negativnim poslovnim izidom v višini 15 milijonov evrov. Kot so sporočili po sredini seji sveta zavoda, si kljub epidemiji covida-19 prizadevajo, da je zdravstvo dostopno tudi čim večjemu številu bolnikov z ostalimi zdravstvenimi težavami. UKC Ljubljana ima trenutno na voljo 414 postelj za potrebe bolnikov s covidom-19, med njimi je 78 postelj na oddelkih intenzivne terapije ter 14 na otroških oddelkih.

9.15 Navodila Nijz za varne praznike

Ob praznikih je običajno sproščeno druženje. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so prebivalce pozvali, naj letošnje praznike preživijo drugače ter zaščitijo sebe in tiste, ki jih imajo najraje. Da bi preprečili morebitno okužbo med prazničnim druženjem, so izpostavili nekaj najpomembnejših priporočil.

Prebivalcem svetujejo, naj se za obiske odločijo le če so zdravi in brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. Na obiske naj ne hodijo tisti, ki jim je odrejena karantena ali izolacija. Na obiske naj ne odidejo tudi tisti, pri katerih obstaja možnost okužbe. »Raje ostanite doma in se drugače povežite z bližnjimi,« so zapisali na spletni strani.

Priporočajo, naj se prebivalci za obisk starejših in ranljivih raje ne odločijo, če se zadnjih 10 dni niso uspeli osamiti ter so imeli več stikov. Tudi tistim, ki so bili na testu negativni ali pa so okužbo že preboleli, svetujejo, naj upoštevajo vse zaščitne ukrepe.
Na obisku naj bo hkrati čim manj ljudi, obiski pa naj bodo čim krajši. Prebivalcem priporočajo, naj se izognejo objemanju, poljubljanju in dotikanju. Takoj po prihodu pa si naj temeljito umijejo roke. Med obiskom naj upoštevajo priporočeno medosebno razdaljo.

7.30 V ZDA do januarja 20 milijonov cepiv

Predstavniki Bele hiše so v sredo sporočili, da nameravajo do začetka januarja v okviru operacije Hitreje od svetlobe po ZDA razdeliti 20 milijonov odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu. Do srede so jih razdelili 9,5 milijonov, doslej pa se je cepilo okrog milijon ljudi. Cepivi podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne in Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA zahtevata dva odmerka v razmiku nekaj tednov. General Gus Perna, ki je zadolžen za distribucijo cepiv, je zagotovil, da operacija imunizacije poteka dobro.

S cepljenjem v ZDA so že pričeli. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
S cepljenjem v ZDA so že pričeli. FOTO: Carlo Allegri/Reuters


Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom v ZDA do srede okužilo že 8,5 milijona ljudi, za covidom-19 pa je umrlo več kot 326.000 ljudi.V državi New York, ki ima največ smrtnih žrtev med vsemi zveznimi državami ZDA (36.867), so doslej cepili že 30.000 zdravstvenih delavcev. V sredo so sicer potrdili 11.937 novih okužb, kar je 5,84 odstotka opravljenih testov. Umrlo je 164 ljudi.

7.00 Novi ukrepi

Od danes so znova zaprte trgovine, ki ne ponujajo najnujnejših potrebščin, v veljavi pa so tudi omejitve za storitvene dejavnosti. Javni potniški promet bo obratoval, tudi med božično-novoletnimi prazniki. Od danes opoldne do petka do 20. ure bo dovoljeno gibanje med občinami in regijami.

Skladno z vladnim odlokom so od danes pa do 4. januarja lahko odprte le prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki. Odprte so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe.

Na seznamu izjem so tudi individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Prav tako ni dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov.
Zmanjšanje števila izjem sledi začasni sprostitvi nekaterih protikoronskih ukrepov, in sicer med 15. in 23. decembrom. V tem obdobju so bili med drugim odprti frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice.

Danes in v petek je na zasebnih površinah dovoljeno druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je omejeno na maksimalno šest odraslih oseb (otroci do 15. leta so izvzeti). Za 32 ur bo sproščeno tudi gibanje med občinami in regijami.
Vlaki in avtobusi bodo lahko vozili, še naprej pa velja, da so lahko polni le 50-odstotno.

Zaprte trgovine z oblačili. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zaprte trgovine z oblačili. FOTO: Blaž Samec/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine