Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada: ustavna pobuda Fidesa neutemeljena

Vlada ustavnemu sodišču predlaga, da zavrne sindikalni predlog za razveljavitev odloka.
Fides in vlada se sicer pogovarjata o mediaciji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Fides in vlada se sicer pogovarjata o mediaciji. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
18. 3. 2024 | 22:03
18. 3. 2024 | 22:18
2:25

Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje glede pobude zdravniškega sindikata Fides za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke. Po njihovem mnenju pobuda ni utemeljena, zato ustavnemu sodišču predlagajo, da zavrne sindikalni predlog za razveljavitev odloka.

image_alt
Vladna določitev obveznosti zdravnikov med stavko za Fides nezakonita

Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke.

Vlada je z odlokom določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro, izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

image_alt
Stavka Fidesa pred prelomnico, vlada bo iskala rešitve za zdravstveni sistem

Po mnenju vlade odlok ni v neskladju z ustavo, saj so pred njegovo izdajo opravili skrbno presojo o tem, katere zdravstvene storitve je treba nujno opravljati v luči zakona o zdravniški službi in zakona o stavki.

Kot so še zapisali v mnenju, v predlogu pobudnikov ni izkazan obstoj težko popravljivih škodljivih posledic, s katerimi bi bilo utemeljeno začasno zadržanje izvajanja odloka.

Po mnenju vlade bi bile škodljive posledice zadržanja večje kot morebitne škodljive posledice nezadržanja, saj bi se nadaljeval poseg v ustavno varovane pravice ljudi do socialnega in zdravstvenega varstva. Zato vlada predlaga, da ustavno sodišče zavrne predlog za začasno zadržanje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine