Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bruselj skrbijo spodkopavanje STA in verbalni napadi na novinarje

Evropska komisija ne bo oklevala pri ukrepanju, če bo ocenila, da je delovanje v nasprotju s pravom EU.
»Močni voditelji so tisti, ki sprejemajo različnost mnenj, ne tisti, ki poskušajo utišati kritične glasove,« je ocenila Věra Jourová. Foto Johanna Geron/AFP
»Močni voditelji so tisti, ki sprejemajo različnost mnenj, ne tisti, ki poskušajo utišati kritične glasove,« je ocenila Věra Jourová. Foto Johanna Geron/AFP
10. 3. 2021 | 17:00
10. 3. 2021 | 17:34
4:04
V evropskem parlamentu je potekala razprava o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Madžarskem, Poljskem in v Sloveniji.

Portugalska državna sekretarka za EU Ana Paula Zacarias je v imenu sveta EU poudarila ključno vlogo svobode medijev v demokraciji. »Videli smo, kaj teorije zarot, lažne novice in dezinformacije lahko povzročijo v naši družbi,« je povedala. Izognila se je konkretnemu omenjanju položaja v treh obravnavanih državah.   

Podpredsednica evropske komisije in evropska komisarka za vrednote Věra Jourová je v zvezi s Slovenijo navedla nadaljnje poskuse spodkopavanja stabilnega financiranja in neodvisnosti STA ter pogoste verbalne napade na novinarje. Oboje po njenih besedah povzroča resne skrbi. Na Madžarskem je v zadnjem času točka kritik izklop Klubrádia, na Poljskem pa davek na zasebne medije.    

»Močni voditelji so tisti, ki sprejemajo različnost mnenj, ne tisti, ki poskušajo utišati kritične glasove,« je ocenila Jourová. Napovedala je, da evropska komisija ne bo oklevala pri ukrepanju, ko bo ocenila, da je delovanje v nasprotju s pravom EU.



Med poslansko razpravo je Jeroen Lenaers (EPP) omenil le položaj na Poljskem. Birgit Sippel (S&D) je omenila grožnje premiera Janeza Janše novinarjem in boj za preživetje STA, ki ji vlada blokira financiranje. Pozvala je k ukrepanju v svetu EU glede vseh treh držav.

Michal Šimečka iz liberalnega Renew je opozoril na Janševe napade na slovenske in bruseljske novinarje. Spomnil je, da so se takšni napadi dogajali tudi v njegovi domovini, na Slovaškem, pred smrtjo Jána Kuciaka.



V očeh Raffaela Fitta iz konservativne skupine ECR je debata nadrealistična, saj da sta vladi v Budimpešti in Varšavi vsak dan tarča medijskih kritik brez cenzure in omejitev.

Med svojim nastopom je Romana Tomc (SDS) očitala opoziciji, da »zlorablja razpravo za rušenje vlade«. Govorila je o blatenju Slovenije po vseh kanalih, strokovnjaka Marka Milosavljevića pa je obtožila, da je v petek med razpravo o Sloveniji v posebni skupini evropskega parlamenta, lagal. Omenila je tudi boljši indeks Freedom Housa za Slovenijo.    

Irena Joveva (LMŠ) pa je opozorila, da pri delovanju evropske komisije besede ne bi smele biti dovolj. »Slovenija ni Madžarska ali Poljska. Je pa na poti tja. Žal,« je povedala.

Tanja Fajon (SD) je govorila o šokantnem premierovem napadanju novinarjev, denimo s tvitom o odsluženih prostitutkah. Navedla je tudi izčrpavanje STA in diskreditacijo RTV Slovenija.

Franc Bogovič (SLS) je današnjo debato videl kot uspešen izvoz notranjepolitičnih zadev v režiji slovenskih socialistov in liberalcev. Razprava je po njegovem mnenju škodljiva za Slovenijo, ki se pripravlja na predsedovanje svetu EU. Premier pa da bi lahko objavil kak tvit manj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine