Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Brez preboja v pogovorih za sestavo nove vlade

Švedska si novo vlado prizadeva sestaviti od parlamentarnih volitev, ki so potekale v začetku septembra.
Vodja Sredinske stranke Annie Lööf. FOTO: Daniel Dickson/Reuters
Vodja Sredinske stranke Annie Lööf. FOTO: Daniel Dickson/Reuters
STA, Ka. M.
22. 11. 2018 | 16:10
2:11
Dogovarjanja za formacijo nove vlade na Švedskem so se ponovno izjalovila. Predsednica švedske Sredinska stranke Annie Lööf je sporočila, da se odpoveduje prizadevanjem za sestavo vlade zaradi nepremostljivih razlik med Socialdemokrati in konservativci.

Da bi sestavila vlado, sta si v zadnjih dveh mesecih neuspešno prizadevala Stefan Löfven, vodja Socialdemokratske stranke, ki je na volitvah prejela največ glasov, in vodja drugouvrščene Zmerne stranke Ulf Kristersson.

»V negotovih parlamentarnih razmerah moramo na eni strani tolerirati drug drugega, da bi prišli do sestave vlade. Trenutno ni pogojev za kaj takega,« je v kratki izjavi dejala Annie Lööf, potem ko je o svoji odločitvi seznanila predsednika švedskega parlamenta Andreasa Norléna. Ta je minuli teden vodji Sredinske stranke dal mandat, da razišče možnosti za sestavo nove vlade. Ob tem ni izključil možnosti, da bi vodja stranke, ki je na volitvah pred dvema meseca zbrala dobrih 6 odstotkov podpore, tudi prevzela premierski položaj.
 

Se Švedski obetajo predčasne volitve?


Annie Lööf je pojasnila, da so ji Socialdemokrati in konservativci sporočili, da ne bodo podprli vlade, ki je ne bi vodili sami. Dodala je, da so se stranke na pogovorih strinjale o številnih vprašanjih, vključno z reformo davčnega sistema, izboljšanjem zakonodaje in skrajšanjem čakalnih vrst v zdravstvu, največje razlike pa so bile, denimo, pri reformi delavske zakonodaje. V pogovore Annie Lööf ni vključila Leve stranke in skrajno desnih populističnih Švedskih demokratov.

Več o prihodnjih načrtih za sestavo vlade bo predsednik švedskega parlament Norlén sporočil jutri. Mandat za sestavo vlade – to začasno vodi dosedanji premier Löfven – lahko podeli do štirim kandidatom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine