Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vladni in sindikalni pogajalci za skupno mizo ponovno o plačni reformi

Sindikati bodo zahtevali pojasnila o izhodiščih za prenovo plačnega sistema v zvezi s zamikom uveljavitve nove plačne lestvice.
Ponovno se začenjajo pogajanja o plačni reformi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ponovno se začenjajo pogajanja o plačni reformi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
27. 3. 2023 | 07:10
27. 3. 2023 | 09:25
2:25

Po dobrem mesecu od zadnjega srečanja bodo za skupno mizo ponovno sedli predstavniki vlade in vseh reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Sindikalna stran bo glede na napovedi od vlade zahtevala dodatna pojasnila o izhodiščih za pogajanja o prenovi plačnega sistema, ki med drugim predvidevajo zamik uveljavitve nove plačne lestvice.

image_alt
Najprej izravnava s tistimi, ki so že dobili, potem sistem

Izhodiščni plačni razredi delovnih mest in nazivov iz spodnje tretjine plačne lestvice bi se na novo lestvico praviloma prevedli leto kasneje, kot je bilo predvideno sprva, in sicer z januarjem 2025, v celoti pa bila nova lestvica implementirana v letu 2027 s prevedbo plačnih razredov funkcionarjev.

Vzporedno s pogajanji o plačni reformi, del katere bo tudi oblikovanje plačnih stebrov, pa bodo, kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, potekala pogajanja tudi o odpravi plačnih nesorazmerij znotraj trenutne plačne lestvice. A bodo sorazmerja odpravili pod pogojem, da bodo hkrati dogovorili tudi vse elemente plačne reforme, je poudarila ministrica. Vlada je namreč sprejela načelo, da »dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič«.

Visokošolski sindikat Slovenije pa je presenetljivo kljub uskladitvi besedila stavkovnega sporazuma sredi marca za danes sklical novinarsko konferenco, na kateri bodo pojasnili razloge za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu in predstavili zahteve, med katerimi je tudi odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča.

V sindikatih, ki so v tednu pred pogajanji izrazili tudi več pomislekov zaradi spremenjenih pogajalskih izhodišč, pri tem dvomijo, da se jim bo o vsem uspelo dogovoriti do 30. junija. Ministrica na drugi strani ocenjuje, da je časovni načrt resda natrpan, a ni neizvedljiv.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine