Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada potrdila sklep o odstranitvi 50 objektov v Braslovčah

Po oceni vladne službe za obnovo po poplavah bi lahko ljudem prve odškodnine za objekte izplačali novembra.
V Braslovčah bodo odstranili 50 objektov, od, za zdaj, skupno 130 po Sloveniji. FOTO: Leon Vidic/Delo
V Braslovčah bodo odstranili 50 objektov, od, za zdaj, skupno 130 po Sloveniji. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
5. 9. 2024 | 19:00
5. 9. 2024 | 19:03
4:18

 Vlada je danes sprejela sklep o odstranitvi 50 objektov v občini Braslovče zaradi poplavne ogroženosti. Do danes je tako sprejela sklepe za odstranitev skupno 130 objektov. Po oceni vladne službe za obnovo po poplavah bi lahko ljudem prve odškodnine za objekte izplačali novembra.

Po navedbah vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih so v javni razgrnitvi osnutka sklepa o odstranitvi 116 objektov na območju levega brega Savinje v Letušu, ki je bila zaključena 7. avgusta, v skladu s pričakovanji prejeli pripombe za tretjino objektov, predvidenih za odstranitev.

Ljudje so med drugim na pristojne naslovili vprašanja o tem, ali je odstranitev objektov resnično potrebna. V vladni službi trenutno v sodelovanju z državno tehnično pisarno in drugimi pristojnimi pripravljajo strokovna pojasnila za prejete pripombe, ki jih bodo začeli pošiljati v prihodnjem tednu.

Posledice poplav so bile hude tudi drugod. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Posledice poplav so bile hude tudi drugod. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V vladni službi ob tem računajo, da bo sklep o odstranitvi teh objektov vlada potrjevala do konca septembra. Na seznamu za odstranitev zaradi poplavne ogroženosti je sicer skupno 343 objektov, strokovna mnenja zanje pa so pripravili do konca julija.

Za objekte, ki jih bodo na podlagi predloga stroke in potrditve vlade odstranili, je bilo do danes zaključeno 101 cenitveno poročilo, njihove predstavitve pa so potekale tudi v okviru terenskih obiskov predstavnikov vladne službe za obnovo po poplavah.

Povprečno 400.000 evrov na objekt

Po doslej opravljenih pogovorih in predstavitvah cenitvenih poročil v vladni službi pojasnjujejo, da je velika večina odzivov upravičencev na prejete cenitve pozitivnih. Tudi sicer predstavitve cenitvenih poročil na terenu vidijo kot zelo pomemben in koristen korak, saj lastnikom podajo razlage in jih hkrati seznanijo z nadaljnjimi postopki. Lastnikom se je posledično tudi lažje odločiti, kako bodo reševali svoj stanovanjski problem.

image_alt
Ursula von der Leyen spet v Črni na Koroškem, tudi med tamkajšnjimi šolarji

Na podlagi opravljenih pogovorov je večina lastnikov objektov še vedno najbolj naklonjena izplačilu odškodnin. V vladnem gradivu je sicer v povprečju predvidenih okvirno 400.000 evrov za posamezen objekt, a se cenitve zelo razlikujejo. Skupaj je za ta namen letos in v prihodnjih dveh letih rezerviranih 175 milijonov evrov državnih sredstev, od tega največ v prihodnjem letu.

Trenutno je v postopku podpisa 17 pogodb z upravičenci, ki so se odločili za izplačilo odškodnine. Ko bodo pogodbe podpisane, bo lastnica teh objektov postala država. V nadaljevanju bosta sledila njihovo rušenje in vrnitev območij v prvotno naravno stanje, nad čimer bo bdela državna družba za upravljanje nepremičnin DSU.

Vodi bo treba dati več prostora in objekte umakniti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vodi bo treba dati več prostora in objekte umakniti. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po oceni vladne službe za obnovo bi lahko ljudem prve odškodnine za objekte izplačali novembra. Po zadnjih informacijah imajo tri interesente za nadomestitveno gradnjo, to število pa bi se lahko v prihodnje povečalo.

V vladni službi se z občinami dogovarjajo tudi o ureditvi zemljišč za gradnjo novih nepremičnin. Po njihovih navedbah so nekateri prebivalci primerna zemljišča našli sami, v občinah pa v zvezi s tem potekajo tudi postopki za spremembo namembnosti zemljišč.

image_alt
Zaradi poplav lani rekordna vrednost zavarovalnih škod

Med nalogami, s katerimi se bo vladna služba ta mesec prednostno ukvarjala, je tudi izpeljava postopkov za 93 objektov, ki so jih na podlagi terenskih ogledov strokovnih služb, predlogov lokalne skupnosti in pobud posameznikov naknadno evidentirali za morebitno odstranitev. Pomemben izziv bodo tudi izplačila državnih sredstev za odpravo posledic naravnih nesreč fizičnim osebam.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine