Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Za hrano iz šole vse več zanimanja

Prijave za šolske tople obroke naraščajo, med upravičenci za brezplačna kosila pa je predvidoma še precej strahu pred izpostavljanjem.
V številnih občinah zaznavajo povečanje števila prijav za prevzem toplega šolskega obroka.<br />
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V številnih občinah zaznavajo povečanje števila prijav za prevzem toplega šolskega obroka.<br /> FOTO: Uroš Hočevar/Delo
12. 11. 2020 | 06:00
12. 11. 2020 | 06:05
5:17
Koprske osnovne šole so brezplačne tople obroke za socialno ogrožene otroke začele pripravljati na začetku tega tedna. Po besedah vršilke dolžnosti ravnateljice Osnovne šole Koper Ingrid Poropat se je organiziran prevzem obrokov na šoli izkazal za ustrezno rešitev. »Naši svetovalni delavci so osebno poklicali vse družine otrok, ki imajo subvencionirano prehrano na šoli in jih povprašali po njihovih potrebah,« je dejala. Pred šolo so postavili dve stojnici in tam delijo obroke. Po kosila prihajajo tudi šolarji oziroma njihovi starši, ki sicer niso upravičeni do subvencij, pri čemer so zanje plačljiva. Od 320 kosil, kolikor jih dnevno pripravijo na šoli, je subvencioniranih okoli 110. Topli obroki na koprski osnovni šoli pa bodo od danes na voljo tudi dijakom.


 

Na Goriškem obroke razvažajo


Na novogoriški občini so se v sodelovanju z ravnatelji osnovni šol dogovorili, da bodo brezplačne tople obroke za tiste učence in dijake, ki so upravičeni do subvencionirane šolske prehrane, dostavili na dom s pomočjo šolskega osebja ter civilne zaščite. »Razvoz deluje nemoteno,« je zagotovila Marinka Saksida, vodja novogoriškega občinskega oddelka za družbene dejavnosti. Včeraj so, tudi s pomočjo prostovoljcev, razdelili okoli sto kosil. »Menimo, da je razvoz potreben, saj bi učenci iz oddaljenih krajev in podružničnih šol težko prihajali po svoj obrok,« je navedel ravnatelj solkanske osnovne šole Marjan Kogoj. »Razvoz hrane za otroke naših podružničnih šol in nekaj dijakov opravljajo tudi naši hišniki,« je povedala Dragica Vidmar iz Osnovne šole Dornberk. Novogoriški osnovnošolci in dijaki, ki so upravičeni do subvencionirane šolske prehrane, se na obrok še vedno lahko prijavijo.

image_alt
V Ljubljani nekaj več kot 1600 prijav za topel obrok

 

Obroke razdelijo po šolah


V mariborski občini so tople obroke začeli pripravljati včeraj. Do brezplačnega kosila je v občini upravičenih več kot 2800 osnovnošolcev, do zdaj se jih je prijavilo 549. Prijave še zbirajo. Na podlagi evidentiranih potreb so organizirali dve večji šolski kuhinji (na Osnovni šoli Franceta Prešerna in Borcev za severno mejo). Od tam obroke razvozijo do drugih šol, kjer pa jih učenci prevzamejo. Poskrbeli so za dostavo kosil za otroke s posebnimi potrebami.

V celjski občini so v ponedeljek učencem razdelili več kot 500 toplih obrokov, več kot 400 je bilo brezplačnih, za dijake pa jim za zdaj še ni uspelo poskrbeti. Po potrebi so otrokom obrok pripeljali na dom, število prijav pa se tudi pri njih povečuje.
Murskosoboška občina je organizirala dostavo in prevzem za 159 osnovnošolcev in 18 dijakov – od tega 47 učencem kosila dostavljajo. Prevzem poteka na vseh osnovnih šolah, tistim, ki do tja ne morejo, jim ga dostavijo hišniki s šolskimi kombiji.
 

Razmišljajo o širitvi prevzemnih mest


V Kranju, kjer so razdeljevanje toplih obrokov začeli včeraj, se je prijavilo okoli 160 upravičencev do subvencionirane prehrane. Osebni prevzem so organizirali v Osnovni šoli Jakoba Aljaža v dveh skupinah. »Organizacija pri razdeljevanju hrane se je prvi dan odlično začela. Vsi v verigi – od kuharja, prostovoljcev, redarjev, ki smo jih aktivirali, če bi bile težave s parkiranjem, in staršev, ki so prišli po kosilo – so delovali uigrano. Ločeno smo pripravili vhod in izhod prevzema, da se ljudje ne bi srečevali, s tem seveda upoštevamo tudi zaščitne ukrepe za zamejevanje širjenja covida-19,« so pojasnili na občini. Razmišljajo tudi o možnosti prevzema na drugih šolah, a se bodo o tem odločili, če se bo število obrokov zelo povečalo.

V slovenskih šolah so organizirali prevzem toplih obrokov za njihove učence. FOTO: Občina Škofja Loka
V slovenskih šolah so organizirali prevzem toplih obrokov za njihove učence. FOTO: Občina Škofja Loka


Na območju novomeške občine so glavni prevzemni mesti za brezplačne šolske tople obroke določili na osnovnih šolah Drska in Bršljin. Za nekaj šolarjev, ki živijo v bolj oddaljenih krajih pa so organizirali razvoz s pomočjo prostovoljcev. Včeraj so pripravili nekaj več kot dvesto obrokov, od katerih jih je bilo nekaj namenjenih tudi dijakom. Na občini prav tako navajajo, da številke prijavljenih kažejo naraščajoči trend.

Ravnatelj Osnovne šole Trebnje Rado Kostrevc pa je po drugi strani opozoril, da se je od upravičencev do brezplačnega kosila prijavila le manjšina učencev, kar ga skrbi, saj se boji, da je prevladal strah pred stigmatizacijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine