Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evropska komisija odsvetuje potovanja v Združeno kraljestvo

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Zaradi novega seva koronavirusa so okoliške države zaprle svoje meje z Združenim kraljestvom. FOTO: Oli Scarff/AFP
Zaradi novega seva koronavirusa so okoliške države zaprle svoje meje z Združenim kraljestvom. FOTO: Oli Scarff/AFP
Vojko Urbančič, Katja Miklavčič, Mirt Bezlaj, STA
22. 12. 2020 | 06:45
22. 12. 2020 | 20:29
18:40


20.30 Francija bo omilila prepoved vstopa iz Združenega kraljestva

Francija bo opolnoči omilila prepoved vstopa potnikov iz Velike Britanije, ki jo je uvedla zaradi hitrega širjenja novega seva novega koronavirusa na Otoku, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile francoske oblasti. Francoskim državljanom in državljanom drugih članic EU bo od polnoči znova dovoljen vstop v Francijo iz Velike Britanije, vendar pod pogojem, da imajo negativen test na covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur, so sporočili iz urada francoskega premierja Jeana Castexa.

Evropska komisija je danes priporočila usklajen pristop članic glede potovanj in transporta v odziv na nov sev koronavirusa, ki se je razširil v Združenem kraljestvu. Pozvala je k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

18.50 Zdravstvene organizacije opozarjajo na neprimerne delovne pogoje

Krovne organizacije in sindikati s področja zdravstvene nege so v pismu predsedniku vlade Janezu Janši in ministrstvu za zdravje opozorile na kadrovsko podhranjenost, neprimerne delovne pogoje in nedostojno plačilo. Spomnili so, da so že večkrat ponudili pomoč pri iskanju rešitev. Pričakujejo srečanje, na katerem bodo poiskali rešitve.

Opozorili so, da se s pomanjkanjem kadra soočajo na vseh ravneh zdravstvenega varstva ter tudi v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih. Zaradi trenutnih razmer, povezanih z epidemijo covida-19, pa je to pomanjkanje še bolj izrazito in zahteva takojšnje ukrepanje. Če strukturnih sprememb ne bo, državljani ne bodo deležni zdravstvene oskrbe, kakršno si zaslužijo, so opozorili v sporočilu za javnost.

18.35 Evropska komisija odsvetuje potovanja v Združeno kraljestvo

Evropska komisija je danes priporočila usklajen pristop glede potovanja in transporta v odziv na nov sev koronavirusa, ki se je močno razširil v Združenem kraljestvu. Odsvetuje vsa nenujna potovanja v Veliko Britanijo in iz nje, a obenem poziva k olajšanju nujnih potovanj in tranzita potnikov ter k odpravi prepovedi potovanj z letalom ali vlakom.

Do konca decembra za državljane Združenega kraljestva še vedno velja pravilo prostega gibanja v EU, zato jim članice unije ne morejo zavrniti vstopa. Po izteku prehodnega obdobja pa bo tudi za Združeno kraljestvo veljalo priporočilo začasne prepovedi nenujnih potovanj v EU iz tretjih držav, ki ga je unija uvedla marca za zamejitev novega koronavirusa, so pojasnili v komisiji.
V tem kontekstu komisija v skladu s previdnostnim načelom do nadaljnjega odsvetuje vsa nenujna potovanja v Združeno kraljestvo in iz njega. Obenem poudarja, da je treba državljane EU in Združenega kraljestva, ki potujejo v svojo državo članico ali državo bivališča, ter državljane tretjih držav, ki uživajo pravice prostega gibanja po EU, izvzeti iz nadaljnjih začasnih omejitev, če se testirajo ali če gredo v karanteno.

17.40 Srbija prejela prva cepiva

 V Srbijo je danes dopoldne prispelo prvih 4875 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19, cepljenje pa naj bi začeli prihodnji teden, je danes sporočil predstavnik srbskega ministrstva za zdravje. Srbija je prva država na Zahodnem Balkanu, ki je prejela cepivo. Vlada države z okoli sedem milijonov prebivalcev sicer še ni objavila načrta cepljenja, a je dala vedeti, da bodo imeli prednost oskrbovanci v domovih za ostarele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko cepivo sputnik V je bilo prvo ravito cepivo proti koronavirusu. FOTO: Sergey Pivovarov/Reuters
Rusko cepivo sputnik V je bilo prvo ravito cepivo proti koronavirusu. FOTO: Sergey Pivovarov/Reuters


V začetku meseca je Srbija prejela tudi okoli 20 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. za teste v laboratoriju, vendar Agencija za zdravila zelene luči za njegovo uporabo še ni dala. Srbske oblasti so sicer že napovedale, da bodo v letu 2021 prejeli skupno 1,8 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Od začetka epidemije so v Srbiji potrdili 307.827 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2782 bolnikov. V zadnjih 24 urah so potrdili 4080 novih okužb, umrlo je 49 bolnikov s covidom-19, poroča Tanjug.

17.15 Kdo bo odgovoren za nepotrebne smrti starejših?

 V združenju Srebrna nit sprašujejo, kdo bo odgovarjal za številne nepotrebne smrti starejših zaradi covida-19. Ravnanje pristojnih namreč po njihovem mnenju na določenih točkah ni bilo ustrezno. Odpraviti je treba vse omejitve gibanja pri zdravih stanovalcih domov za starejše, so pozvali.

Do 17. decembra je po njihovi navedbah umrlo že 1264 stanovalcev domov, od tega kar 678 v domovih in ne v bolnišnicah. »Za to so odgovorni vlada in pristojni ministri. Med drugim so se rdeče cone v domovih z veliko okuženimi izkazale kot neustrezna rešitev,« so zapisali v združenju za dostojno starost Srebrna nit v dopisu, ki so ga med drugim naslovili na predsednika vlade Janeza Janšo in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.

16.35 Irska se za praznike zapira

Irska vlada je od božičnih praznikov napovedala vnovično uvedbo najstrožjih ukrepov zaradi izrednega porasta okužb z novim koronavirusom. Z nekaterimi izjemami bodo veljali od 24. decembra do 12. januarja. Prepoved potovanj iz Velike Britanije na Irsko bo veljala do 31. decembra. Od 1. januarja se različna gospodinjstva ne bodo smela mešati, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na Irskem, ki ima več kot pet milijonov prebivalcev, so doslej potrdili 80.267 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2158 bolnikov s covidom-19.

16.10 Švedska vztraja pri mehkem pristopu

Švedski premier Stefan Löfven je danes zagotovil, da Švedska ostaja pri svojem mehkem pristopu k boju proti novemu koronavirusu. V zadnjem času so sicer uvedli nekaj strožjih ukrepov. Švedska se v nasprotju z drugimi državami ni zatekla k strogim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa in se je predvsem zanašala na odgovorno ravnanje državljanov, saj je izdajala le priporočila. Oblasti so ob porastu okužb pozivale k večji osebni požrtvovalnosti, med drugim z omejevanjem stikov.
V petek so prvič od začetka epidemije priporočili nošenje zaščitnih mask na sredstvih javnega potniškega prometa.

Jeseni pa so uvedli tudi nekaj obvezujočih ukrepov. Od konca novembra se lahko na javnih krajih zbira le do osem ljudi.
Švedski premier je danes napovedal preiskavo v domovih za ostarele, v katerih so zabeležili skoraj polovico vseh smrtnih žrtev zaradi covida-19 v državi. Poseben odbor pa bo preučil tudi, ali je treba spremeniti ustavo, da bodo imele prihodnje vlade več pooblastil ob podobnih krizah.

15.40 Več kot tisoč okužb na tajski tržnici

Število okužb z novim koronavirusom, povezanih z ribjo tržnico na Tajskem, je danes preseglo tisoč, so sporočile tamkajšnje pristojne službe, ki razmišljajo o širjenju omejitev. Okužbo, povezano z ribjo tržnico v provinci Samut Sakhon jugozahodno od prestolnice Bangkok, so prvič potrdili prejšnji četrtek. Do danes so jih po 6156 testih potrdili že 1063. Večinoma so okuženi delavci migranti, ki prihajajo iz sosednje Burme in delajo na ladjah in v tovarnah, povezanih z večmilijardno tajsko industrijo morske hrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tajska je sicer pandemijo zelo uspešno zajezila. FOTO: Jack Taylor/AFP
Tajska je sicer pandemijo zelo uspešno zajezila. FOTO: Jack Taylor/AFP


Lokalna oblast je sporočila, da je stopnja okužb v zvezi s tržnico okoli 28-odstotna. Sprva so govorili o 40-odstotni stopnji.
Ribjo tržnico in njeno okolico so v soboto zaprli, tako da več tisoč prebivalcev ne sme zapustiti območja. Namestnik premierja Prawit Wongsuwan je dejal, da pristojni še niso odločili o nadaljnjih karantenskih ukrepih, prav tako ne o usodi praznovanja novega leta.

14.50 Izbruh okužb v sežanskem domu upokojencev

V sežanskem domu upokojencev se spopadajo z izbruhom okužb, potem ko je bil še pred 14 dnevi to eden redkih slovenskih domov brez okuženih. Od skupaj 178 stanovalcev je bilo danes okuženih 166, poleg tega pa še 20 od skupaj 110 zaposlenih. Dom je danes obiskal minister za delo Janez Cigler Kralj in si ogledal tamkajšnje razmere. »Danes se testira vse zaposlene in tudi tu pričakujemo velik porast števila okuženih, tako da bo kadrovska zasedba zelo okrnjena. Že na današnji dan pa je na pomoč v Sežano prišlo 12 zdravstvenih delavcev, pomaga tudi 11 pripadnikov civilne zaščite. Delo tako poteka uspešno, civilna zaščita pa postavlja temelj koordinacije, logistične podpore in tudi pomoči v kadru,« je ob ministrovem obisku povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk.

14.15 Dostava cepiva se lahko začne jutri

Ameriški Pfizer in nemški Biontech lahko prve odmerke svojega cepiva proti covidu-19 na območju Evropske unije začneta dostavljati v sredo, so danes povedali v Biontechu. Do sobote bi jih morali dostaviti v vse članice povezave, tako da bi cepljenja lahko začeli v nedeljo, je povedal glavni finančnik podjetja Sierk Poeting. Odmerke cepiva zdaj hranijo v tovarni Pfizerja v Puursu v Belgiji.

image_alt
Pred vrati velika operacija cepljenja proti covidu-19


V Biontechu tudi pravijo, da bi lahko v šestih tednih cepivo prilagodili novemu seva virusa, ki so ga ugotovili v Veliki Britaniji. Soustanovitelj podjetja Ugur Sahin je pri tem pojasnil, da gre za izključno tehnična razmišljanja, saj prilagoditev cepiva ni zgolj tehnično vprašanje, ampak je odvisna tudi od stališča regulatorja. Pri tem je izrazil mnenje, da je velika verjetnost, da je že sedanje cepivo učinkovito proti novemu sevu koronavirusa.

13.30 Okužil se je Milorad Dodik

Predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik se je okužil z novim koronavirusom, so danes sporočili iz univerzitetnega kliničnega centra v Banjaluki, kjer se zdravi od nedelje. Srbski član predsedstva BiH ima pljučnico in težje diha, ima pa tudi bolečine v želodcu, so sporočili. Dodali so, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Ni znano, kje se je 61-letni politik okužil, je pa bil v samoizolaciji od srede. Pred tem se je v ponedeljek in torek sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil na uradnem obisku v BiH.

12.35 Od jutri na Hrvaškem prepoved potovanja med županijami

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 9088 testih potrdili 1595 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 71 bolnikov s covidom-19. Od polnoči veljajo ostrejši ukrepi za zajezitev epidemije covida-19, jutri pa bo začela veljati tudi prepoved potovanj med županijami. Županije bo možno zapustiti samo s posebnimi dovolilnicami. Izjeme veljajo za zaposlene v določenih dejavnostih. Dovolilnice bodo med drugimi izdajali tistim, ki imajo že plačane namestitve med božično-novoletnimi prazniki, kot tudi tistim, ki imajo zdravniški pregled v zdravstvenih ustanovah zunaj županije, v kateri živijo.

Prizor iz Zagreba. FOTO: Denis LovroviĆ/AFP
Prizor iz Zagreba. FOTO: Denis LovroviĆ/AFP


9.38  Furs: Za vsakih deset dni nova vloga za povračilo dohodka v primeru karantene ali varstva otrok

V Finančni upravi RS (Furs) so opazili, da nekateri zavezanci ne uveljavljajo pravilno povračila izgubljenega dohodka v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok. Ti želijo z eno vlogo pridobiti 500 ali 750 evrov povračila, kar pa ni pravilno, saj se ena vloga vloži za obdobje desetih dni, če je to daljše, se mora vložiti nova. »Če karantena ali obveznost varstva otrok traja več kot deset dni, se vloži nova vloga, v kateri mora biti razvidno obdobje trajanja varstva. Za na primer obdobje 30 dni obveznosti varstva otrok se vložijo tri vloge,« so opozorili v Fursu.

Kot so dodali, pa ni pomembno, na koliko otrok se varstvo nanaša. »Višina povračila ni odvisna od števila otrok, temveč od trajanja oziroma obdobja varstva,« so poudarili. V primeru varstva otroka lahko zavezanec v mesecu dni prejme povračilo v višini do 750 evrov, vendar mora biti za vsakih deset dni varstva vložena nova izjava, v opisu pa mora biti razvidno, na katerih deset dni varstva se nanaša, denimo od 2. do 11. novembra, 12. do 21. novembra, so navedli primer.

9.36 V Kranju bodo s testiranjem kljub drugačnim napovedim začeli jutri

V Kranju so sprva napovedali, da bodo testiranja začeli v prihodnjem tednu, kasneje pa sporočili, da bodo začeli jutri. Kot so zapisali, bi radi občanom zagotovili varnejše božične praznike. Testiranje s hitrimi testi bo v Kranju potekalo v sredo, 23. decembra, od 9. do 17. ure in v četrtek, 24. decembra, od 9. do 15. ure, in sicer na Slovenskem trgu. K. S.

9.29 V Mariboru ljudje s klici zasuli občino

V Mariboru so zjutraj občani in občanke množično klicali na občino in spraševali, kje se lahko testirajo. Informacije o tem so dočakali okoli podlneva: cepljenje bo potekalo jutri in v četrtek med 8. in 17. uro pri Dvorani Tabor. M. K.

8.52 Testiranje danes tudi v Novi Gorici, Celju, Novem mestu in Sevnici

V Novi Gorici se testiranje začenja danes ob 10. uri, mobilna ekipa pa bo postavljena na parkirišču ob stavbi Okrožnega sodišča v Novi Gorici. V sredo in četrtek bo testiranje potekalo med 9. in 17. uro, odvisno bo od odzivnosti prebivalstva, je pojasnil predstojnik območne enote NIJZ v Novi Gorici Marko Vudrag.

Testiranje bo v Celju potekalo v hali A na Celjskem sejmišču, in sicer danes od 10. do 17. ure, v sredo od 9. do 17. ure in v četrtek 9. do 15. ure.

Iz Mestne občine Novo mesto so sporočili, da bodo testirali v avli Kulturnega centra Janeza Trdine. Danes bo to med 12. in 17. uro, v sredo med 9. in 17. uro, v četrtek pa med 9. in 15. uro.

Iz sevniškega zdravstvenega doma so sporočili, da bodo testirali danes od 12. do 15. ure in v sredo od 11. do 15. ure.

V Slovenj Gradcu bo testiranje predvidoma v soboto ves dan pred športno dvorano na Kopališki ulici. Občina bo podrobnejše in natančnejše informacije še objavila.

6.41 V ZDA že 18 milijonov okužb in več kot 319.000 smrti

Z novim koronavirusom se je doslej v ZDA okužilo 18 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 319.000. Na dan se na območju države na novo okuži povprečno po 214.000 ljudi, umre pa jih okoli 3000. Ameriški kongres je potrdil drugi stimulacijski paket proti posledicam pandemije koronavirusa, ki zagotavlja 892 milijard dolarjev pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije. 

6.30 Množično testiranje bo steklo v mestnih občinah in še dveh mestih

V 13 krajih po Sloveniji se po napovedih ministrstva za zdravje danes lahko začne množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom, a glede na informacije lokalnih skupnosti se bo ponekod začelo z zamikom. Vsi, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesi osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Množično testiranje, ki bi se po prvih napovedih moralo začeti v ponedeljek v Ljubljani, se lahko danes začne v vseh mestnih občinah (Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Koper, Kranj, Velenje in Ptuj) ter v Lenartu in Sevnici, ki sta z okužbami bolj obremenjeni območji.

Testiranje bo za prebivalce brezplačno. Na testiranje se za zdaj ni treba naročiti, a je možno, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili. Rezultat testa bo znan v približno 15 minutah in bo poslan v nacionalni register bolnikov, prek Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo posameznik dobil izvid in navodilo, kako ravnati naprej.

V Ljubljani bo testiranje na Kongresnem trgu, kjer so v ponedeljek že postavili mobilno enoto za testiranje. Začeli bodo ob 8. uri, kot so napovedali prejšnji teden, pa naj bi testirali od torka do četrtka od 8. do 17. ure.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


6.30 24. decembra se vračamo k zaostrenim ukrepom

Vlada je skladno z napovedmi včeraj izdala odlok, ki zmanjšuje število izjem glede ponujanja in prodaje blaga in storitev. Veljal bo od četrtka do 4. januarja. Do vključno srede pa velja začasna sprostitev nekaterih protikoronskih ukrepov.

Skladno z odlokom bodo od četrtka med izjeme spet sodile le prodajalne, ki prodajajo pretežno živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji (pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah), lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe.

image_alt
S četrtkom zopet zaostritev ukrepov

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine