Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ustavno sodišče zavrglo pobude za presojo odloka za zaprtje stojnic

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Ustavno sodišče je zavrglo pobude za presojo ustavnosti odloka za zaprtje stojnic. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ustavno sodišče je zavrglo pobude za presojo ustavnosti odloka za zaprtje stojnic. FOTO: Blaž Samec/Delo
P. M., M. B., STA
16. 2. 2022 | 07:00
16. 2. 2022 | 18:40
18:18

18.35 Ustavno sodišče zavrglo pobude za presojo ustavnosti odloka za zaprtje stojnic

Vlada je decembra lani z odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 zaprla praznične stojnice po državi. Nekateri gostinci so nato na ustavno sodišče naslovili pobude za oceno ustavnosti odloka, a jih je sodišče zavrglo, so danes sporočili iz ustavnega sodišča.

Pobude za oceno ustavnosti šestega odstavka 14. člena so vložile družba Euro Gurman iz Ljubljane in drugi ter družba Goistra in samostojni podjetnik Marko Kvaternik iz Kopra. Sodišče je sklenilo, da pobudniki ne izkazujejo pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti izpodbijane določbe odloka.

15.00 Avstrija bo odpravila omejitve

V Avstriji bodo 5. marca odpravili skoraj vse ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, so danes sklenili na srečanju avstrijske vlade z glavarji posameznih avstrijskih zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov. Poleg odprave pogoja PCT (preboleli ali cepljenih proti covidu-19 ter negativni test na okužbo z novim koronavirusom) z izjemo domov za starejše in bolnišnic, bodo v Avstriji tudi odpravili uro, do katere se morajo zapreti gostinski lokali. V nekaterih primerih bo ponekod še naprej obvezna ali priporočena uporaba zaščitne maske vrste FFP2, na spletni strani poroča avstrijski dnevnik Kronen Zeitung

Na Dunaju so napovedali, da bo pri njih tudi po 19. februarju v gostinskih lokalih še vedno v veljavi pogoj PC. Ta bo po 5. marcu veljal tudi za dunajske nočne lokale.

14.15 V vseh storitvenih dejavnostih pri OZS so za odpravo PCT

Pobudi trgovcev za odpravo pogoja PCT so se pridružile tudi druge storitvene dejavnosti, združene v sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Glede na trend upadanja okužb izvajalci storitev pričakujejo, da se pogoj PCT odpravi tudi za gostinske lokale, frizerske in kozmetične salone, avtopralnice, čistilnice in vse ostale storitvene dejavnosti. Sekcije pri OZS obenem želijo, da se pogoj PCT odpravi tako za uporabnike storitev kot za zaposlene v storitvenih dejavnostih. OZS pričakuje, da bo vlada njihovi pobudi prisluhnila in nemudoma odpravila pogoj PCT v vseh storitvenih dejavnostih, ne le v trgovinah, bankah, poštah ...

OZS  je danes na ministra Zdravka Počivalška in Janeza Poklukarja naslovila poziv za odpravo pogoja PCT za vse storitvene dejavnosti, in sicer kozmetične, frizerske in podobne storitve, gostinsko dejavnost, čevljarsko, tekstilno, fotografsko dejavnost, kemične čistilnice, pralnice, avtopralnice, fotokopirnice, rokodelsko dejavnost, zlatarje, steklarje, cvetličarje, prometno dejavnost, še posebej prevoz potnikov, avtoserviserje, slikopleskarje, gradbince, inštalaterje, kleparje, krovce in ostale.

Panoga gostinstva in turizma je deležna strogih omejitev in prepovedi poslovanja že skoraj dve leti, so zapisali. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato zahteva takojšnjo odpravo vseh nepotrebnih ukrepov, vključno z omejenim obratovalnim časom do 22. ure, preverjanjem pogoja PCT, obvezno sedečo postrežbo in omejeno strežbo gostov, ki želijo v gostinskem lokalu proslaviti krst, rojstni dan ipd.

Sekciji frizerjev in kozmetikov pri OZS prav tako zahtevata, da se odpravi pogoj PCT pri strankah in zaposlenih v frizerskih, kozmetičnih, pedikerskih salonih. Že ves čas epidemije sekciji opozarjata na velik obseg sive ekonomije, ki se je zaradi epidemije in omejevanja dejavnosti še povečala. Večina storitev se je zaradi strogih omejitev preselila v domove, kjer se izvajajo storitve na črno in brez upoštevanja ukrepov NIJZ. Zagotovo je bolj varno, da se storitve izvajajo v salonih, kjer poskrbijo za varnost in ustrezno higieno, menijo. 

Čevljarska, tekstilna, fotografska dejavnost ter kemične čistilnice, pralnice in fotokopirnice prav tako zaznavajo velik upad prometa. Člani vsakodnevno opozarjajo na težave, znatno naraščanje stroškov za nakup dodatnih pripomočkov za preverjanje pogojev PCT, zato pričakujejo takojšnjo odpravo pogoja PCT, saj gre za male obratovalnice z že tako majhno frekvenco strank. Fotografi opozarjajo, da portrete npr. otrok, družine fotografirajo z določene razdalje in da do stika sploh ne pride. Enako je pri fotokopirnicah, avtoservisnih storitvah in drugih.

Kdaj končno konec pogojev PCT, se sprašujejo gostinci. FOTO: Drago Perko
Kdaj končno konec pogojev PCT, se sprašujejo gostinci. FOTO: Drago Perko

Člani sekcije tekstilcev in predelovalcev kož pri OZS v večini nimajo trgovin, imajo le delavnico, kjer izdelujejo slovenske izdelke. Pri izdelavi čevljev ali oblačil je stik s potrošnikom minimalen, pa vendar tudi zanje velja pogoj PCT. Čas trajanja stika s stranko je neprimerno krajši pri izdelavi čevlja, torbic, usnjene galanterije kot obisk večje trgovine. Zato sekcija pričakuje, da se pogoj PCT nemudoma odpravi. Obenem pa sekcija, podobno kot ostale, opozarja na razmah dela na črno v tem času.

Kemične čistilnice in pralnice imajo že sicer odlično higiensko prakso, saj odpravljajo vse nečistoče iz tekstilij. V čistilnicah in pralnicah ni neposrednega stika s potrošniki. V avtopralnicah pa stranka običajno sploh ne izstopi iz vozila, zato je pogoj PCT v tej dejavnosti popolnoma nepotreben in nesmiseln, pravijo.

Obenem se obrtniki in podjetniki soočajo še z enormnim dvigom cen energentov, surovin in najemnin za poslovne prostore. Po drugi strani pa zaradi pogoja PCT in karanten zaznavajo velik upad prometa, siva ekonomija je v polnem razmahu, po drugi strani pa iz naslova PKP10 niso bili deležni pomoči. Mnogi morajo v tej stiski celo vračati pomoč, ki so jo prejeli med epidemijo zaradi prepovedi opravljanja dejavnosti. Odprava pogoja PCT bi zagotovo imela pozitivne učinke na njihovo poslovanje.

14.00 V Hongkongu in na Novi Zelandiji rekordno število okužb

Zaradi bolj nalezljive koronavirusne različice omikron tudi iz držav, ki so doslej sledile strategiji ničelnih okužb, te dni poročajo o rekordih. O rekordnih 4280 primerih okužbe danes poročajo iz Hongkonga. Na Novi Zelandiji pa so jih v sredo potrdili 1160, kar je prav tako največ od izbruha pandemije covida-19.

Hongkong se trenutno sooča z najhujšim izbruhom novega koronavirusa, saj potrjujejo več kot tisoč primerov na dan, medtem ko so bolnišnice na robu zmogljivosti. Kitajski predsednik Xi Jinping je zato oblasti tega polavtonomnega mesta danes pozval k sprejetju vseh potrebnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam se je za skrb že zahvalila in obljubila uvedbo potrebnih ukrepov. Peking so sicer že konec tedna zaprosili za pomoč pri zagotavljanju obsežnega testiranja na okužbo in hitro postavitev objektov za karanteno.

Carrie Lam je pred tem v torek izključila možnost zaprtja mesta, kot jih izvajajo kitajske oblasti. Avtoritarna Kitajska namreč ostaja ena redkih držav na svetu, ki vztraja pri politiki ničelnih okužb z novim koronavirusom, ko se že proti najmanjšem pojavu okužb bori z večtedenskimi zaprtji celotnih mest, obsežnim sledenjem stikov in testiranjem na okužbo.

Vendar pa ni jasno, ali bi v Hongkongu, enem najbolj gosto naseljenih mest na svetu, tudi ob popolnem zaprtju mesta lahko povsem odpravili okužbe zaradi visokega števila okužb z omikronom, še navaja AFP.

Strategijo ničelnih okužb z novim koronavirusom, ki so ji nekaj časa sledili tudi v Novi Zelandiji, je prav tako spodkopal omikron. V sredo so tako tam potrdili 1160 primerov okužbe, kar je največ od izbruha pandemije, medtem ko se omikron še naprej širi po državi, ki je bila do lanskega avgusta skoraj brez primerov okužb.

V državi s petimi milijoni prebivalci je sicer doslej umrlo le 53 covidnih bolnikov. Po podatkih AFP je v svetu od izbruha pandemije decembra 2019 covid-19 doslej zahteval že 5,8 milijona življenj.

12.30 Janša: V prihodnjih dneh in tednih bo odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov

V prihodnjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so se cepili proti covidu-19. S tem so po njegovih besedah omogočili vračanje v normalnost.

O prilagajanju epidemioloških ukrepov je sicer v torek na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka. Skupaj so začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Predsednik vlade Janez Janša napoveduje skorajšnje vračanje v normalnost. FOTO: Leon Vidic/Delo
Predsednik vlade Janez Janša napoveduje skorajšnje vračanje v normalnost. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kot je v izjavi po posvetu dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, udeleženci posveta predlagajo odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, na upravnih enotah in v trgovinah.

V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogojev PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oziroma vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Epidemiologi so, kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten končalo predvidoma v petek. Kot je dejal, bo vladi prenesel tudi preostale predloge stroke. Po neuradnih informacijah STA sicer vlada o rahljanju epidemioloških ukrepov danes najverjetneje še ne bo odločala.

9.45 V torek potrdili 4716 okužb z novim koronavirusom

V torek so ob 2368 PCR-testih in 79.503 hitrih antigenskih testih potrdili 4716 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 116.437 primerov aktivnih okužb. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 419 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 110, je objavila vlada.

Na navadnih oddelkih je tako zaradi covida-19 hospitaliziranih osem bolnikov manj kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa zaradi covida-19 zdravijo štiri bolnike manj kot prejšnji dan.

Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 911 oziroma 32 manj kot dan prej. Od teh jih je na navadnih oddelkih 367 s covidom-19, na intenzivnih oddelkih pa 15 bolnikov s covidom-19. Po podatkih vlade je v torek umrlo 15 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

V torek so potrdili 2406 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej.

Število aktivnih primerov okužb se je v torek v primerjavi z dnem prej znižalo za 19.428.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 6658, kar je 57 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 5517 oziroma 923 manj kot dan prej.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.263.061 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.216.384, kar je 58 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 618.260 ljudi.

9.00 Gradbeništvo v Evropi že preseglo predkoronsko raven

Gradbeništvo v Evropi je po ugotovitvah münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo že premostilo izzive, ki jih je sektorju prinesla pandemija covida-19. Aktivnost v sektorju se bo letos povečala za 3,6 odstotka, potem ko se je lani za 5,6 odstotka, leta 2019 pa je padla za 4,7 odstotka, je pojasnil Ludwig Dorffmeister z Ifa.

Okužbe upadajo, kdaj sproščanje ukrepov? FOTO: Francis Kokoroko/Reuters
Okužbe upadajo, kdaj sproščanje ukrepov? FOTO: Francis Kokoroko/Reuters

Ob okrevanju panoge so zrasle tudi cene storitev, ugotavlja inštitut. V osmih evropskih državah so se cene lani dvignile za vsaj pet odstotkov, na Madžarskem in v Italiji je bilo število krepitve dvomestno. Skok cen so zaznali tudi v Nemčiji, kjer so se cene storitev v gradbeništvu dvignile za 9,1 odstotka. Le v petih državah so cene lani zrasle pod tremi odstotki.

Kot še izpostavlja Ifo, je v desetih državah gradbeništvo že preseglo predkoronske ravni, v osmih državah, vključno z Nemčijo, pa je bilo lansko leto slabše od leta 2019. Slabše rezultate od Nemčije so imeli le v Franciji in na Slovaškem.

Najbolj se je lani okrepila gradnja stanovanjskih nepremičnin. Ta je zrasla za 7,1 odstotka, potem ko je leta 2020 upadla za 4,4 odstotka. Od prihodnjega leta dalje pa bo gradnja stanovanjskih nepremičnin rasla le za vzorec, je napovedal Dorffmeister.

Gradnja nestanovanjskih stavb, ki jo je pandemija covida-19 najbolj okrnila, je po predlanskem 7,3-odstotnem padcu lani še zaostajala za predkoronsko ravnjo iz leta 2019.

V raziskavo je bilo vključenih 15 držav iz zahodne in štiri iz centralne Evrope.

7.00 Na olimpijskih igrah v torek dve novi okužbi

Na zimskih olimpijskih igrah so v torek potrdili dva nova primera okužbe z novim koronavirusom. Kot so sporočili organizatorji, so en primer potrdili med prišleki na letališču v Pekingu, enega pa znotraj olimpijskega mehurčka. V obdobju od 23. januarja so tako skupaj potrdili 435 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Znotraj olimpijskega mehurčka vsak dan opravijo več kot 69.000 testov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Znotraj olimpijskega mehurčka vsak dan opravijo več kot 69.000 testov. FOTO: Matej Družnik/Delo

Da bi čim bolj zajezili širjenje virusa, veljajo med olimpijskimi igrami na Kitajskem strogi zaščitni ukrepi. Vsi udeleženci iger znotraj mehurčka, torej tako športniki kot drugi člani ekip in novinarji, so popolnoma ločeni od lokalnega prebivalstva. Vsak dan morajo opraviti test PCR.

Vsak dan znotraj mehurčka opravijo več kot 69.000 testov. Tiste, pri katerih potrdijo okužbo, odpeljejo v osamitev v ločen izolacijski hotel. Tega lahko ob negativnem testu PCR zapustijo po desetih dneh oziroma lahko tudi prej, če predložijo dva negativna testa v razmiku najmanj 24 ur.

Od začetka iger so organizatorji potrdili tudi po več kot 30 novih primerov okužbe, v zadnjih dneh pa se je to število umirilo na nizki, enomestni številki. Organizatorji to ocenjujejo kot dokaz učinkovitosti zaščitnih ukrepov.

Tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja Mark Adams je strategijo organizatorjev pohvalil. Moramo se zavedati, da igre prirejamo med pandemijo, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA. »To je kompleksna naloga. Ni še konec, toda približujemo se cilju. Klobuk dol pred našimi kitajskimi partnerji.«

Podpredsednik kitajskega organizacijskega odbora Huang Chun, ki je pristojen za zaščitne ukrepe, se je danes vsem udeležencem zahvalil za sodelovanje in spoštovanje zaščitnih ukrepov. Da je novih primerov le malo, je po njegovih besedah zasluga skupnih prizadevanj. Uspešni zaščitni ukrepi pomenijo uspešne igre, je dodal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine