Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Evropa izbira

Golob je podprl Ursulo von der Leyen

Po njegovih besedah je Nemka veliko pripomogla k temu, da smo v Sloveniji dobili ogromno pomoč iz Bruslja.
Premier Golob ne izključuje zapletov pri imenovanju vodilnih kadrov EU. FOTO: Miguel Medina/AFP
Premier Golob ne izključuje zapletov pri imenovanju vodilnih kadrov EU. FOTO: Miguel Medina/AFP
17. 6. 2024 | 19:17
17. 6. 2024 | 20:03
2:44

Premier Robert Golob pred neuradnim zasedanjem voditeljev EU vnovič podprl nemško krščansko demokratko Ursulo von der Leyen za še en mandat na položaju predsednice evropske komisije.

»Ko je bilo v Sloveniji najteže, med lanskimi katastrofalnimi poplavami, ni pokazala samo razumevanja, temveč je tudi zelo pripomogla k temu, da smo dobili obilno pomoč iz Bruslja,« je dejal. Prepričan je, da smo dobili ogromno, več od pričakovanj.

Golob je sicer namignil, da bi pri izbiri ljudi za vodilne kadre v EU utegnilo priti do zapletov, pojavljajo se alternativni kandidati. »Instinkt mi govori, da takrat, ko so stvari preveč enostavne, se zna zaplesti,« je ocenil. V njegovih očeh bi se utegnilo veliko dogajati v zakulisju. A nima nobenih konkretnih podatkov glede tega. Uradno bi izbor kandidatov že tako potekal na rednem vrhu EU konec prihodnjega tedna.

Zmeraj konstruktiven Costa

Tudi najresnejši kandidat za novega predsednika evropskega sveta, portugalski socialist in nekdanji premier António Costa, ima njegovo podporo. »Zmeraj je deloval konstruktivno, iskal je rešitve v najtežjih situacijah, ima dosti izkušenj,« ga je ocenil. Glede očitkov o povezavah Coste s korupcijo je dejal, da je dobil od njega zadostna pojasnila.

image_alt
Bruseljska večerja s kadri na meniju

Kar zadeva kandidatko za visoko predstavnico EU skupno zunanjo in varnostno politiko Kajo Kallas, je navedel, da imajo v liberalni skupini še drugega kandidata za položaj, odhajajočega belgijskega premiera Alexandra De Crooja. Glede Kallasove sicer pričakuje, da bo kot zunanjepolitična predstavnica EU (če bo izbrana), zastopala drugačna stališča kot estonska premierka. Po njegovem mnenju morajo biti »usklajena in uravnotežena«. Nekateri Estonki pripisujejo preveč ostra stališča dro Rusije.

Glede delitve komisarskih položajev v evropski komisiji je dejal, da bi Slovenijo zanimala proračun, kohezija, industrijska politika. »Nas bi sicer zanimala širitev, ki pa je skoraj nedosegljiva,« je še povedal.  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine