Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Premier: Očitki o nedodelanosti so le izgovori

Pri glasovanju o ukinitvi oziroma preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bodo ključni glasovi SMC.
Premier izpostavlja, da če je resna volja prisotna, bo državni zbor zakon izglasoval. »O tem se govori že leta in leta. Ukrep je dober za ljudi. Prihaja trenutek resnice, kdo je za in kdo proti,« je še zapisal. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Premier izpostavlja, da če je resna volja prisotna, bo državni zbor zakon izglasoval. »O tem se govori že leta in leta. Ukrep je dober za ljudi. Prihaja trenutek resnice, kdo je za in kdo proti,« je še zapisal. FOTO: Voranc Vogel/Delo
22. 1. 2020 | 16:45
22. 1. 2020 | 17:49
2:03
Ljubljana – »Očitki o nedodelanosti in drugih nejasnostih so samo izgovori,« se je v čivku odzval primer Marjan Šarec, po tem ko je njegova LMŠ tik pred iztekom roka vložila še zadnja dopolnila. Ker pa so ob dvigu pavšalnega obveznega prispevka na 32 evrov zagotovili še kritje zapadlih obveznosti ZZZS do izvajalcev iz proračuna – temu je finančni minister nasprotoval –, so še vedno negotovi glasovi SMC.

»Namen ukinitve je bil, da bi se dobički, ki jih imajo zavarovalnice, poznale pri manjšem znesku na položnici, ne pa da se ta znesek približuje temu, kar imamo zdaj. In pa še dodatno bo treba dati iz proračuna, česar doslej nismo imeli,« je dejal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič in komentiral še, da ima občutek, da gre za nekaj podobnega kot pri ponudnikih internetnih storitev, ki nudijo ceno 32 evrov, v drobnem tisku pa piše, da bo znesek čez šest mesecev 50 evrov. Zato bodo pred morebitno podporo spremembam želeli slišati zagotovila ZZZS ter ministrov za zdravje in finance.

A LMŠ, ki projekt vodi, vztraja, da so spremembe pripravljali v dogovarjanju z obema ministrstvoma, zato ne vidijo razlogov za dodatna zagotovila. »Tudi varovalka v zakonu ne pomeni bianco menice za nekontrolirano trošenje, ampak samo varovalko za večje izpade,« je izpostavil poslanec LMŠ Robert Pavšič. SAB bo glasove prispeval, enako tudi SD, saj so danes pojasnili, da sprejem njihove solidarnostne lestvice ni ultimat, zato bi ob glasovih Levice in SMC – ti glasovi bodo ključni – lahko največji koalicijski stranki na januarski seji morda uspelo. Nova preizkušnja bo morebitni veto.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine