Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zaostrovanje med premierom in finančnim ministrom

»Varuhi financ« pri uvajanju zdravstvenega prispevka opozarjajo, da ne gre izdajati bianco menic.
Minister za finance <strong>Andrej Bertoncelj</strong> in državni sekretarji v pisni izjavi opozarjajo na nesprejemljivost dopolnila LMŠ. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister za finance <strong>Andrej Bertoncelj</strong> in državni sekretarji v pisni izjavi opozarjajo na nesprejemljivost dopolnila LMŠ. FOTO: Blaž Samec/Delo
24. 1. 2020 | 17:15
24. 1. 2020 | 17:43
1:49
Ljubljana – Za tem, ko je premier Marjan Šarec izjavil, da bodo ne glede na opozorila finančnega ministra nadaljevali z aktivnostmi za ukinitev dopolnilnega zavarovanja in da je pomembna njegova usklajenost z zdravstvenim ministrom Alešem Šabedrom, so minister Andrej Bertoncelj in državni sekretarji javno sporočili svoje nasprotovanje.

»Ministrstvo za finance lahko podpre samo jasno opredeljen javnofinančno vzdržen predlog "do največ deset milijonov evrov na leto iz državnega proračuna", ne more pa izdajati bianko menic,« so zapisali minister ter državni sekretarji Saša Jazbec, Natalija Kovač Jereb, Metod Dragonja in Alojz Stana ter tako pozvali k premisleku glede dopolnila LMŠ. Če ne bodo uslišani, bi lahko, vsaj tako je slišati, sledili tudi morebitni odstopi.

Za ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga bo nadomestil obvezni prispevek, 32 evrov, bodo ob vztrajanju LMŠ ključni predvsem glasovi SMC, ki deli pomisleke finančnega ministra. Zato se bodo predvidoma v ponedeljek – glasovanje je napovedano za sredo – sestali še z Bertoncljem. Možno je sicer, da ne bi podprli le dopolnila, ki buri duhove in ga je Šabeder označil za »malo zmago za zdravje«, a podpore zdravstvenega ministra takšna oblika zakona sicer verjetno ne bi imela. Kot pa je znano, naj bi bila predlagana rešitev le prehodna, do marca naj bi Šabeder pripravil celovito rešitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine