Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

IJS: Epidemija upada, kar je zelo dobra novica

V članku povzemamo relevantne informacije o spoprijemanju z boleznijo covid-19.
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Be. B., A. V., STA
17. 1. 2021 | 08:01
17. 1. 2021 | 19:33
19:10


19.30 IJS: Epidemija upada, kar je zelo dobra novica

 Na IJS ugotavljajo, da epidemija novega koronavirusa upada. V projekciji širjenja covida-19 ocenjujejo, da je Slovenija z izvajanjem ukrepov uspela reprodukcijsko število znižati na približno 0,95, kar pomeni, da vsak okuženi naprej okuži manj kot eno osebo. Slovenija bo predvidoma do konca naslednjega tedna prešla v rdečo fazo, menijo.

Epidemija upada, kar je zelo dobra novica. Počasi upada tudi sprejem v bolnice, ki sicer po ugotovitvah Instituta Jožef Stefan (IJS) še odraža praznično okuževanje. Ocenjujejo, da se vsake štiri dni prekuži približno en odstotek populacije, kar posledično zmanjša reprodukcijsko število vsake tri dni za približno eno stotinko glede na siceršnjo vrednost.

18.05 Državna sekretarka Fortejeva: Med epidemijo so vse slovenske bolnišnice ena bolnišnica

Splošno bolnišnico Murska Sobota je popoldne obiskala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Ob tej priložnosti je poudarila, da je bilo ob nastopu epidemije covida, sploh v drugem valu, na državni ravni dogovorjeno, da so med epidemijo vse slovenske bolnišnice ena bolnišnica. Kot je povedala Fortejeva, so na ministrstvu opažali nesorazmerja po obremenitvi zaradi specifičnosti posamezne regije, zato opozarjajo na to možnost, da bolnišnice delujejo kot ena in da bolnike, za katere bi lahko bilo potrebno najbolj intenzivno zdravljenje, premeščajo v tiste regije in bolnišnice, ki še imajo prostor.

17.40 BiH prvič po septembru manj kot 200 novih okužb

V Bosni in Hercegovini danes prvič od lanskega septembra poročajo o manj kot 200 novih okužbah z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 180, umrlo je še 23 covidnih bolnikov. O 190 novih okužbah poročajo iz Severe Makedonije. V Srbiji so potrdili 1317 novih okužb, po zimskih počitnicah se v ponedeljek nadaljuje pouk.

17.10 Zadržanje odloka o zaprtju šol po mnenju vlade v nasprotju z ukrepi zaradi covida-19

Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje o pobudi za oceno ustavnosti odloka o začasni prepovedi zbiranja v šolah. Po mnenju vlade bi bilo začasno zadržanje odloka oz. sklepa ministrice Simone Kustec v nasprotju z vsemi ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa in bi predstavljalo neposredno škodo za javno zdravje in zdravje posameznika.

17.00 Michel: Za uvedbo evropskega potrdila o cepljenju še prezgodaj

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes dejal, da je še prezgodaj za uvedbo enotnega evropskega potrdila o cepljenju proti covidu-19. Z uvedbo tovrstnega potrdila, ki ga je prvi predlagal grški premier Kiriakos Micotakis, se sicer strinja. V pogovoru za nizozemsko televizijsko oddajo Buitenhof je Michel povedal, da je razprava o enotnem evropskem potrdilu »zelo primerna«. Vendar pa morajo odločitev o tem sprejeti voditelji članic EU.

16.30 V belgijskem domu za ostarele in okolici z britanskim sevom okuženih več kot 170 ljudi

V domu za ostarele v mestu Merkem na zahodu Belgije je več kot dve tretjini stanovalcev okuženih z britanskim sevom novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih. V domu je skupaj okuženih okoli 120 ljudi, poleg njih pa še 56 okoliških prebivalcev, je sporočil tamkajšnji župan Joris Hindryckx.

13.45 V biatlonu že 7800 testiranj in izrečenih 42 karanten

Pri Mednarodni biatlonski zvezi izredno resno jemljejo pandemijo novega koronavirusa. Samo med tekmovalci so letos izvedli že 7800 testiranj, skupaj pa so 42 športnikov poslali v karanteno, saj ob okuženim karanteno odredijo tudi tistim, ki so z njimi v neposrednem stiku.

13.41 Državni sekretar Uršič pohvalil visoko precepljenost v Domu starejših Viharnik

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je danes obiskal Dom starejših Viharnik v Kranjski Gori. Dom so za obisk izbrali zaradi uspešnega soočanja z okužbami z novim koronavirusom, je dejal Uršič ter pohvalil visok delež stanovalcev in zaposlenih, ki so se odločili za cepljenje. Dom Viharnik šteje nekaj manj kot 140 stanovalcev in praktično vsi med njimi, ki še niso preboleli okužbe z novim koronavirusom, so se cepili, je v posnetku, ki ga je ministrstvo objavilo na svojem Facebooku profilu, navedel Uršič. Prav tako je državni sekretar pohvalil zaposlene v domu, saj se je skoraj 60 odstotkov zaposlenih že cepilo oz. so že preboleli covid-19. Kot je napovedal, bodo v prihodnjem tednu v Viharniku prejeli še drugi odmerek cepiva »in potem bo dom na nek način v celoti zaščiten«.

13.19 Na Hrvaškem potrdili 379 novih okužb, umrlo 28 bolnikov s covidom-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 4669 testih potrdili 379 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 28 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. V državi je trenutno 4058 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 1761 covidnih bolnikov, od katerih jih 147 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V samoizolaciji je 17.382 oseb. V državi so doslej potrdili skupno 224.954 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 4616 covidnih bolnikov. Iz Hrvaškega zavoda za javno zdravje so danes sporočili, da je bilo do sredine januarja s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 45.906 ljudi. Za tiste, ki so bili s cepivom Pfizerja in BioNTecha cepljeni 27. decembra, bodo od ponedeljka organizirali cepljenje z drugim odmerkom, so še sporočili.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


12.06 V Avstriji zaprtje javnega življenja v veljavi vsaj do 7. februarja

Avstrijska vlada se je odločila za podaljšanje zaprtja javnega življenja, katerega namen je zajeziti širjenje novega koronavirusa, do 7. februarja. Ob tem bodo določene ukrepe še zaostrili, med drugim bodo v trgovinah in na javnem potniškem prometu od 25. januarja obvezne zaščitne maske FFP2. Kot je na današnji novinarski konferenci sporočila avstrijska vlada, bo zaprtje javnega življenja v Avstriji v veljavi najmanj do 7. februarja, in ne do 24. januarja, kot je bilo sprva predvideno.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je podaljšanje utemeljil s širjenjem britanskega seva novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih sevov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. »Pred nami so še dva do trije težki meseci,« je ob tem povedal Kurz. Odpiranje bi bilo po njegovem mnenju trenutno »lahkomiselnost«, če ne celo »malomarnost«.

11.59  Nemški rokometaši brez boja v nadaljevanje zaradi okužb v ekipi Zelenortskih otokov

Nemška rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Egiptu ostala brez današnjega obračuna proti Zelenortskim otokom in se že uvrstila v nadaljevanje prvenstva. Mednarodna rokometna zveza je namreč sporočila, da je tekma Nemčije z afriško reprezentanco, v kateri je več primerov okužb z novim koronavirusom, odpovedana.

10.30 V soboto potrdili 569 novih okužb, umrlo 40 bolnikov s covidom-19

V soboto so ob 3067 testiranjih (2497 PCR testih in 570 hitrih testih) potrdili 569 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnični oskrbi je 1220 oseb, od tega intenzivno nego potrebuje 188 bolnikov. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 38 oseb, umrlo je 40 bolnikov s covidom-19, je vlada sporočila na svojem twitter profilu.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so do vključno sobote potrdili 149.131 okužb z novim koronavirusom. Ocenjujejo, da je v državi aktivnih 23.851 primerov okužbe. V zadnjih 14 dneh so potrdili 1126 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je znašalo 1366. Doslej so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 41.439 oseb. Skupno je do zdaj umrlo 3180 bolnikov s covidom-19, pa kažejo podatki Sledilnika za covid-19.



09.02  Zaradi pandemije v turizmu globalno ogroženih od 100 do 120 milijonov delovnih mest

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je ocenila, da so mednarodni prihodi v letu 2020 zaradi pandemije covida-19 upadli za 70 do 75 odstotkov, kar na svetovni ravni predstavlja izgubo ene milijarde mednarodnih prihodov turistov. Po njihovi oceni je zaradi tega neposredno v turizmu ogroženih od 100 do 120 milijonov delovnih mest. Leto 2019 je bilo 10. leto zaporedne rasti v turizmu, ko smo na svetovni ravni zabeležili 1,5 milijarde prihodov mednarodnih turistov. Turistični sektor je v zadnjih letih presegal povprečno rast gospodarstva in predstavljal ključno panogo v mnogih naprednih in razvijajočih se družbah, so ob objavi ocene UNWTO sporočili s Slovenske turistične organizacije.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Lansko leto je bilo medtem zaznamovano z omejitvami in zaprtji, ki so se začela v januarju z zaprtjem mesta Wuhan. Konec januarja je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila svetovno zdravstveno krizo, 11. marca pa pandemijo. Proti koncu aprila so vse svetovne destinacije uvedle potovalne omejitve. Zaradi drugega vala okužb je dobra četrtina destinacij po svetu 1. novembra ohranila popolnoma zaprte meje za mednarodni turizem. Od januarja do oktobra 2020 je zaznan 72-odstotni upad mednarodnih prihodov v primerjavi z letom 2019. To predstavlja izgubo 900 milijonov mednarodnih prihodov v desetih lanskih mesecih. 

08.50 Na mariborskem pokopališču Dobrava širijo upepeljevalnico

Pogrebno podjetje Maribor je pričelo z gradnjo prizidka k upepeljevalnici in nakupom nove peči za upepeljevanje na največjem mariborskem pokopališču Dobrava. Investicija, ocenjena na 1,2 milijona evrov, je po navedbah podjetja nujna za krajše čakanje na upepelitev in nemoteno opravljanje dejavnosti. Načrtovali so jo še pred epidemijo covida-19. »Investicija je bila dolgoročno načrtovana. Ob trendih izjemne rasti upepelitev in znatno povečani umrljivosti smo njeno nujnost zaznali že prej. Povečana umrljivost ob covidu-19 pa potrjuje, da je bila odločitev smiselna in dolgoročno potrebna,« so za STA povedali v podjetju.

08.25 Organizacije zaradi pandemije v digitalno preobrazbo

Organizacije zaradi pandemije novega koronavirusa pospešujejo svojo digitalno preobrazbo. S tem želijo poslovati bolj učinkovito in se uspešneje odzivati na nihanja povpraševanja in pričakovanja kupcev, je v 12. letnem poročilu o trendih na področju tehnologije ugotovil Deloitte.  Čeprav bo prihodnost precej drugačna od resničnosti v januarju 2020, vodje služb za informatiko kujejo načrte za prihodnost. »Trendi, ki jih opažamo, zajemajo delovna okolja prihodnosti, industrializacijo pobud na področju umetne inteligence, nadgradnjo temeljnih sistemov in tehnologijo, ki podpira raznolikost, vključenost ter enakost,« so zapisali v Deloittu.

08.15 Zaradi epidemije doslej za blizu tri milijarde evrov stroškov

Država je z obvladovanjem epidemije covida-19 imela doslej za blizu tri milijarde evrov stroškov. To je sicer pol manj, kot je vlada predvidela z ukrepi, ki jih že od spomladi vgrajuje v t. i. protikoronske zakone, vseeno pa gre za ogromen znesek, ki je pomembno prispeval k poslabšanju stanja v slovenskih javnih financah. Neposredno je od lanske pomladi do konca leta 2020 imela država z dodatnimi stroški zaradi epidemije ter ukrepi za blažitev njenih posledic v gospodarstvu in med državljani za 2,4 milijarde evrov izdatkov. Skupaj z danimi poroštvi in posojili ter odlogi plačil kreditnih obveznosti se ta znesek povzpne na 2,9 milijarde evrov, je pred dnevi navedel fiskalni svet.

Prvi paket ukrepov je DZ sprejel konec marca, do konca leta je nato sledilo sedem protikoronskih zakonov, trenutno vlada pripravlja že osmega. Skupna vrednost doslej sprejetih ukrepov je 6,9 milijarde evrov oz. brez upoštevanja poroštev 6,2 milijarde evrov. V resnici pa je bilo doslej porabljenih precej manj sredstev. 

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


08.00 Amazon z nakupom letal krepi dostavo

Ameriški spletni trgovec Amazon je na veliko rast spletne trgovine odgovoril tudi z nakupom 11 letal Boeing 767-300. Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v družbi, je nakup lastnih letal logičen naslednji razvojni korak. Trgovski velikan je hčerinsko podjetje za letalsko dostavo z imenom Amazon Global Air ustanovil pred štirimi leti, a je letala doslej najemal. Zdaj se je odločil za nakup sedmih boeingov 767-300 od letalske družbe Delta in štirih od družbe WestJet. »Naš cilj je strankam v ZDA še naprej zagotavljati takšno dostavo, kot jo te od Amazona tudi pričakujejo. Nakup lastnih letal je tako logičen naslednji korak pri uresničevanju tega cilja,« je dejala podpredsednica Amazon Global Air Sarah Rhoads.

Amazon je moral zaradi povečanega povpraševanja zaposliti več kot 400.000 dodatnih delavcev. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Amazon je moral zaradi povečanega povpraševanja zaposliti več kot 400.000 dodatnih delavcev. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters


Amazon je izkoristil veliko rast spletne prodaje, ki jo je prinesla pandemija covida-19. Ljudje so namreč zaradi protikoronskih ukrepov ostajali doma in Amazon je moral zaradi povečanega povpraševanja zaposliti več kot 400.000 dodatnih delavcev.

00.30 Avstrijska vlada bo predvidoma sporočila nadaljnje protikoronske ukrepe

Avstrijska vlada bo predvidoma danes sporočila nadaljnje ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Sproščanja ukrepov ni pričakovati. Nasprotno, vse kaže, da bi celo lahko prišlo do zaostrovanja ukrepov. Razlog za previdnost je predvsem zaskrbljenost zaradi novega seva virusa, ki se je pojavil tudi v Avstriji. Avstrijka vlada se je že v soboto sestala na posvetu tako s strokovnjaki kot socialnimi partnerji in predstavniki zveznih dežel.

Na Dunaju so včeraj popoldne potekale demonstracije proti protikoronskim ukrepom v državi, ki se jih je udeležilo okoli 10.000 ljudi. FOTO: Alex Halada/AFP
Na Dunaju so včeraj popoldne potekale demonstracije proti protikoronskim ukrepom v državi, ki se jih je udeležilo okoli 10.000 ljudi. FOTO: Alex Halada/AFP


Strokovnjaki niso naklonjeni morebitnemu sproščanju že sprejetih ukrepov in podpirajo podaljšanje omejitev za dva do tri tedne. Prav tako so priporočili obvezno nošenje zaščitnih mask FFP2 in delo od doma, kjer je to mogoče, da bi čim bolj omejili širjenje virusa novega koronavirusa.

00.30 Policija bo tudi danes poostreno nadzirala spoštovanje protikoronskih omejitev

Policija bo tudi danes poostreno nadzirala promet in preverjala spoštovanje odlokov. V zadnjem obdobju namreč število kršitev narašča, največ jih je bilo minulo soboto, predvsem na Gorenjskem. V zadnjih treh tednih so policisti opravili nadzore spoštovanja odlokov na več kot 45.000 krajih in pri tem izrekli 1773 opozoril, v 1198 primerih pa so proti kršiteljem uvedli prekrškovni postopek.  

Na priljubljenih turističnih točkah včeraj po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje ni bilo pretirane gneče. Ugotovljenih je bilo bistveno manj kršitev kot pretekli konec tedna. Kot je danes sporočila policija, je bilo včeraj veliko bolje kot pretekli vikend in večjih kršitev policisti  niso zaznali. Kljub temu, da sta gibanje in rekreacija v naravi dovoljena, pa opozarjajo na previdnost. Prehajanje zaradi tega razloga je še vedno omejeno na regije. Kjer med osebami, ki niso ožji družinski člani, ni zadostne medsebojne razdalje je obvezna zaščitna maska tudi na prostem, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine