Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

20-letnici, ki je rodila otroka posiljevalca, grozi 20 let zapora

V Salvadorju je splav prepovedan ne glede na okoliščine. 
V Salvadorju veljajo eni najstrožjih zakonov glede splavov na svetu. FOTO: Jose Cabezas/Reuters
V Salvadorju veljajo eni najstrožjih zakonov glede splavov na svetu. FOTO: Jose Cabezas/Reuters
S. S.
12. 11. 2018 | 08:37
12. 11. 2018 | 08:38
2:05
Žrtvi posilstva v Salvadorju grozi 20 let zapora zaradi poskusa umora, potem ko je v preprostem poljskem stranišču rodila otroka svojega posiljevalca.

Primer kaže vso rigidnost zakonov glede splavov v državi, navaja Guardian. 20-letna Imelda Cortez iz družine na podeželju San Miguela je v pridržanju od aprila lani, ko je rodila deklico. Njena mati jo je odkrila v hudih bolečinah z močnimi krvavitvami in jo nemudoma odpeljala v bolnišnico, kjer pa je zdravnik posumil na splav in poklical policijo. Dojenčica je živa in zdrava.  

Cortezovo je od 12 leta posiljeval 70-letni krušni oče. Dejala je, da niti ni vedela, da je noseča. Po tednu dni v bolnišnici so jo odpeljali v zapor, ker so jo obtožili umora. »To je najbolj ekstremna nepoštenost do žensk, ki sem jo kadarkoli videla,« je, kot navaja Guardian, dejala Vertha Maria Deleon, ena izmed odvetnic. Poudarila je, da država vseskozi krši njene pravice in da je dekle močno prizadeto. 

V Salvadorju je splav prepovedan ne glede na okoliščine. Številne ženske se soočijo z obtožbami in obsodbami, saj jih oblasti preganjajo zaradi zapletov v nosečnosti ali spontanih splavov.  

Tožilci so sprva Cortezovo obtožili, da si je zlorabe izmislila, da bi upravičila svoj zločin, a je DNK analiza potrdila očetovstvo. Njen očim še ni bil obtožen ničesar. 70-letnik je Cortezovo obiskal v bolnišnici in ji grozil, da bo ubil njo, njene sorojence in mati. Grožnje je slišala druga pacientka in o tem povedala medicinskim sestram, te pa so obvestile policijo. 

Sojenje se začenja danes, poroča Guardian, razsodba treh sodnikov naj bi bila znana v enem tednu. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine