Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kadri SDS ustanavljajo javno univerzo

Borut Rončević bi svoje fakultete okronal še z univerzo.
Matej Makarovič (na sliki levo), Borut Rončević (na sliki skrajno desno) in Matevž Tomšič (drugi z desne) so med lastniki dveh zasebnih fakultet. FOTO: Aleš Černivec
Matej Makarovič (na sliki levo), Borut Rončević (na sliki skrajno desno) in Matevž Tomšič (drugi z desne) so med lastniki dveh zasebnih fakultet. FOTO: Aleš Černivec
25. 8. 2021 | 18:30
25. 8. 2021 | 18:33
5:04
Marca smo že poročali o spremembi zakonodaje, ki je, pod videzom prepuščanja večje avtonomije univerzam, olajšala Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) pot, da prerase v javno univerzo v Novem mestu. Kot je poročal Dnevnik, je fakulteta pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport sprožila postopek za združitev s samostojnima zasebnima visokošolskima zavodoma, in sicer s Fakulteto za industrijski inženiring Novo mesto (FINI) ter z Visoko šolo za upravljanje podeželja Grm (VSG). S priključitvijo obeh zasebnih zavodov bi FIŠ predvidoma izpolnil zakonsko določene pogoje za ustanovitev univerze.

image_alt
Korak bliže javni univerzi v Novem mestu


Če bo ustanovitev uspela, bo Slovenija dobila že svojo četrto javno univerzo oziroma sedmo univerzo, če štejemo tudi zasebne, medtem ko bi Novo mesto dobilo svojo drugo; od leta 2017 namreč deluje zasebna Univerza v Novem mestu.
 

Rončevićev fakultetni imperij


Temeljna enota nove univerze je FIŠ, edina javna fakulteta v visokošolskem imperiju Boruta Rončevića, državnega sekretarja v drugi Janševi vladi, in Mateja Makaroviča, častnega predsednika podmladka SDS. FIŠ je ustanovila prva Janševa vlada, obvladuje pa jo Rončević, ki je trenutno predsednik fakultetnega upravnega odbora, medtem ko je Makarovič njen dekan.



Poleg FIŠ Rončević in Makarovič vodita tudi zasebno Fakulteto za uporabne študije v Novi Gorici, le da je tam dekan Rončević, Makarovič pa je predsednik upravnega odbora. Rončević je poleg tega še dekan Fakultete za medije, ki je po naročilu trenutne vlade izdelala analizo medijske krajine. Dokument, ki naj bi dokazoval prevlado levih idej v medijih, je davkoplačevalce stal 24.000 evrov. Lastniki obeh zasebnih fakultet so, po pisanju Financ, poleg Rončevića še Makarovič, Janez Povh in Matevž Tomšič, eden vidnejših podpornikov SDS in komentator na Novi24TV, ki sicer predava na vseh treh fakultetah.

Borut Rončevič je bil državni sekretar v drugi Janševi vladi. FOTO: Igor Zaplatil
Borut Rončevič je bil državni sekretar v drugi Janševi vladi. FOTO: Igor Zaplatil


Tudi eden izmed priključenih zasebnih zavodov ni brez ideološkega zaledja. VSG je namreč pomagal ustanoviti kmetijski minister Jože Podgoršek in jo, do nastopa državnega sekretarja v tretji Janševi vladi, vodil kot dekan. Direktor zavoda Grm je Tone Hrovat, državni svetnik in vidni podpornik nove desne stranke PoS. Z Grmom aktivno sodeluje tudi predsednik stranke SLS Marjan Podobnik.
 

Podržavljanje zasebnih zavodov


Zasebna visokošolska zavoda bosta v primeru oblikovanja javne univerze postala državna. Na FIŠ so nam pojasnili, da je lahko edini ustanovitelj univerze in s tem tudi vseh njenih polnopravnih članic izključno država. »Zakonodaja drugih rešitev za javne univerze niti ne omogoča. Seveda bi bilo v takem postopku potrebno soglasje sedanjih ustanoviteljev, ki pa ga je občinski svet mestne občine Novo mesto že podal,« so zapisali.



Privolitev občinskega sveta ne preseneča, župan Novega mesta Gregor Macedoni je z Rončevićem sodeloval pri vodenju Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto. Rončević, ki je sicer prej in kasneje tesno sodeloval z vladami SDS, pa je leta 2010 na lokalnih volitvah kandidiral na Listi Gregorja Macedonija, kot član županove liste pa v občinskem svetu trenutno sedi Rončevićev sodelavec Janez Povh, nekdanji dekan FIŠ in soustanovitelj FUDŠ in FAM.
 

Poslovni interes in ideološko poslanstvo


Sociolog in sindikalist Gorazd Kovačič je pojasnil, da spreminjanje fakultet v univerze verjetno ne bo bistveno spremenilo njihovega deleža na visokošolskem trgu, si bosta pa zasebna visokošolska zavoda, če bosta postala del javne univerze, pridobila državno financiranje.

Vendar Kovačič meni, da pri nastajanju novih fakultet in univerz ne gre zgolj za poslovni interes, ampak »imajo pogosto ideološko poslanstvo«. »Njihov cilj je dobiti mesto v rektorski konferenci in drugih telesih, ki imajo vpliv na šolske in izobraževalne politike,« je pojasnil. Izrazito ideološko sorodna s stranko SDS je že obstoječa zasebna Nova univerza Petra Jambreka, svojo univerzo pa namerava ustanoviti tudi Katoliški inštitut.

Vendar pa so postopki za ustanovitev univerze dolgotrajni. »Ker je postopek odvisen od vlade, Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) in nazadnje še od državnega zbora, je njegovo hitrost praktično nemogoče napovedovati,« so nam pojasnili na FIŠ.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine