Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Argentinski Trump pritegnil razjarjene volivce

Skrajno desni libertarec Javier Milei, ki se zavzema za dolarizacijo in skrajno zategovanje pasu, je v nedeljo dobil največ glasov na predvolitvah.
Argentinska centralna banka je po presenetljivem triumfu populista Javierja Mileia močno devalvirala argentinski peso. FOTO: Alejandro Pagni/AFP
Argentinska centralna banka je po presenetljivem triumfu populista Javierja Mileia močno devalvirala argentinski peso. FOTO: Alejandro Pagni/AFP
16. 8. 2023 | 21:02
17. 8. 2023 | 11:02
3:56

V nadaljevanju preberite:

Nedeljske predvolitve v Argentini so postregle z nenadejanim zmagovalcem. Na obveznem glasovanju, ki določi kandidatne liste pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami in v marsičem izmeri politično temperaturo v državi, je dobil največ glasov skrajno desni libertarec Javier Milei s formacijo La Libertad Avanza (Svoboda napreduje).

Dvainpetdesetletni ekonomist in nekdanji inštruktor tantričnega seksa, ki si je v zadnjih letih ustvarjal javno podobo predvsem na družbenih omrežjih in v televizijskih oddajah, je v nedeljo pritegnil 7 milijonov oziroma 30 odstotkov volilnih upravičencev. Odločni zagovornik prostega trga je s pozivi proti politični garnituri, ki ji zaničevalno pravi »kasta«, spretno ujel glasove razjarjene Argentine, naveličane permanentne krize, visoke inflacije (ta je na leto višja od 115 odstotkov), korupcije ter neenakosti in revščine, v kateri živi vsak četrti Argentinec.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine