Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden: »Naše sile ne morejo storiti tega, česar ne storijo niti Afganistanci«

Joe Biden je v nagovoru Američanom za padec Afganistana okrivil njegove voditelje in vojsko. Priznal je, da je Afganistan padel hitreje, kot so ocenjevali.
Kot je Joe Biden izpostavil v nagovoru državljanom, je bil kot predsednik ZDA v situaciji, ko je lahko nadaljeval z uresničitvijo dogovora, ki ga je s talibani sklenil že njegov predhodnik Donald Trump, ali pa bi se vrnili v vojno s talibani. FOTO: Leah Millis/Reuters
Kot je Joe Biden izpostavil v nagovoru državljanom, je bil kot predsednik ZDA v situaciji, ko je lahko nadaljeval z uresničitvijo dogovora, ki ga je s talibani sklenil že njegov predhodnik Donald Trump, ali pa bi se vrnili v vojno s talibani. FOTO: Leah Millis/Reuters
V. U., STA
16. 8. 2021 | 23:09
16. 8. 2021 | 23:37
2:44
Ameriški predsednik Joe Biden je nagovoril Američane o razmerah v Afganistanu, kjer so talibani po umiku ameriške vojske hitreje od ameriških pričakovanj prevzeli nadzor.

image_alt
Po vrnitvi talibanov na oblast poskušajo tisoči zapustiti Afganistan


Umik Američanov iz države je ocenil kot upravičen. Poudaril je, da je šlo pri 20-letnem ameriškem posredovanju za boj proti terorizmu in možnim terorističnim napadom na ameriških tleh, ne pa za »gradnjo nacije«. Talibane je v govoru posvaril tudi pred morebitnimi napadi na ameriške interese.

Biden je v nagovoru priznal, da je Afganistan padel hitreje, kot so ocenjevali. »A naša misija v Afganistanu nikoli ni bila zasnovana z namenom izgraditi državo,« je povedal.

Kot je izpostavil v nagovoru državljanom, je bil kot predsednik ZDA v situaciji, ko je lahko nadaljeval z uresničitvijo dogovora, ki ga je s talibani sklenil že njegov predhodnik Donald Trump, ali pa bi se vrnili v vojno s talibani. »Idealnega trenutka« za umik po njegovih navedbah ni bilo.

»Kar se dogaja zdaj, bi se lahko zgodilo pred petimi leti – ali pa čez petnajst let, v prihodnosti,« je zapisal na Twitterju.

FOTO: Leah Millis/Reuters
FOTO: Leah Millis/Reuters

 

»ZDA so afganistanski vojski zagotovile vse možnosti«


Kot je še izpostavil v govoru, so ZDA afganistanski vojski zagotovile vse možnosti, da bi se lahko bojevali proti talibanom. Ameriške sile pa ne morejo storiti tistega, kar ne storijo niti Afganistanci, torej boriti se in umreti za svojo državo, je še dodal.

Skrb za pravice žensk pod talibanskim režimom bo tudi po ameriškem umiku iz države po napovedih Bidna ena od prioritet ZDA. »Še naprej bomo zagovarjali osnovne človekove pravice Afganistancev, žensk in deklet,« je zagotovil.

Ameriški predsednik ni izključil niti možnosti »protiterorističnih akcij« ZDA v Afganistanu, če bo potrebno. Talibanom je zažugal z »uničujočim odzivom« ZDA, če bi napadli ameriške interese, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine