Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V sredo potrdili 4542 novih okužb

Trenutno je v državi aktivnih 104.310 primerov okužbe. Stroka je pri sproščanju ukrepov vladi predlagala odpravo karantene in omejitev rabe pogoja PCT.
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
V. U., STA
17. 2. 2022 | 05:00
17. 2. 2022 | 11:46
4:57

Včeraj so ob 2446 PCR-testih in 91.353 hitrih antigenskih testih potrdili 4542 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V sredo so sicer zabeležili 174 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej. Trenutno je v državi aktivnih 104.310 primerov okužbe. Število aktivnih primerov okužb se je v sredo v primerjavi z dnem prej znižalo za 12.127, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 5581, kar je 1077 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 4944 oz. 573 manj kot dan prej.

Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 405 bolnikov, na intenzivnih 108. Na navadnih oddelkih je tako zaradi covida-19 hospitaliziranih 14 bolnikov manj kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa zaradi covida-19 zdravijo dva bolnika manj kot prejšnji dan. Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 890 oz. 21. manj kot dan prej. Od teh jih je na navadnih oddelkih 377 s covidom-19, na intenzivnih pa 12 s covidom-19. Po podatkih vlade je v sredo umrlo 14 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.263.212 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.216.784, kar je 58 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih vlade prejelo 619.815 ljudi.

Pandemija prehaja v endemijo. Stroka je zavzela stališče, da je nastopil čas, ko lahko začnemo postopoma sproščati ukrepe. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pandemija prehaja v endemijo. Stroka je zavzela stališče, da je nastopil čas, ko lahko začnemo postopoma sproščati ukrepe. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Vlada bo predvidoma na današnji seji odločala o pričakovanem sproščanju epidemioloških ukrepov. Da je pričakovano, nakazujejo tako predlogi stroke kot izjave zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja in predsednika vlade Janeza Janše.

image_alt
Stroka predlaga ukinitev karanten in pogoja PCT v nekaterih dejavnostih

Pandemija prehaja v endemijo. Stroka je zavzela stališče, da je nastopil čas, ko lahko začnemo postopoma sproščati ukrepe. Mikrobiologi, epidemiologi, pediatri, družinski zdravniki in drugi strokovnjaki so s Poklukarjem v Kongresnem centru Brdo o tem razpravljali v torek.

»Prvo rahljanje ukrepov oziroma postopno približevanje normalnosti lahko pričakujemo že po četrtkovi seji vlade. Ukrepi bodo šli v smeri, da bi se zunaj bolnišnic živelo čim bolj normalno, znotraj njih pa bi ohranjali vzdržen sistem,« je napovedal minister.

Pogoj PCT ob vstopih v trgovske centre velja že od lanskega septembra. FOTO: Leon Vidic/Delo
Pogoj PCT ob vstopih v trgovske centre velja že od lanskega septembra. FOTO: Leon Vidic/Delo

Predlogi se nanašajo na odpravo karantene in omejitev rabe pogoja PCT

Kaj lahko pričakujemo? Kot je v izjavi po posvetu dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, so udeleženci predlagali odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah. V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oziroma vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so epidemiologi predlagali tudi ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Predlagali so tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah. Sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Predlagali so tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah. Sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se odrejanje karanten lahko končalo predvidoma v petek. Udeleženec posveta imunolog Alojz Ihan pa je po posvetu povedal, da so predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah. Sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.

Da bo v prihodnjih dneh in tednih odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je včeraj tvitnil tudi predsednik vlade Janez Janša

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine