Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Ženske si rože vse pogosteje kupujemo kar same

Metka Sporiš iz Sanjskega šopka pravi, da največ šopkov prodajo za materinski dan. Če bi moški vedeli, koliko ženski pomeni šopek, bi ga večkrat podarili.
»Največ šopkov in darilc prodamo na materinski dan, med korono smo jih izdelali res veliko, še danes ne vem, kako nam je sploh uspelo. Očitno pa je to dokaz, da so cvetlice simbol ljubezni in naklonjenosti.« FOTO: Leon Vidic/Delo
»Največ šopkov in darilc prodamo na materinski dan, med korono smo jih izdelali res veliko, še danes ne vem, kako nam je sploh uspelo. Očitno pa je to dokaz, da so cvetlice simbol ljubezni in naklonjenosti.« FOTO: Leon Vidic/Delo
5. 3. 2023 | 05:00
15:42

V nadaljevanju preberite:

Beti Burger se je z Metko Sporiš pogovarjala o tem, da moški v Sloveniji ženskam šopkov ne podarjajo pogosto, o pozitivnih učinkih cvetja in tem, da se ne ozira na tradicionalna pravila o kombinacijah rož. Povedala je, da rože, četudi so krhke, prenesejo veliko. V novih prostorih na Tavčarjevi v Ljubljani jo je fotografiral Leon Vidic.

Strogim tradicionalnim pravilom, koliko rož mora biti v šopku in kakšne barve lahko mešamo med sabo, se Metka poskuša izogniti. »Včasih je veljalo, da suho cvetje prinaša negativno energijo, četudi mi nihče ne zna pojasniti, od kod to prepričanje. Potem je bila vraža, da ne podarjamo rumenega cvetja, ker je to barva ljubosumja. Sama se pri dekoriranju s tem ne obremenjujem, tudi me ne zanima, katera barva je prava za katero priložnost, pomembno se mi zdi, da vem, kakšna je oseba, ki bo cvetje dobila: mirna, energična, ali potrebuje več topline, kreativne energije. Od tega je odvisen izbor barv. Preseči želim takšne stereotipe o rastlinah; če bi sebe poslušali, se verjetno ne bi obremenjevali s tem.« Kot opaža, pa so tudi med posameznimi kulturami razlike v običajih, kakšno cvetje se podarja ob kateri priložnosti, kakšne barve naj bo in podobno.

Vendarle se šopki tudi pri nas malce razlikujejo glede na priložnosti. Za dan žena so primerni cvetovi rdeče barve, ki ni samo barva ljubezni, ampak tudi strasti, želje in moči. »Rdečo imajo ponavadi rade temperamentne ženske. Ob dnevu žena so, denimo, zelo popularni rdeči tulipani,« pojasni Metka.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine