Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

18-letni študent ubil najmanj osem ljudi

Streljanje se je zgodilo na univerzi v ruskem mestu Perm na Uralu.
Strelec je na družbenem omrežju objavil načrt in motiv za napad. FOTO: Stringer/Reuters
Strelec je na družbenem omrežju objavil načrt in motiv za napad. FOTO: Stringer/Reuters
M. K., STA
20. 9. 2021 | 10:26
20. 9. 2021 | 13:10
2:17
Na univerzi v ruskem mestu Perm na Uralu je danes zjutraj eden od študentov izvedel strelski pohod. Po prvih informacijah je ubil osem in ranil 24 ljudi. Nekateri mediji poročajo, da so ga pridržali, agencija Reuters pa, da so ga ubili. Pri tem so navedli tiskovno predstavnico univerze Natalijo Pečiščevo, ki je izjavila, da so ga »likvidirali«. Po poročanju tujih medijev je streljal 18-letni Timur Bekmansurov.

Da so strelca pridržali in da je bil ta pri tem ranjen ter da gre za enega od študentov univerze, je sicer potrdil ruski preiskovalni odbor, ki je pristojen za najpomembnejše preiskave v tej državi. Odbor je prav tako potrdil število mrtvih in ranjenih.

Strelec je menda na družbenem omrežju objavil načrt in motiv za napad. Napisal je, da ne gre za teroristični napad in da ni član nobene ekstremistične organizacije. V objavi je še zapisal, da ni nihče vedel, kaj namerava. Za nakup strelnega orožja je dolgo varčeval. 

Nekateri študentje so se med streljanjem zabarikadirali v predavalnice, nekateri so, kot kažejo posnetki, zbežali kar skozi okno.

Kot je še poročal Reuters, ima Rusija strogo zakonodajo glede lastništva strelnega orožja, izjema so kategorije, kot so lovci, športniki in ljudje, ki ga potrebujejo za samoobrambo. Tokratno streljanje ni prvo letos, na začetku leta je na podoben pohod šel že mladostnik v mestu Kazan in ubil devet ljudi. Po tem dogodku je Rusija sicer zvišala leta, pri katerih je mogoče kupiti orožje, z 18 na 21, a zakon še ni začel veljati. Najhujši tovrstni primer pa se je zgodil leta 2018, ko je študent na Krimu ubil 20 ljudi in nato sodil še sebi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje vsem, ki so zaradi incidenta izgubili družino in ljubljene, je novinarjem povedal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Na vseh lokalnih šolah in fakultetah je danes pouk odpadel.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine