Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vodstvo UKC Ljubljana miri, da ni razloga za skrb

Otroški srčni kirurg Roman Gebauer je zaradi neurejenih razmer prekinil sodelovanje z UKC Ljubljana.
Novinarska konferenca v UKCL FOTO: Črt Piksi/Delo
Novinarska konferenca v UKCL FOTO: Črt Piksi/Delo
M. B.
24. 3. 2023 | 14:55
24. 3. 2023 | 16:11
4:39

Danes smo poročali, da je otroški srčni kirurg Roman Gebauer zaradi neurejenih razmer prekinil sodelovanje z UKC Ljubljana. Popoldne sta izjave za medije o zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami podala strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn in strokovni direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana Ivan Kneževič.

Prisotni so bili tudi generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, v. d. strokovnega direktorja Gregor Norčič ter predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Nikola Lakič. Pojasnili so, da z Gebauerjem še niso kontaktirali, vendar trdijo, da razlogov za skrb ni.

Novinarsko konferenco smo prenašali v celoti:

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn je dejal, da zdravljenje otrok s srčnimi napakami poteka normalno. Na trenutno stanje je Pokorn zelo ponosen. »Imamo delujočo službo za kardiologijo,« je poudaril. Pri kirurški obravnavi otrok je bil po njegovem mnenju velik napredek, v lanskem letu so na kirurško zdravljenje v tujino poslali le štiri otroke. Od leta 2018 so dosegli velik napredek in ni nobenega vzroka za skrb, je zagotovil Pokorn.

Kljub temu sta trenutno dva primera, za katera »bi bilo bolje«, če bi ju operiral Gebauer. Kaj točno bodo storili z njima, še ne vedo, a zagotavljajo, da bodo težavo ustrezno rešili.

Strokovni direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana Ivan Kneževič je zagotovil, da imajo dva usposobljena srčna kirurga in trenutno zagotavljajo najboljšo možno oskrbo otrok s prirojenimi srčnimi napakami v zgodovini. Eden izmed dveh kirurgov je sicer dlje časa bolniško odsoten.

Kneževič je poudaril še, da imajo verjetno enega najboljših programov za presaditve srca na svetu. Pojasnil je, da v povprečju presadijo eno otroško srce na dve do tri leta, res pa je, da v skupini za te transplantacije ni vedno otroških srčnih kirurgov, kar je zmotilo Gebauerja. 

Stika še niso vzpostavili

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je pojasnil, da se je z Gebauerjem srečal pred mesecem dni. Prebral je pismo trenutno odsotnega pediatričnega kardiologa Mihe Weissa, ki je predlagal nekatere izboljšave in izrazil obžalovanje nad prekinitvijo sodelovanja z Gebauerjem, ki bi ga bilo po njegovem mnenju treba nadaljevati. Jug je pojasnil, da možnosti nadaljnjega sodelovanja z Gebauerjem ne izključujejo, če bodo »za to našli motiv«. 

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Juga je Gebauerjevo sporočilo, da prekinja sodelovanje z UKC Ljubljana, presenetilo. »Verjetno je on nekatere stvari videl drugače, kar pa ne pomeni, da je njegova plat izrazito edina prava,« je dejal. Z Gebauerjem osebno sicer nihče izmed prisotnih ni govoril. »V prihodnjih tednih bomo z njim stopili v stik,« je na novinarska vprašanja odgovoril Jug.

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Nikola Lakič pa je poudaril težko psihično breme, ki ga nosijo pediatrični kardiologi. 

Gebauer, ki otrokom in mladostnikom s prirojenimi srčnimi napakami pomaga po vsem svetu, je po neprijetnih izkušnjah, ki jih je imel v ljubljanskem kliničnem centru, dobil občutek, da ga ne potrebujejo več. Na njegova sporočila in ugotovitve se nihče od odgovornih ni odzival. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine