Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zakulisni boj pred dnevom D za Karla Erjavca

Ministrstvo za obrambo, ki ga vodi prvak Desusa, išče agencijo, ki bo promovirala poklic vojaka.
Karl Erjavec zanika, da bi kdorkoli delal za promocijo njega kot predsednika Desusa. FOTO: Blažž Samec/Delo
Karl Erjavec zanika, da bi kdorkoli delal za promocijo njega kot predsednika Desusa. FOTO: Blažž Samec/Delo
Suzana Kos, Barbara Eržen
7. 1. 2020 | 06:00
7. 1. 2020 | 08:35
4:09
Ljubljana – Razpis obrambnega ministrstva je skupaj z DDV vreden 1,2 milijona evrov. Za ta denar bo izbrana agencija, kot je razvidno iz dokumentacije, pripravila »celovito strategijo priprave in izvajanja promocije in oglaševanja Slovenske vojske, vojaške službe in vojaškega poklica ter pridobivanja kadrov za Slovensko vojsko«. Na razpis se je prijavila agencija Pristop.



Čeprav postopek izbora promotorja vojaškega poklica še ni končan, saj na obrambnem ministrstvu še analizirajo prispelo ponudbo, so se pred bližnjim volilnim kongresom Desusa pojavili namigi, da Pristop v zakulisju že dela za enega od predsedniških kandidatov, Karla Erjavca. Ta naj bi agencijo za to bogato poplačal ravno po pogodbi za promocijo vojaškega poklica. Minister za obrambo in za zdaj še tudi prvak Desusa namige zavrača. »Neumnost in neresnica je, da bi kdorkoli delal za promocijo mene kot predsednika Desusa. Nisem ne Stalin iz Naklega in ne diktator Tito in tudi nisem blokiral kandidatur protikandidatov za strankarski volilni kongres,« je odločen Karl Erjavec.

Desus, tako trdi nekdanji generalni sekretar stranke Branko Simonovič, tudi za strankarske potrebe nikoli ni uporabljal storitev Pristopa. To smo ga vprašali, ker je zakrožila tudi informacija, da naj bi Erjavec v preteklosti Pristop na podoben način že uporabil. Ministrstvo za obrambo je namreč z agencijo že sodelovalo pri promociji vojaškega poklica in Slovenske vojske, ko je bil Pristop novembra 2008 izbran na javnem razpisu. Pogodba je bila sklenjena konec leta 2008 in je veljala do konca decembra 2010. »Po njenem preteku s Pristopom nismo več sodelovali,« so nam sporočili z obrambnega ministrstva.
 

Nobene agencije ne uporabljam za naskok na predsedniško funkcijo stranke, trdi Aleksandra Pivec. FOTO: Blažž Samec/Delo
Nobene agencije ne uporabljam za naskok na predsedniško funkcijo stranke, trdi Aleksandra Pivec. FOTO: Blažž Samec/Delo
Erjavec nima enotne poslanske podpore


Kako se bo razpletel boj za vodenje Desusa, je težko napovedati. Četudi je poslanec Ivan Hršak razglasil, da poslanska skupina Desusa dosedanjega prvaka podpira za novega predsednika in je »zgodba o novem predsedniku Desusa« končana, še preden se je začela, enotnosti niti med poslanci (še) ni. Usklajevanje o tem, ali bodo na kongresu 18. januarja podprli Erjavca ali izzivalko Aleksandro Pivec, ki je tarča očitkov, povezanih z njenim delom pri projektu Sript, je pričakovati šele prihodnji teden, saj je večina poslanske skupine še na dopustu.

»O podpori se še nismo odločali,« pravi poslanec Branko Simonovič, ki poudarja, da se bo odločil na podlagi programskih usmeritev, pri čemer pričakuje tudi načrt za njihovo uresničitev. Simonovič je med sedmimi prijavljenimi tudi kandidat za enega od treh podpredsednikov stranke in v nasprotju s poslancem Ivanom Hršakom meni, da se poslanska skupina s svojim stališčem ne bi smela vpletati v strankarsko tekmo za predsednika.

Poslanska skupina se že sicer srečuje z vsebinsko neenotnostjo, saj poslanec Robert Polnar ob dveh pomembnih odločitvah – imenovanju ministrice Angelike Mlinar in zakonu o izvrševanju proračuna – ni glasoval skladno s koalicijo. V Desusu so napovedali pogovor z njim, ki pa naj bi se prav tako zgodil prihodnji teden ali morda celo po kongresu stranke. Bi lahko dodatno razdelitev prinesla tudi morebitna nova predsednica? »Jaz sem najprej poslanec Desusa,« odgovarja Hršak, ki odločno stoji za Erjavcem in pričakuje njegovo zmago. V primeru novega vodstva pa bi le ob morebitnih skrajnih potezah, na primer, če bi razmišljali o njegovi izključitvi iz stranke, razmislil o svojem odhodu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine