Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden: Članice G7 bodo Ukrajini zagotavljale varnost pred kakršnokoli agresijo

Ukrajinska delegacija domov odhaja z veliko varnostno zmago za Ukrajino, je ob tem dejal Zelenski.
Zelenski in Biden danes v Vilni.  FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Zelenski in Biden danes v Vilni.  FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
STA
12. 7. 2023 | 16:55
12. 7. 2023 | 17:10
4:04

Članice skupine G7 bodo Ukrajini zagotavljale varnost pred kakršnokoli agresijo, je danes sporočil ameriški predsednik Joe Biden. Poudaril je, da s pripravo dolgoročnih varnostnih jamstev ne bodo čakali na to, da bi Ukrajina postala članica Nata. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je voditeljem G7 zahvalil za podporo.

»Danes smo članice skupine G7 objavile skupno izjavo o podpori Ukrajini, v kateri jasno zagotavljamo, da bo naša podpora Ukrajini trajala dolgo v prihodnost,« je po koncu vrha zveze Nato povedal Biden.

Ta izjava omogoča, da posamezne članice G7, pa tudi druge države začnejo pogajanja o dvostranskih dolgoročnih varnostnih jamstvih z Ukrajino, je pojasnil. Poudaril je, da ne bodo čakali na to, da bi Ukrajina postala članica Nata.

Ukrajini bomo zagotavljali varnost pred kakršnokoli agresijo, do katere bi lahko prišlo, je še povedal, pri čemer ni podal podrobnosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je na skupni novinarski konferenci z voditelji skupine sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in predsednikoma evropskih institucij zahvalil za zagotovila o jamstvih.

»Ukrajinska delegacija domov odhaja z veliko varnostno zmago za Ukrajino, za našo državo, za naše ljudi, za naše otroke. Odpira povsem nove priložnosti na področju varnosti,« je povedal po prvem zasedanju Sveta Nato-Ukrajina, s čimer sta strani okrepili politične odnose.

Deklaracijo je pozdravil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Na novinarski konferenci je pozdravil dejstvo, da so se »številne zaveznice zavezale k zagotavljanju dolgoročne varnostne pomoči Ukrajini«, rekoč da je potrebno zagotoviti, da bodo po koncu te vojne vzpostavljene kredibilne rešitve za varnost Ukrajine, da se zgodovina ne bi ponovila.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes še pred javno naznanitvijo deklaracije sporočila, da bo EU pri tem ključna partnerica.

»Še naprej bomo podpirali gospodarsko vzdržljivost Ukrajine, da se bo lahko uprla ruski agresiji. Rusiji bomo še naprej nalagali sankcije. Od Rusije bomo še naprej zahtevali odgovornost za njene vojne zločine. In še naprej bomo podpirali občudovanja vredna reformna prizadevanja Ukrajine na njeni pristopni poti,« je zapisala v izjavi za javnost.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine