Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Aretacija poslovnežev sovjetskega rodu, ki naj bi Trumpu posredovala denar iz tujih virov

Predsednikov odvetnik Giuliani je pred tem prejemanja visokih »svetovalnih« vsot obtožil nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna.
Floridska poslovneža sovjetskega rodu Parnas in Igor Fruman na policijskem posnetku. FOTO: AFP
Floridska poslovneža sovjetskega rodu Parnas in Igor Fruman na policijskem posnetku. FOTO: AFP
10. 10. 2019 | 21:59
11. 10. 2019 | 08:36
5:11
New York – Osebni odvetnik ameriškega predsednika Rudy Giuliani je v televizijskem intervjuju zatrdil, da ima dokaze o skorumpiranosti nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna, le nekaj ur kasneje pa je zvezna policija FBI aretirala njegova »poslovna sodelavca« sovjetskega rodu in pomočnika pri preiskavi.

Floridska poslovneža in donatorja republikanski stranki Leva Parnasa in Igorja Frumana so na washingtonskem letališču Dulles International Airport aretirali med vkrcavanjem na letalo za Frankfurt – z enosmernima vozovnicama. Newyorški preiskovalci ju obtožujejo kršitev zakonodaje o financiranju predvolilne kampanje, med njimi posredovanja denarja tujih virov kampanji sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Odbori predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki preiskujejo možnosti za razrešitev republikanskega predsednika, so že izdali sodni nalog za dokumente obeh poslovnežev, ki sta se lani srečala s Trumpom in njegovim sinom Donom Jr. Aretirana naj bi bila vpletena tudi v razrešitev ameriške veleposlanice v Ukrajini Marie Yovanovitch, ki jo je Trump omenjal v razvpitem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.



Osebni Trumpov odvetnik Giuliani z Levom Parnasom v Trumpovem washingtonskem hotelu. FOTO: Aram Roston/Reuters
Osebni Trumpov odvetnik Giuliani z Levom Parnasom v Trumpovem washingtonskem hotelu. FOTO: Aram Roston/Reuters


Republikanski predsednik ZDA je ukrajinskega kolega prosil za preiskavo delovanja nekdanjega ameriškega podpredsednika Joeja Bidna in njegovega sina v tej državi, saj je sedanjega demokratskega predsedniškega kandidata osumil vplivanja na odstranitev ukrajinskega tožilca, ki je preiskoval podjetje sina Hunterja. Trumpovemu osebnemu odvetniku Giulianiju se zdaj zdi sumljivo, da so se preiskovalci v zvezi z Zvezno volilno komisijo (FEC) odločili za aretacije, in je napovedal skorajšnja »relevantna dejstva«. Priznal pa je, da sta mu obtoženca logistično pomagala pri zbiranju dokazov proti Hunterju Bidnu v Ukrajini.

Le nekaj ur pred aretacijo Parnasa in Frumana pa je Giuliani v televizijskem nastopu nekdanjega podpredsednika obtožil prejemanja ukrajinskega lobističnega denarja – podjetje Burisma Holdings, v katerem je sin Biden sedel v upravnem odboru, naj bi očetu Bidnu izplačalo 900.000 dolarjev. To naj bi dokazovali v sredo predstavljeni dokumenti ukrajinskega parlamentarca Andriya Derkacha, ki naj bi jih iz obveščevalnih in diplomatskih virov pridobili raziskovalni novinarji. Po teh navedbah naj bi pri plačilih Joeju Bidnu posredovala družba s sedežem v ZDA Rosemont Seneca Partners.

Domnevne Bidnove finančne povezave po navedbah ukrajinskega parlamentarca. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Domnevne Bidnove finančne povezave po navedbah ukrajinskega parlamentarca. FOTO: Gleb Garanich/Reuters


Po drugih virih naj bi imel Hunter Biden dvomljive posle tudi v Romuniji, Trump pa ga je že prej obtoževal prejemanja še veliko večjih vsot brez kakršne koli strokovne usposobljenosti na Kitajskem, kjer je Joe Biden tudi pomembno usmerjal diplomacijo ZDA. Podpredsednik v administraciji Baracka Obame je že prej zanikal vse obtožbe, po prepričanju Trumpovega odvetnika pa naj bi družina Biden s prodajo političnega vpliva več desetletij pridobivala milijone. »Ukrajina je le vrh ledene gore!«

Kot poroča ukrajinska tiskovna agencija Interfax-Ukraine, je Derkach tudi nekdanjemu poljskemu predsedniku Aleksandru Kwasniewskemu pripisal, da je kot predsednik uprave Burisme prejel več kot šestnajst milijonov dolarjev, Joeja Bidna pa obtožil, da je kot podpredsednik ZDA vplival na končanje preiskave proti ministru v vladi proruskega Viktorja Janukoviča Mikoli Zločevskemu, ustanovitelju in lastniku Burisme. Biden je to javno priznal, a je korupcije obtožil odstavljenega tožilca Viktorja Šokina, ZDA pa so le nekaj mesecev kasneje Ukrajini podelile za milijardo dolarjev finančnih garancij.
Joe in Hunter Biden. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Joe in Hunter Biden. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Politične afere z izvorom v zadnji predvolilni kampanji preiskuje tudi ameriško pravosodno ministrstvo, predsednik Trump pa je oplazil sedanjega predsednika FBI: posredoval je tvit, ki Christopherja Wraya obtožuje »zaščite iste bande, ki je z ilegalnim udarom poskušala strmoglaviti predsednika.« Če številni demokrati Trumpa kljub preiskavi Roberta Muellerja, ki tega ni ugotovila, še naprej sumničijo prejemanja ruske pomoči, republikanski prvak s prstom kaže na nadzor FBI nad člani njegove predvolilne kampanje.

Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO:Jonathan Ernst/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO:Jonathan Ernst/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine