Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vpis na javne univerze prvič pod različnimi vpisnimi pogoji

Univerza v Ljubljani se je uklonila grožnji Nakvisa in sprejela diskriminatorne pogoje vpisa, ki nekaterim dijakom iz srednjih strokovnih šol zapirajo pot.
Nakvis je akreditacijo Univerze v Ljubljani pogojeval s spremembo vpisnih pogojev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Nakvis je akreditacijo Univerze v Ljubljani pogojeval s spremembo vpisnih pogojev. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. B., STA
3. 2. 2023 | 15:56
3. 2. 2023 | 16:40
2:37

Danes je bil, po prvotnem zapletu, objavljen razpis za vpis na slovenske univerze. Predsednik vlade Robert Golob je namreč prejšnji teden zahteval povečanje na študijskih programih psihologije in radiološke tehnologije na ljubljanski filozofski fakulteti za 30 mest, na mariborski za 15 mest in na ljubljanski zdravstveni fakulteti za 20 mest.

image_alt
Vpis v visokem šolstvu: po četrtkovi prekinitvi vendarle soglasje vlade

Novost letošnjega vpisa je, da je Univerza v Ljubljani (UL) spremenila pogoje za vpis na več študijskih programov glede na predhodno izobrazbo bodočih študentov. Zavedajo se, da s tem nekaterim dijakom iz srednjih strokovnih šol zapirajo pot na določene smeri študija, in pojasnjujejo, da jih je v to prisilila Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), ki je akreditacijo univerze pogojevala s spremembo vpisnih pogojev.

Tako je Nakvisu z grožnjo univerzi uspelo uveljaviti svojo interpretacijo 38. člena zakona o visokem šolstvu, ki jo ima tako sedanje kot prejšnje vodstvo UL za »neprimerno in diskriminatorno«. »Na Univerzi v Ljubljani zaradi svojih številnih mednarodnih sporazumov, mednarodnih akreditacij in skupnih študijskih programov s tujimi univerzami ter nenazadnje zaradi našega članstva v eni najboljših evropskih univerzitetnih mrež EUTOPIA, nismo smeli tvegati, da bi nam Nakvis podelil le začasno akreditacijo, saj bi s tem ogrozili študij in delo naših študentov in študentk, pedagogov in raziskovalcev in raziskovalk v teh mednarodnih asociacijah – da o škodi v domačem in mednarodnem ugledu sploh ne govorimo,« so na UL opravičevali svojo uklonitev Nakvisu.

image_alt
Vsi izobraževalni programi na enem mestu

Z uveljavitvijo nove interpretacije vpisnih pogojev, ki jo je izsilil Nakvis, se bodo letos prvič v zgodovini države dijaki na javne univerze, zaradi zahtev Nakvisa, vpisovali pod različnimi vpisnimi pogoji, so povzeli pri UL. Pristojno ministrstvo pozivajo k ukrepanju, ki bo »odpravilo krivično stanje za posamezne dijake in dijakinje iz prihajajoče generacije«, obenem pa že pripravljajo predlog, ki bi to področje urejal na manj diskriminatoren način.

19.792 vpisnih mest za vpis v prvi letnik

Na portalu eVs je danes objavljen razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2023/2024. Na voljo bo skupaj 19.792 vpisnih mest za vpis v prvi letnik za redni in izredni študij, od tega 16.643 mest za slovenske državljane in državljane članic EU. Za Slovence brez slovenskega državljanstva bo na voljo 992 mest, za tujce iz držav, ki niso članice EU, pa 2157 mest, so zapisali na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Vpisna mesta za študijsko leto 2023/2024 razpisuje pet javnih visokošolskih zavodov, in sicer univerze v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu in Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto.

image_alt
Kadri SDS ustanavljajo javno univerzo

Vpisna mesta razpisuje tudi 16 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo. To so sta univerzi v Novi Gorici in v Novem mestu, Nova Univerza, Alma mater europaea - Evropski center Maribor, Arema - Visoka šola za logistiko in management Rogaška Slatina, Fakulteta za dizajn, Fakulteta za tehnologijo polimerov, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Fakulteta za varstvo okolja, Fakulteta za zdravstvene in socialne vede Slovenj Gradec, Fakulteta za zdravstvene vede v Celju, Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, Gea College - Fakulteta za podjetništvo, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije, Visoka šola na Ptuju in Visoka šola za proizvodno inženirstvo v Celju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine