Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriška vojska se v Nigru umika Rusom

Afriška država je odslovila francoske in ameriške vojake, namesto njih prihajajo Rusi.
Aprila so protestniki v Nigru zahtevali umik ameriške vojske iz države. FOTO: Mahamadou Hamidou/Reuters
Aprila so protestniki v Nigru zahtevali umik ameriške vojske iz države. FOTO: Mahamadou Hamidou/Reuters
STA
19. 5. 2024 | 17:01
19. 5. 2024 | 17:15
1:37

Ameriška vojska je začela umikati svoje sile iz Nigra, kar bo trajalo najdlje do 15. septembra, so danes v skupni izjavi sporočile ZDA in Niger. Ameriški umik sledi zahtevam vojaške hunte, ki je lani z vojaškim udarom prevzela oblast v Niameyu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA imajo v tej zahodnoafriški državi 650 vojakov in več sto pogodbenikov. Njihova prisotnost je v zadnjih letih imela poseben pomen zaradi oporišča za brezpilotne letalnike v Agadezu, od koder so Američani vršili nadzor nad širšo regijo. To bazo na severu države so zgradili pred komaj šestimi leti, stala pa jih je sto milijonov dolarjev.

image_alt
Zahod Afrike pretresa še en vojaški udar

Niger je dolgo igral pomembno vlogo v strategiji ZDA in Francije za boj proti skrajnim islamističnim skupinam na zahodu Afrike. Hunta je sprva odslovila francoske vojake ter skupaj s huntami v Maliju in Burkini Faso okrepila sodelovanje z Rusijo.

Najprej je želela ohraniti obrambno partnerstvo z ZDA, nakar je marca sporočila, da je prekinila sporazum o vojaškem sodelovanju z ZDA. V državo je v vmesnem času prispelo neznano število ruskih vojakov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine