Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Wolt in Glovo: Za sklenitev kolektivne pogodbe ne obstaja pravna podlaga

V podjetjih, ki omogočata dostavo iz restavracij in trgovin, so zavrnili zahtevo sindikata dostavljavcev za začetek pogajanj za sklenitev pogodbe.
V Woltu trdijo, da neprestano spremljajo povratne informacije dostavljavcev in skrbijo za izboljševanje delovnih pogojev. FOTO: Črt Piksi/Delo
V Woltu trdijo, da neprestano spremljajo povratne informacije dostavljavcev in skrbijo za izboljševanje delovnih pogojev. FOTO: Črt Piksi/Delo
STA
10. 5. 2023 | 10:58
10. 5. 2023 | 15:54
6:12

V podjetju Wolt, ki omogoča dostavo iz restavracij in trgovin, so zavrnili zahtevo sindikata dostavljavcev za začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe. Za kaj takega ne obstaja pravna podlaga, pravijo. Bodo pa nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, tudi s sindikatom Mladi Plus, pod okriljem katerega je bil ustanovljen sindikat dostavljavcev.

Sindikat dostavljavcev je Wolt k pristopu k pogajanjem za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj njegovih članov, pozval 26. aprila. Rok za odgovor je določil 9. maj, v nasprotnem primeru je napovedal stopnjevanje sindikalne aktivnosti. Enako zahtevo je takrat predal tudi platformi za dostavo Glovo.

V Woltu so odgovorili pravočasno. »V pismu nas pozivate, da pristopimo h kolektivnim pogajanjem, za kar trenutno, v modelu sodelovanja s samozaposlenimi dostavnimi partnerji, ne obstaja pravna podlaga,« so zapisali.

S sindikatom so se srečali marca

Kot so dodali, so se s sindikatom Mladi Plus nazadnje srečali marca. »Takrat smo pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpiramo delo evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj. Strinjamo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov,« so zapisali.

Sindikat dostavljavcev je Wolt in Glovo k pristopu k pogajanjem za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj njegovih članov, pozval 26. aprila. Rok za odgovor je določil 9. maj, v nasprotnem primeru je napovedal stopnjevanje sindikalne aktivnosti. FOTO: Črt Piksi/Delo
Sindikat dostavljavcev je Wolt in Glovo k pristopu k pogajanjem za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj njegovih članov, pozval 26. aprila. Rok za odgovor je določil 9. maj, v nasprotnem primeru je napovedal stopnjevanje sindikalne aktivnosti. FOTO: Črt Piksi/Delo

Dodali so še, da se jim zdi zadovoljstvo dostavljavcev izjemnega pomena, zato bodo nadaljevali dialog z njimi tako individualno kot v skupinah.

Sindikat Mladi plus na slabe razmere dostavljavcev pri obeh platformah za dostavo opozarja že dlje časa, za sindikalno organiziranje pa so se, kot so pojasnili aprila, odločili zaradi dodatnega poslabšanja njihovega položaja.

Trdijo, da skrbijo za izboljševanje delovnih pogojev

V Woltu medtem trdijo, da neprestano spremljajo povratne informacije dostavljavcev in skrbijo za izboljševanje delovnih pogojev. Februarja so uvedli nov plačilni model, zadnja raziskava, opravljena v letošnjem prvem četrtletju, pa je pokazala, da večina dostavljavcev ceni prilagodljivost in svobodno izbiro delovnega časa, tri četrtine pa jih tega dela ne bi več opravljalo, če bi bil pogoj zanj redna zaposlitev.

Tudi Glovo trdi, da ostaja odprt za pogovore o urejanju položaja dostavljalcev

Glovo je prav tako zavrnil zahtevo sindikata dostavljalcev za pristop k pogajanjem o kolektivni pogodbi, a trdi, da ostaja odprt za nadaljevanje lani začetega dialoga in za iskanje možnosti za izboljšanje izkušenj dostavljalcev in uporabnikov, izhaja iz dopisa, ki ga je te dni na sindikat naslovilo podjetje.

V Glovu so, kot so zapisali, skrbno preučili zahtevo za začetek kolektivnih pogajanj. Ugotovili so, da pravne podlage za to ni. »Iz veljavne zakonodaje po našem razumevanju namreč izhaja, da 'združenje' samozaposlenih ne more biti stranka kolektivne pogodbe, poleg tega pa tudi niso izkazani pogoji reprezentativnosti 'združenja' samozaposlenih, ki je potrebna za splošno veljavnost morebitne kolektivne pogodbe. Osebe, ki se povezujejo v okviru predmetnega 'združenja', so namreč, kot razumemo, samozaposleni uporabniki platforme (dostavljavci),« so navedli.

Spomnili so, da so konec lanskega leta v Sloveniji predstavili t.i. zavezo dostavljalcem, s katero želijo ustvariti pozitivne učinke za vse dostavljalce. Še naprej pa so, kot trdijo, pripravljeni na pogovore za urejanje položaja dostavljalcev.

Sindikat dostavljalcev, ki deluje pod okriljem sindikata Mladi plus, je 26. aprila na sedeža družb Wolt in Glovo v Ljubljani predal zahtevo za pristop k pogajanju za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj dostavljalcev. Odziv so pričakovali do torka.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine