Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pilotnega e-testiranja se je udeležilo že več kot 80 odstotkov učencev

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
M. B., Be. B., STA
23. 3. 2021 | 07:26
23. 3. 2021 | 21:13
32:37


20.59 Nizozemska podaljšala protikoronske ukrepe do 20. aprila


Nizozemska je podaljšala ukrepe za zajezitev pandemije covida-19 do 20. aprila, saj v državi beležijo porast števila okužb. Bodo pa skrajšali policijsko uro, je danes povedal premier Mark Rutte. »Število okužb se je znova povzpelo in znova je več ljudi v bolnišnicah. To je zaskrbljujoča realnost za danes in zato ne moremo sprostiti trenutnih ukrepov,« je povedal Rutte.
Ob tem je napovedal manjšo spremembo, to je skrajšanje policijske ure, saj se bo ura kmalu prestavila na poletni čas. Ta bo po novem trajala od 22. ure in ne več od 21. ure, končala se bo ob 4.30, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
»Druge stvari ostajajo enake,« je dodal. V okviru ukrepov, ki bi se morali izteči 30. marca, so med drugim zaprti bari, restavracije in kavarne, deluje le osebni prevzem. Zaprtih je tudi večina nenujnih trgovin, je pa možna rezervacija obiska. Vlada je sicer upala, da bodo lahko ob koncu meseca odprli vsaj terase lokalov, vendar to sedaj ni v načrtu.

FOTO: Zorana Jevtic/Reuters
FOTO: Zorana Jevtic/Reuters


20.00 Tudi ruski predsednik Putin se je cepil

Ruski predsednik Vladimir Putin se je po navedbah Kremlja danes cepil proti covidu-19. Za razliko od veliko drugih predsednikov držav se Putin pri tem ni pustil snemati, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Putin se po prvem odmerku cepiva počuti dobro, je sporočil njegov govorec. Predsednika v sredo že čaka polni delovni dan, je dodal.

Pred tem so se številni v Rusiji čudili, kako da se ravno Putin, ki pred kamerami pozira tudi golih prsi med jahanjem, ne želi snemati med cepljenjem. Govorec trdi, da zato, ker mu ni všeč. Predsednik nikoli ni bil zagovornik cepljenja v javnosti in že tako dela veliko za promocijo ruskih cepiv, je dodal. S katerim od treh ruskih cepiv se je Putin cepil, ni želel razkriti. 

19.36  V Srbiji zabeležili črni mejnik 5000 smrti zaradi covida-19

V Srbiji je v zadnjem dnevu v povezavi s covidom-19 umrlo še 36 ljudi, od začetka pandemije pa skupaj 5002. V zadnjem dnevu so potrdili še 5475 okužb z novim koronavirusom, poročajo tuje tiskovne agencije. V Srbiji je v bolnišnicah na zdravljenju 6178 bolnikov, od tega jih je 238 na ventilatorju. Največ novih okužb so potrdili v Beogradu, in sicer 1475. Direktor urada Svetovne zdravstvene organizacija (WHO) v Srbiji Marijan Ivanuša je zaskrbljen zaradi epidemioloških razmer v državi. Srbija je namreč na petem mestu v Evropi po številu novih okužb na 100.000 ljudi. Opozoril je, da se v Srbiji pospešeno širi britanska različica novega koronavirusa.

19.00 Slovenski lastniki nepremičnin na Hrvaškem s peticijo za prost prestop meje

Slovenski lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem s spletno peticijo Odprite nam meje zahtevajo od slovenskih in hrvaških oblasti prost dostop do svoje lastnine v sosednji državi. Zavračajo pogojevanje prestopa meje z dokazili, kot so testi PCR ali napotitev v karanteno zaradi pandemije covida-19. Pobudniki peticije so se zbrali na omrežju Facebook v skupini Lastniki nepremičnin na Hrvaškem - odprite nam meje, v kateri so tudi objavili spletno peticijo. »Čas je, da se zbudimo in ne čakamo več, kdaj/če nam bodo omogočili svobodno uporabo naše lastnine in prenehali kršiti eno temeljnih ustavnih pravic,« so zapisali ob peticiji.

18.09 Vlada z novim predlogom novele zakona o nalezljivih boleznih natančneje ureja ukrep karantene

Vlada je na danes sprejela predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero nadomešča zakonsko besedilo, ki ga je določila 10. marca. Med drugim je novo to, da bo oseba, ki jo bosta v karanteno napotila NIJZ ali policija, morala podpisati izjavo o seznanitvi s karanteno, v nasprotnem primeru ji bo karantena odrejena z odločbo ministrstva. Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) posameznika napoti v karanteno v primeru visoko tveganega stika z okuženo osebo, policija pa ob prihodu osebe z območja z visokim tveganjem za okužbo.

Prostovoljna odločitev za podpis izjave je novost, ki jo prinaša predlog novele. S podpisom se bodo osebe zavezale, da bodo karanteno prestajale na domu, kar pomeni, da bodo sprejele obveznosti, ki izhajajo iz napotkov v izjavi in navodil NIJZ. »Ker gre za prostovoljno odločitev osebe in ne za oblastno odločitev organa, s katerim bi osebi naložil dolžnost, novela zakona ne predvideva pravnega sredstva zoper izjavo,« piše v obrazložitvi novega zakonskega predloga, ki ga je vlada že posredovala v DZ. Za osebe, ki izjave ne bodo podpisale, novela zakona določa, da se jim odredi ukrep karantene na domu z odločbo ministrstva za zdravje. V tem primeru bo posameznik imel možnost vložitve pravnega sredstva zoper odločitev ministrstva.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


17.33 Gostinci pri OZS bodo pripravili svoje predloge za interventni zakon

Osnutek interventnega zakona za turizem, kot ga je danes za pomoč panogi pri okrevanju po epidemiji covida-19 napovedalo gospodarsko ministrstvo, zaradi postavljenih pogojev vsaj gostincem ne gre naproti, je za STA ocenil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. Svoje predloge sprememb bodo posredovali ministrstvu.

image_alt
TZS za enak položaj vseh trgovcev


17.20 V prvih dveh dneh se je pilotnega e-testiranja udeležilo več kot 80 odstotkov učencev

V prvih dveh dneh je bilo k e-testiranju v 9. razredu na 461 osnovnih šolah povabljenih 18.956 učencev. Prvi dan je e-test preizkusilo 89,4 odstotka povabljenih, drugi dan oz. danes do 15. ure pa 82,2 odstotka. Večina učencev je e-teste preizkusila v šoli. V popoldanskem času doma je program preizkusilo manjši delež učencev. V ponedeljek so na osnovnih šolah začeli izvedbo pilotnega e-testiranja za učence 6. in 9. razreda. Namen e-testiranja je pridobitev potrebnih informacij na ravni šol in učencev za sistemski razvoj orodij za e-preverjanje in e-ocenjevanje znanja v kontekstu posodobitve izobraževalnih programov, uporabe sodobnih tehnologij in tudi morebitnih nadaljnjih potreb izobraževanja na daljavo, so danes sporočili iz Državnega izpitnega centra (Ric). Pilotno e-testiranje bo potekalo do petka.

16.59 Odobrenih 3,7 milijona evrov slovenske podpore proizvajalcem vina in pridelovalcem grozdja

Evropska komisija je odobrila 3,7 milijona evrov slovenske podpore proizvajalcem vina in pridelovalcem grozdja, ki jih je prizadela epidemija novega koronavirusa. Cilj sheme je pomagati upravičencem pri reševanju njihovih likvidnostnih potreb in nadaljevanju dejavnosti med izbruhom in po njem, so sporočili iz komisije. Shema je bila odobrena v skladu z začasnim okvirom državne pomoči. V okviru sheme bo javna podpora v obliki neposrednih nepovratnih sredstev do 20.000 evrov na upravičenca, da bi jim delno nadomestila izgubo dohodka zaradi izbruha koronavirusa.

image_alt
Simon Zajc napovedal zakon za pomoč turizmu


16.10 V domu upokojencev v Kidričevem ni zaznano širjenje covida-19

V enoti ptujskega doma upokojencev v Kidričevem, kjer so v ponedeljek pri eni od stanovalk zabeležili okužbo z novim koronavirusom, zaenkrat ni zaznano širjenje tega virusa. Danes so odvzeli 30 kontrolnih brisov pri stanovalcih in zaposlenih in vsi rezultati so negativni, je sporočila direktorica Vesna Šiplič Horvat. V domu v Kidričevem so v ponedeljek zabeležili okužbo z novim koronavirusom pri stanovalki, ki je bila cepljena proti covidu-19 z dvema odmerkoma cepiva Pfizer in BioNTech. Prvi odmerek je prejela konec decembra in drugi odmerek januarja.

16.07 Bruselj bo prenovil mehanizem za nadzor izvoza cepiv

Evropska komisija bo v sredo prenovila mehanizem za nadzor izvoza cepiv proti novemu koronavirusu. Predsednica Ursula von der Leyen je v minulih dneh večkrat posvarila, da bo unija ostro ukrepala proti tistim, ki proizvajajo cepiva, a ne zagotavljajo vzajemnosti in sorazmernosti. Opozorilo se nanaša zlasti na Združeno kraljestvo in AstraZeneco. EU je od začetka februarja, od vzpostavitve mehanizma za nadzor izvoza cepiv, do sredine marca prejela več kot tristo zaprosil za izvoz in odobrila vse razen enega. Gre za izvoz 41 milijonov odmerkov v 33 držav, izpostavljajo v komisiji. Von der Leynova je minuli teden opozorila, da bodo brez vzajemnosti in sorazmernosti premislili o tem, kako zagotoviti, da bo izvoz v države, ki same proizvajajo cepiva, odvisen od njihove stopnje odprtosti. »Vse možnosti so na mizi. Smo v krizi stoletja. Ne izključujem ničesar,« je dejala.
Opozorilo se nanaša zlasti na Združeno kraljestvo in je predvsem odziv na zaplete pri dobavi cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZenece, s katerim ima unija največ težav. Komisija bo v sredo potrdila prenovo mehanizma za nadzor izvoza. O podrobnostih danes v Bruslju niso želeli govoriti. Poleg tega bo komisija v sredo sprejela ukrepe za pospešitev postopkov odobritve cepiv, prilagojenih različicam virusa.

16.02 Gospodarsko ministrstvo pripravlja interventni zakon z ukrepi za turizem

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravlja interventni zakon za turizem, s katerim namerava panogi pomagati pri okrevanju po epidemiji covida-19. Vlada bo zakon, ki bi lahko podjetjem za ponovni zagon prinesel do 100.000 evrov, morda obravnavala že prihodnji mesec, so po seji strokovnega sveta za turizem sporočili z ministrstva. Podjetjem in samozaposlenim, ki so v lanskem letu utrpeli upad prihodkov nad 70 odstotkov, bi z zakonom o interventnih ukrepih za turizem pripadala enkratna pomoč za zagon poslovanja, in sicer največ do 100.000 evrov za podjetja in 4800 evrov za samozaposlene. Nadalje bi bila do takšne pomoči upravičena tudi podjetja z upadom prihodkov med 50 in 70 odstotkov, ki bi lahko računala na do 30.000 evrov enkratne denarne pomoči, samozaposleni z enakim deležem upada pa do 1800 evrov pomoči, so po današnji seji navedli na ministrstvu.

image_alt
Slovenci razgrabili prva organizirana potovanja


15.42  Španija bo pred veliko nočjo odpravila omejitve potovanj iz Velike Britanije

Španija bo konec meseca odpravila omejitve glede prihodov iz Velike Britanije, ki so zaradi epidemije covida-19 veljale od konca decembra. Za to so se odločili zaradi uspešne kampanje cepljenja proti covidu na Otoku, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila tiskovna predstavnica španske vlade Maria Jesus Montero. Ukrep bodo odpravili tik pred veliko nočjo, ki bo letos 4. aprila. Španske pristojne službe so se zdaj odločile, da bo ta ukrep nehal veljati 30. marca. Od 22. decembra lahko iz Velike Britanije v Španijo vstopajo samo državljani in prebivalci te države na Iberskem polotoku in sosednje Andore. Izjema velja za tranzitne potnike, a ne smejo zapustiti letališča, iz države pa morajo oditi najkasneje v 24 urah. Velikonočni prazniki so sicer eden od vrhuncev turistične sezone.

FOTO: Enrique Calvo/Reuters
FOTO: Enrique Calvo/Reuters


15.06 Strokovni svet za šport za takojšnje cepljenje olimpijcev in paraolimpijcev

Strokovni svet za šport Slovenije je pozval svetovalno skupino za cepljenje proti novemu koronavirusu, da nemudoma omogoči cepljenja olimpijcev in paraolimpijcev za olimpijske igre poleti v Tokiu. Teh športnikov bi bilo manj kot 250. Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so zatrdili, da je to vprašanje v Evropi večinoma že rešeno. »Cepljenje konec junija ali v začetku julija pomeni norčevanje iz slovenskega športa, saj bi bil v tem primeru njihov nastop najmanj ogrožen, če ne celo onemogočen. To lahko vlada reši z enim samim sklepom. Večina evropskih držav je to vprašanje že uredila, Hrvaška, denimo, že pred novim letom,« je poudaril predsednik OKS Bogdan GabrovecEdvard Kolar je pri tem spomnil, da lahko pride tudi do šest tednov razmika med dvema cepljenjema, lahko povzroči tudi stranske učinke, »kar je v luči slovenskega nastopa na največjem športnem tekmovanju leta lahko zelo problematično, če cepljenje ne bo na voljo čim prej«.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


14.50 Epidemiološka situacija v Avstriji se slabša

Epidemiološka situacija se še naprej poslabšuje tako v severni kot vzhodni sosedi. V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 4315 okužb z novim koronavirusom, število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah pa je prvič po dveh mesecih znova preseglo 2000. V avstrijskih bolnišnicah je danes 2046 bolnikov s covidom-19, 66 več kot v ponedeljek in 15 manj kot 19. januarja, ko jih je bilo nazadnje več kot 2000. Intenzivno nego trenutno potrebuje 437 oseb, približno toliko kot ob začetku tretjega strogega zaprtja javnega življenja v Avstriji 26. decembra lani. Več kot tretjina, 168 covidnih bolnikov je na intenzivni negi na Dunaju, od koder že prihajajo svarila, da jih toliko ni bilo še nikoli in da prostih kapacitet tako rekoč ni več, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V prestolnici so sicer v zadnjem dnevu potrdili tudi slabo tretjino oziroma 1091 novih okužb. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev za celotno Avstrijo znaša 247,1, deset več kot v ponedeljek. V zadnjem tednu so namreč potrdili skupno 21.995 novih okužb, v povprečju 3142 na dan.

14.45 Cepiva in potrdila o cepljenju tudi na temnem spletu

Pandemija covida-19 je pustila pečat tudi na zloglasnem temnem spletu, kjer lahko uporabniki kupijo vse – od cepiv proti covidu-19 do ponarejenih potrdil o cepljenju. Cene odmerkov cepiv se gibljejo nekje od 500 do 750 dolarjev, lažno potrdilo o cepljenju pa se lahko dobi že za 150 dolarjev, poroča britanski BBC. Raziskovalci podjetja za kibernetsko varnost Check Point so opazili strm porast oglasov na temnem spletu, povezanih s cepivi proti covidu-19, število teh se je od januarja potrojilo na več kot 1200. Med drugim se na temnem spletu najdejo cepiva sputnik V, družbe AstraZeneca, Sinopharma ter družbe Johnson & Johnson. Med cenejšimi je za 500 dolarjev AstraZeneca, kitajski Sinopharm pa stane okoli 750 dolarjev. Na enem od hekerskih forumov so odkrili oglas za lažno potrdilo o negativnem izvidu na novi koronavirus. 

13.55 Macron pozval k pospešitvi cepljenja

V Franciji bi moralo cepljenje proti covidu-19 potekati zjutraj, opoldne in zvečer, je danes pozval francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se sooča s kritikami, da cepljenje poteka prepočasi. »Od aprila bomo spremenili hitrost,« je dejal Macron med obiskom centra za cepljenje v kraju Valenciennes na severu države. Dodal je, da pri cepljenju ne bi smelo biti vikendov in prostih dni. Francija se sooča s tretjim valom okužb z novim koronavirusom, a zaostaja za številnimi drugimi državami po številu cepljenih prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do zdaj so porabili 8,8 milijona odmerkov cepiva, medtem ko so jih v Veliki Britaniji več kot 30 milijonov, v Nemčiji pa skoraj 11 milijonov.

13.30 Ema bo v Rusijo poslala strokovnjake

Evropska agencija za zdravila (Ema) namerava v Rusijo poslati svoje strokovnjake, da bi pregledali zmogljivosti, v katerih proizvajajo in preizkušajo rusko cepivo sputnik V, je danes napovedala vodja Eme Emer Cooke. Po navedbah Moskve je ta obisk predviden za sredino aprila. Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je sicer v ponedeljek napovedal, da bodo Emini strokovnjaki Rusijo obiskali 10. aprila. Ema trenutno opravlja tekoči pregled tega ruskega cepiva. Ko opravi ta pregled, lahko razvijalci cepiva vložijo prošnjo za odobritev v EU. Cookova danes ni povedala, kdaj bi lahko agencija EU odobrila rusko cepivo. Je pa poudarila, da je treba novo cepivo temeljito preučiti. Pred dnevi je vodja ruskega državnega sklada RDIF, ki je financiral razvoj cepiva, dejal, da odobritve ni mogoče pričakovati kmalu.

Ema preiskuje rusko cepivo. FOTO: Mohammed Abed/AFP
Ema preiskuje rusko cepivo. FOTO: Mohammed Abed/AFP


13.20 Na Češkem porast števila okužb

Na Češkem, kjer je med covidnimi bolniki smrtnost glede na število prebivalcev na svetu najvišja, je število s to boleznijo povezanih smrtnih žrtev danes preseglo 25.000. Obenem iz države ob naraščanju števila potrjenih okužb novega koronavirusa poročajo tudi o vse več primerih ponovne okužbe. Do konca februarja so v državi našteli 1400 primerov ponovne okužbe, medtem ko jih je bilo še konec januarja 158, konec leta 2020 pa 56, kažejo danes predstavljeni podatki češkega inštituta za javno zdravje. Češki je uspelo zajeziti prvi val epidemije lansko pomlad, vse od lanskega poletja pa se le s težavo bojujejo proti vse višjemu številu okužb in smrtnih žrtev.

12.20 Danska sprejela načrt o odpravljanju ukrepov

Na Danskem so dosegli dogovor o dolgoročnem načrtu odpravljanja zdaj veljavnih ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja novega koronavirusa, takoj ko bo dosežena ustrezna precepljenost rizičnih skupin. Dogovor so dosegle socialdemokratska vlada in bolj ali manj vse parlamentarne stranke, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Politični akterji na Danskem želijo omejitve javnega življenja z redkimi izjemami odpraviti, takoj ko bodo vsaj prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejeli vsi, ki se bodo prijavili za cepljenje in so ali starejši od 50 let ali pripadajo kateri od rizičnih skupin. So sicer določene izjeme, ki naj bi jih ohranili tudi po odpravi vseh drugih omejitev, predvsem glede množičnih prireditev in nočnega življenja.

Po vrhuncu sredi decembra se je število novih okužb na Danskem zdaj bistveno zmanjšalo, z več kot 3000 na manj kot tisoč na dan, in je po zadnjih podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) glede na število prebivalstva nekje na ravni Nemčije. Število umrlih s covidom-19 je medtem na Danskem med najnižjimi v Evropi.

11.45 Koktajlom protiteles za lažji potek bolezni

Švicarski farmacevtski gigant Roche in ameriško biotehnološko podjetje Regeneron sta sporočila zelo spodbudne rezultate kliničnega testiranja koktajla protiteles proti covidu-19, ki ga razvijata. Rezultati tretje faze testiranja namreč kažejo, da kombinacija protiteles casirivimab in imdevimab, imenovana REGEN-COV, pri nehospitaliziranih bolnikih s covidom-19 število hospitalizacij ali smrti zmanjša za kar 70 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Koktajl tudi bistveno – za kar štiri dni oziroma s 14 na deset – skrajša čas trajanja simptomov covida-19. Eksperimentalni koktajl je sicer namenjen nehospitaliziranim bolnikom s covidom-19, ki so resno ogroženi, da bi razvili hujšo obliko te bolezni, torej so starejši ali imajo pridružena kronična obolenja. Zdravilo naj ne bi bilo primerno za že hospitalizirane bolnike ali tiste, ki že potrebujejo predihavanje.

11.30 V Sežani v karanteno še dva razreda​

Po ponedeljkovih testiranjih in potrjeni okužbi z novim koronavirusom pri še dveh učencih Osnovne šole Srečka Kosovela v Sežani so v karanteno poslali še dva razreda. Skupno je v karanteni tako 18 od skupno 39 razredov. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri okrog 30 učencih in štirih zaposlenih na šoli. Pouk na sežanski osnovni šoli kljub temu poteka nemoteno, seveda ob spoštovanju vseh predpisanih zaščitnih ukrepov, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Danes dopoldne bodo testirali še dodatne morebitne okužene otroke, tako da se bo število že popoldne lahko ponovno spremenilo. V. d. ravnateljice je starše pri tem še pozvala, naj v šolo pošiljajo le zdrave otroke, saj se je dogajalo, da so k pouku prihajali tudi učenci z znaki prehlada.

10.50 Hospitaliziranih že več kot 500 bolnikov

Včeraj je bilo izvedenih 5022 testiranj. 981 je bilo pozitivnih, kar predstavlja 19,5 odstotka. Hospitaliziranih je 507 oseb, 96 na intenzivni negi. Umrlo je devet bolnikov s covidom.



10.45 AstraZeneca morda posredovala zastarele podatke 

Pristojni ameriški regulator je danes opozoril, da je britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca morda vključila zastarele podatke v dokumentacijo, ki jo je posredovala med kliničnim testiranjem cepiva proti covidu-19 v ZDA. Nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni je sporočil, da je nadzorni odbor izrazil zaskrbljenost, da je AstraZeneca morda vključila zastarele informacije s tega testiranja, ki so morda ponudili nepopoln vpogled v podatke o učinkovitosti. Iz AstraZenece so v ponedeljek sporočili, da je tretja faza kliničnega testiranja v ZDA pokazala, da je njihovo cepivo proti covidu-19 79-odstotno učinkovito pri preprečevanju te bolezni. Pri tem so sporočili, da pripravljajo vlogo za odobritev cepiva za nujno uporabo v ZDA.

10.20 Italija bo danes prejela milijon odmerkov cepiva

V Italijo bo danes prispela velika pošiljka cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in Biontech. Gre za milijon odmerkov, ki jih bodo razdelili po vsej državi na skupno 214 cepilnih mest, je sporočil vladni komisar za boj s pandemijo Francesco Paolo Figliuolo.
Italijanska vlada si je postavila cilj, da do tretjega tedna aprila doseže kapaciteto 500.000 cepljenj na dan. Trenutno je ta bistveno manjša, nekje pri 170.000 cepljenjih dnevno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Do konca septembra želijo v zahodni sosedi cepiti kar 80 odstotkov prebivalstva.

9.40 Včeraj 981 novih okužb

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo včeraj ob 5022 izvedenih testiranjih potrjenih 981 novih okužb, delež pozitivnih testov je bil torej 19,5-odstoten. Aktivnih primerov okužbe je trenutno v državi 10.874.



9.30 Agela Merkel podpira prepoved izvoza cepiv

Nemška kanclerka Anglea Merkel je danes podprla predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen pri grožnji farmacevtski družbi AstraZeneca s prepovedjo izvoza cepiva proti covidu-19 iz EU. »Podpiram predsednico komisije Ursulo von der Leyen. Imamo problem z AstraZeneco,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala nemška kanclerka. Predstavniki EU so jezni na to britansko-švedsko farmacevtsko družbo, ker je v celoti izpolnila pogodbo z Veliko Britanijo, Uniji pa je dostavila le manjši del dogovorjenega cepiva.

AstraZeneca ne sme izvažati cepiv iz EU. FOTO: Christof Stache/AFP
AstraZeneca ne sme izvažati cepiv iz EU. FOTO: Christof Stache/AFP


9.15 Epidemija vplivala na celjsko sodišče

Vpliv epidemije covida-19 na delo celjskega okrožnega sodišča je bil lani velik, saj je sodišče poslovalo omejeno, torej le v nujnih in posebej izvzetih zadevah. Skupni pripad zadev je bil primerjalno z letom 2019 manjši za sedem odstotkov. Večjega zastoja pri poslovanju pa lani niso imeli, je za STA povedala predsednica sodišča Petra Giacomelli. Dejala je tudi, da je bil v letu 2020 največji pripad, in sicer 17,7-odstoten na kazenskih zadevah, pravdnih zadev je bilo kar precej manj, vendar je tu na manjši pripad vplivala tudi sprememba zakonodaje, število gospodarskopravdnih zadev je upadlo za 9,1 odstotka, vseh insolvenčnih zadev pa je bilo za več kot 13 odstotkov manj. Posledično so zaradi omejenega poslovanja sodišča rešili tudi manj zadev, vendar so kljub temu skoraj obvladali pripad kazenskih zadev, v celoti pa pripad pravdnih in insolvenčnih zadev. Seveda manjše število rešenih zadev pomeni ob koncu leta tudi večje število nerešenih zadev, je pojasnila Giacomellijeva.

7.55 Nemčija bo za veliko noč uvedla dodatne ukrepe

Nemška oblast je podaljšala zaprtje države do 18. aprila, s čimer želijo zajeziti nov val okužb z novim koronavirusom, ter dodatno zaostrila ukrepe med velikonočnimi prazniki. Nemška kanclerka Angela Merkel in vodje 16 zveznih dežel so dogovor o tem dosegli ponoči po 11 urah pogovorov o nadaljnjih korakih za zajezitev pandemije. Dogovorili so se, da bosta javno in zasebno življenje med velikonočnimi prazniki od 1. do 5. aprila tako rekoč obstali. Trgovine bodo ostale zaprte, razen prodajaln z živili in supermarketov, ki bodo lahko odprti tudi v soboto, 3. aprila. Pristojni v Nemčiji državljane pozivajo, naj teh pet dni ostanejo doma. V tem obdobju bodo prepovedana javna zbiranja. Centri za testiranje in cepljenje proti covidu-19 pa bodo odprti. V Nemčiji je večina trgovin zaprtih od 16. decembra. Restavracije, bari in objekti za prostočasne dejavnosti pa so zaprti od začetka novembra. Prve dejavnosti so se znova odprle ta mesec. Na nekaterih območjih so vrata odprli frizerski saloni, cvetličarne in železnine.

7.30 V ZDA več kot 33.000 novih okužb

V ZDA je v ponedeljek po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa umrlo 462 covidnih bolnikov, potrdili so 33.600 novih okužb z novim koronavirusom. Doslej so okužbo z novim koronavirusom v ZDA potrdili pri skupno 29,9 milijona ljudeh, umrlo je okoli 543.000 covidnih bolnikov. V ZDA zdaj povprečno cepijo po 2,5 milijona ljudi na dan. Vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 je dobilo okoli 25 odstotkov prebivalstva države. Hospitalizacije so v ZDA upadle za šest odstotkov na 36.000, kar je najmanj od oktobra lani.

7.20 WHO: Razlika med precepljenostjo v bogatih in revnih državah je groteskna

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v ponedeljek sporočili, da so ogorčeni zaradi rastoče razlike v precepljenosti v bogatih in revnih državah, poroča AFP. Bogate države, ki cepijo mlajše ljudi, za katere covid-19 ne predstavlja velike nevarnosti, to počnejo na račun življenj starejših in ogroženih ljudi v revnejših državah, opozarja direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poudaril je, da je to, kako malo je bilo storjenega, da bi se izognili »predvidljivemu katastrofalnemu moralnemu porazu« pri zagotavljanju pravične delitve cepiv, šokantno. Posvaril je še, da cepljenje celotne populacije bogatim državam daje lažen občutek varnosti, saj je ob velikem številu okužb v revnejših državah veliko možnosti za razvoj različic, na katere cepivo ne bo imelo učinka. 

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus opozarja na nepravično delitev cepiv. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus opozarja na nepravično delitev cepiv. FOTO: Denis Balibouse/Reuters


7.00 Ministri EU danes o pandemiji

Ministri EU za evropske zadeve bodo danes na virtualnem zasedanju pregledali osnutek izjave, ki naj bi jo konec tedna sprejeli voditelji članic Unije. V ospredju bodo spoprijemanje s covidom-19 ter odnosi s Turčijo in Rusijo. Pri usklajevanju ukrepanja v bitki s pandemijo novega koronavirusa bodo v ospredju vsa aktualna vprašanja, od dobave cepiv in cepljenja do epidemiološkega položaja, ki se slabša. Ministri bodo na zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, obravnavali še evropski semester in priprave konference o prihodnosti Evrope, ki naj bi se začela 9. maja, na dan Evrope.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine