Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Von der Leynova še ni prepričala Janše

Vodja SDS je imel pred vrhom EPP v Bruslju še velike pomisleke o kandidaturi Nemke za vodenje evropske komisije.
SDS na predvolilnem vrhu EPP v Bukarešti ni podprla Ursule von der Leyen. FOTO: Voranc Vogel/Delo
SDS na predvolilnem vrhu EPP v Bukarešti ni podprla Ursule von der Leyen. FOTO: Voranc Vogel/Delo
27. 6. 2024 | 13:08
27. 6. 2024 | 17:21
3:00

Predsednik SDS Janez Janša je pred vrhom politične družine EPP v Bruslju povedal, da imajo v njegovi stranki še vedno velike pomisleke glede kandidature nemške krščanske demokratke Ursule von der Leyen za še en mandat na čelu evropske komisije. Najprej bi se morali pogovoriti o programskih prednostnih nalogah in šele nato o delitvi funkcij, je prepričan.

image_alt
Za krmilo spet pošiljajo Ursulo von der Leyen

Po Janševem mnenju je najpomembneje, da se v EPP uskladijo o desetih vsebinskih točkah za prihodnost Evrope in nato okoli tega gradijo koalicijo. »Mi ne vidimo dobre prihodnosti EU in Slovenije znotraj EU, če se ponovi enaka koalicija kot v prejšnjem mandatu,« je dejal v Bruslju.

Glede predloga za predsednico evropske komisije je v njegovih očeh do dejanske odločitve v evropskem parlamentu »vse odprto«. Je pa opozoril, da je v EU položaj drugačen kot v državah, kjer delujejo vladajoči in opozicija. V evropskem parlamentu so večinske koalicije; če bi svet EU oziroma evropski svet delovala s koalicijami, bi takšno delovanje lahko vodilo v razkroj EU, je povedal. »To pomeni, da so nekatere države v večini, preostale pa v opoziciji. EU bo razpadla, če bo sledila temu modelu,« je ocenil.

Za razumen zeleni prehod

Dejal je tudi, da evropska komisija ne bi smela biti političen organ, kot je postala v zadnjih dveh mandatih Jean-Clauda Junckerja in Ursule von der Leyen, temveč tehnična vlada EU. Glede na program EPP, ki je na mizi, pa je prepričan, »da Zeleni v tej koaliciji ne bodo videli svoje prihodnosti, ker ne gre več za nerazumno skakanje v prazen bazen, ampak za tako imenovani razumen zeleni prehod.«

Če bo koalicija enaka, pa je na vprašanje, ali bi SDS zapustila tudi EPP, odgovoril, da so na mizi vse opcije, »vendar je razmerje sil, pa tudi dinamika, kolikor jo poznamo, takšna, da ni veliko možnosti, da bi enaka koalicija, kot je Evropo vodila deloma v napačno smer v prejšnjem mandatu, obstala tudi v tem mandatu«.

image_alt
Za Tomčevo tudi Joveva v vodstvu svoje skupine

Janša ima tudi velike pomisleke o kandidatu za predsednika evropskega sveta Antóniu Costi. Nima pa težav s kandidaturo estonske premierke Kaje Kallas za zunanjepolitično predstavnico EU in podpira Maltežanko Roberto Metsola za še en mandat za predsednico evropskega parlamenta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine