Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V treh dneh je predčasno glasovalo skoraj 60.000 ljudi

Enomesečno volilno kampanjo so bolj kot evropske zaznamovale notranjepolitične teme in medsebojna obtoževanja.
V treh dneh se je predčasnega glasovanja skupaj udeležilo 3,7 odstotka volilnih upravičencev. FOTO: Črt Piksi
V treh dneh se je predčasnega glasovanja skupaj udeležilo 3,7 odstotka volilnih upravičencev. FOTO: Črt Piksi
STA
7. 6. 2024 | 06:38
7. 6. 2024 | 10:19
7:29

Predčasnega glasovanja o poslancih iz republike Slovenije v Evropski parlament se je v četrtek, 6. junija, udeležilo 19667 volivk in volivcev oziroma 1,2 odstotka volilnih upravičencev, sklicujoč se na podatke okrajnih volilnih komisij, sporoča Državna volilna komisija (DVK). Glasovanja na posvetovalnih referendumih se je medtem udeležilo 19631 volivk in volivcev ali 1,2 odstotka volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj se je predčasnega glasovanja udeležilo 3,7 odstotka volilnih upravičencev, kar je 59.097 volivcev na evropskih volitvah in 58.981 na posvetovalnih referendumih.

Okrajne volilne komisije zaenkrat poleg podatkov o volilni udeležbi na evropskih volitvah sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi poleg evropskih volitev objavljali tudi za vsak referendum posebej, še sporoča DVK.

Tako pa smo glasovali pred petimi leti

Na volitvah poslancev iz republike Slovenije v Evropski parlament leta 2019 se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 8052 volivk in volivcev oziroma 0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev, drugi dan 12.356, tretji dan pa 10.948 volivcev. Skupaj se je takrat predčasnega glasovanja (v vseh treh dneh) udeležilo 31.356 volivcev oziroma 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

Na zakonodajnem referendumu o noveli zakona o vladi novembra 2022 je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 15.202 volivcev, drugi dan 28.016 volivcev, zadnji dan pa 23.123 volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 66.341 oz. 3,91 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu leta 2022 je bila 41,83-odstotna; skupaj je takrat glasovalo 708.701 volivk in volivcev.

Na voliščih bosta dva volilna imenika

Na voliščih sta dva volilna imenika: eden za glasovanje na volitvah poslancev iz republike Slovenije v Evropski parlament, drugi pa za glasovanje na treh posvetovalnih referendumih: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Volivec oz. volivka se mora v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej - torej trikrat, če želi glasovati o vseh treh referendumih. V skladu s tem, za katerega od referendumov se volivec podpiše v volilni imenik, nato prejme ustrezno glasovnico oz. več njih.

Opolnoči nastopi volilni molk. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Opolnoči nastopi volilni molk. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vsak volivec se sam odloči, katerih glasovanj se bo udeležil in koliko glasovnic bo prevzel. S prihodom na volišče izčrpa možnost glasovanja tako na evropskih volitvah kot na vseh treh posvetovalnih referendumih, ne glede na to, ali je prevzel vse glasovnice ali ne.

Splošno glasovanje na volitvah poslancev iz republike Slovenije v Evropski parlament in na posvetovalnih referendumih bo potekalo v nedeljo, 9. junija, od 7. do 19. ure na 2981 rednih volišč in 55 voliščih za glasovanje izven okraja stalnega prebivališča (t. i. omnia volišča).

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je bilo konec maja v volilnih imenikih za glasovanje na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament vpisanih skupaj 1.689.465 volilnih upravičencev, od tega 1.582.691 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 106.774 s stalnim prebivališčem v tujini. Za glasovanje na treh posvetovalnih referendumih je v volilnih imenikih vpisanih skupaj 1.692.301 volilnih upravičencev, od tega 1.582.621 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 109.680 s stalnim prebivališčem v tujini.

Volilna kampanja se končuje, opolnoči nastopi volilni molk

Volilna kampanja pred nedeljskimi volitvami v evropski parlament in izrekanjem na treh posvetovalnih referendumih se izteka. Stranke in kandidati imajo le še danes čas za prepričevanje volivcev, naj svoj glas namenijo prav njim. Opolnoči pa bo nastopil volilni molk in vsakršno nagovarjanje volivcev bo prepovedano.

image_alt
V dveh dneh pri nas predčasno glasovalo 2,5 odstotka volilnih upravičencev

V zadnjem dnevu volilne kampanje, ki se je začela 9. maja, bodo stranke in kandidati še preostale atome moči uperili v boj za preferenčne glasove in prepričevanje volivcev, da so sami prava izbira. Za danes so tako napovedani številni dogodki, na katerih se bodo kandidati v zadnjih urah še predstavljali in družili z volivci.

Enomesečno volilno kampanjo, ki so jo kandidati vodili predvsem na terenu in prek družbenih omrežij, so sicer bolj kot evropske zaznamovale notranjepolitične teme in medsebojna obtoževanja. V ospredju pa so bila tudi vprašanja priznanja Palestine, migracij in zelenega prehoda.

Kampanja se bo uradno zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi.

image_alt
Janja Božič Marolt: Zame bo največje presenečenje visoka volilna udeležba

Svoje pa bodo v nedeljo povedali volivci, ki bodo odločali, kdo bodo evropski poslanci iz Slovenije v prihodnjem petletnem mandatu. Izbirajo lahko med 11 kandidatnimi listami, ki so predlagale svoje kandidate. Poleg glasovanja na evropskih volitvah bodo imeli volivci možnost izraziti svoje mnenje tudi na treh posvetovalnih referendumih. Izrekali se bodo o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah ter rabi konoplje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine