Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vrh v Vilni: Prihodnost Ukrajine je v Natu

Vabilo, da postane članica zavezništva, bo dobila, ko se bodo zaveznice strinjale in ko bodo izpolnjeni pogoji.
Tudi ameriški predsednik Joe Biden je imel zadržke glede jasne zaveze Nata, da bo Ukrajina postala njegova članica. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Tudi ameriški predsednik Joe Biden je imel zadržke glede jasne zaveze Nata, da bo Ukrajina postala njegova članica. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
11. 7. 2023 | 17:39
12. 7. 2023 | 15:29
2:08

»Ukrajina bo postala članica Nata,« je sklep zaveznic na vrhu v Vilni povzel generalni sekretar Severnoatlantskega zavezništva Jens Stoltenberg. Toda konkretne zaveze, kdaj bi se to lahko zgodilo, ni. Po Stoltenbergovih besedah bo v članstvo povabljena, ko se bodo zaveznice strinjale in ko bodo izpolnjeni pogoji.

Takšno sporočilo najbrž ne bo zadovoljilo predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega, ki je od Nato pričakoval bolj konkretne in časovno opredeljive zaveze. Po besedah Stoltenberga je sporočilo Nata Kijevu močno, enotno in pozitivno. Prvič je v deklaraciji Nata o Ukrajini omenjeno vabilo. Predvidena so tudi dvostranska varnostna jamstva vodilnih držav Zahoda, ki bodo veljala po končani vojni do vstopa v Nato.

Enostavnejše vstopanje

Za Ukrajino je predviden večletni program pomoči, ki ji bo omogočil prehod od sovjetske dobe k Natovim standardom. Tako bo njena vojska postala interoperabilna z vojskami držav Nata. Ukrajini pri vstopanju ne bo treba v akcijski načrt za članstvo, ki je nekakšen program reform in izpolnjevanja pogojev. Tako bo njeno vstopanje potekalo enostopenjsko.

image_alt
Turški preobrat, švedsko navdušenje, ukrajinsko olajšanje

Med pogoji za članstvo so tudi področja, kot je boj proti korupciji. Dokler poteka vojna, Ukrajina že tako ne more biti povabljena v Nato. Ustanovljen je bil tudi svet Nato –Ukrajina, v katerem bosta strani poglabljali sodelovanje in se srečevali »kot enaki«.

Natove zaveznice so se tudi strinjale, da bodo izdatki za obrambo znašali vsaj dva odstotka BDP.   

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine