Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Nemčiji potrdili podaljšanje ukrepov do 7. marca

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
V zaključnem dokumentu so Merkova in ministrski predsedniki nemških dežel opozorili na hitro širjenje bolj nalezljivih različic novega koronavirus. FOTO: Reuters
V zaključnem dokumentu so Merkova in ministrski predsedniki nemških dežel opozorili na hitro širjenje bolj nalezljivih različic novega koronavirus. FOTO: Reuters
Ka. M., Be. B., STA
10. 2. 2021 | 07:35
10. 2. 2021 | 22:28
32:32


22.13 Vlada o sproščanju koronskih omejitev na četrtkovi seji

Vlada o sproščanju koronskih omejitev glede na prehod v oranžno epidemiološko fazo dokončno na četrtkovi seji. Zaposleni v storitvah in trgovini, ki se morajo testirati, bodo pri tem prednostno obravnavani, enako kot šolniki.

20.34 V Nemčiji potrdili podaljšanje protikoronskih ukrepov do 7. marca

V Nemčiji so se kanclerka Angela Merkel in ministrski predsedniki dežel danes dogovorili, da podaljšajo večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do 7. marca. Izjema bo veljala za frizerje, ki bodo lahko odprli salone 1. marca. V zaključnem dokumentu so Merkova in ministrski predsedniki nemških dežel opozorili na hitro širjenje bolj nalezljivih različic novega koronavirusa in izpostavili, da je zaradi tega potrebna še večja previdnost, da se število okužb ohrani na nizki ravni. Do 7. marca bo tako v Nemčiji ostala zaprtih večina storitev in trgovin. Veljavnost ukrepov bi se sicer iztekla v nedeljo.

Glede šol in vrtcev so se danes strinjali, da jih bodo odpirali postopoma. Kdaj in kako hitro jih bodo odpirali, se bodo odločali na ravni dežel in ne države. Za več varnosti v učilnicah bodo poskrbeli hitri testi na novi koronavirus. Nemško ministrstvo za zdravje pa bo preverilo, ali bi lahko učitelje in vzgojitelje cepili prednostno.

20.20 Strokovnjak za cepiva: Cepiva proti covidu-19 na voljo so dobra

Regulatorji skrbijo, da je nadzor nad kakovostjo cepiv dober, zato so ne glede na to, ali gre za ameriško, rusko, kitajsko ali kako drugo od cepiv na voljo, vsa dobra, je na današnjem dogodku o znanosti in inovacijah v organizaciji British Councila ocenil strokovnjak s področja cepiv Jeffrey Almond z Univerze v Oxfordu. Hitrost, s katero so različni proizvajalci prišli do uspešnih cepiv, ga je sicer presenetila, najbolj organizacijski vidik, a razlog za to vidi v preteklih dobrih izkušnjah z razvojem drugih cepiv.

18.53 Izrael naj bi še ta mesec uvedel potrdila o cepljenju za obisk določenih storitev

Izrael namerava že do konca meseca začeti izdajati t. i. zelene dovolilnice, s katerimi bodo lahko tisti, ki so že bili cepljeni proti covidu-19, obiskali določene hotele, fitnese in druge ustanove za prostočasne aktivnosti. Prejeli jih bodo tudi tisti, ki so preboleli to bolezen, je danes napovedal izraelski zdravstveni minister Julij Edelštajn.

18.21 Ema znova zavrnila trditve Rusije o vlogi za odobritev cepiva Sputnik V

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da ni prejela vloge za odobritev ruskega cepiva Sputnik V, kot so v torek znova zatrdili v Rusiji. Ob tem so v Emi pojasnili, da so v stiku z inštitutom Gamaleja, ki je razvil rusko cepivo, in da so mu dali »znanstveni nasvet«. »Evropska agencija za zdravila doslej ni prejela vloge za tekoči pregled ali odobritev za promet za cepivo Sputnik V, ki ga je razvil ruski nacionalni center za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja, čeprav se pojavljajo nasprotne trditve,« je Ema zapisala v sporočilu za javnost na svoji spletni strani.

17.41 WHO in Unicef: V tekmi za cepivo proti covidu-19 bomo vsi zmagali ali vsi izgubili

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Sklad ZN za otroke (Unicef) sta danes opozorila, da bomo v tekmi za cepivo proti covidu-19 bodisi zmagali skupaj ali izgubili skupaj. Razdeljevanje cepiva je bilo namreč do zdaj izjemno neenakomerno. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus in izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore sta v skupni izjavi opozorila, da je bilo od 128 milijonov odmerkov cepiva, ki so bili porabljeni do zdaj, kar tri četrtine porabljenih v le desetih državah, ki predstavljajo 60 odstotkov svetovnega BDP. »Do danes v skoraj 130 državah z 2,5 milijarde prebivalci ni bil porabljen niti en odmerek,« sta poudarila. Po njunem mnenju gre za porazno strategijo, ki bo terjala življenja in zaradi katere bo imel virus priložnost, da naprej mutira in se izogiba cepivom. Prav tako spodkopava globalno gospodarsko okrevanje. WHO in Unicef zato pozivata voditelje, naj pogledajo preko svojih meja in sprejmejo strategijo, ki bo dejansko končala pandemijo in omejila nove različice virusa.

image_alt
Sestanek na konici injekcijske igle


17.40 Strokovnjaki WHO: AstraZenecino cepivo uporabno tudi za starejše od 65 let

Cepivo AstraZenece in oxfordske univerze proti covidu-19 je uporabno tudi za starejše od 65 let in v okoljih z drugimi različicami novega koronavirusa, so danes sporočili strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). »Če upoštevamo vse gradivo, ki ga imamo na voljo, WHO priporoča uporabo tega cepiva za stare 65 let in starejše,« je v najnovejšem priporočilu zapisala 15-članska strateška svetovalna skupina strokovnjakov za imunizacijo. Vodja skupine strokovnjakov Alejandro Cravioto je priznal, da še ni zadostnih podatkov o učinkovitosti tega cepiva pri starejših od 65 let. Zaradi tega več držav, tudi Slovenija, priporoča uporabo AstraZenecinega cepiva za mlajše od 65 let. A kot je dejal, ocenjujejo, da odziv te starostne skupine ne more biti drugačen od odziva drugih starostnih skupin. Zato strokovnjaki priporočajo uporabo tega cepiva za starejše od 18 let brez zgornje starostne omejitve. Strokovna skupina WHO je tudi ocenila, da je cepivo AstraZenece mogoče uporabiti tudi v okoljih, kjer »so prisotne različice« novega koronavirusa.

Nedavna študija univerze Witatersrand v Johannesburgu in britanskega Oxforda je sicer pokazala, da cepivo AstraZeneca nudi zgolj 'minimalno' zaščito pred blagim do zmernim potekom covida po okužbi z južnoafriško različico. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Nedavna študija univerze Witatersrand v Johannesburgu in britanskega Oxforda je sicer pokazala, da cepivo AstraZeneca nudi zgolj 'minimalno' zaščito pred blagim do zmernim potekom covida po okužbi z južnoafriško različico. FOTO: Dado Ruvic/Reuters


17.22  V Nemčiji bodo verjetno podaljšali protikoronske ukrepe

Nemška kanclerka Angela Merkel danes na srečanju z ministrskimi predsedniki dežel razpravlja o nadaljnjih korakih v pandemiji covida-19. Predstavniki vlade in dežel naj bi se strinjali glede podaljšanja večine ukrepov, imajo pa različna stališča glede odprtja frizerskih salonov in šol. Nemška vlada naj bi glede na osnutek predloga, ki ga je videlo več nemških medijev, podaljšala večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do sredine marca. Dežele naj bi na drugi strani vztrajale pri tem, da ukrepe podaljšalo do 7. marca, poroča portal nemškega tednika Der Spiegel.

16.57 Ministrstvo za zdravje ne organizira in ne financira hitrih testov v gospodarstvu

Po ocenah ministrstva za zdravje je od decembra naročenih pol milijona hitrih testov na voljo še približno desetina. Ministrstvo zagotavlja hitre teste le za splošno množično testiranje in testiranje šolnikov. Za delodajalce pa ministrstvo za zdravje testiranja ne organizira in ne financira, zanj se morajo z izvajalci dogovoriti sami, so pojasnili. Kot so navedli na ministrstvu za zdravje, uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, sprejeta 31. decembra lani, določa dve kategoriji presejalnih programov, in sicer splošne ter posebne presejalne programe. V okviru prvih poteka množično hitro testiranje, namenjeno širši populaciji, ki ga v sodelovanju z lokalno skupnostjo izvajajo zdravstveni domovi.

16.51 Avstrija naročila 30,5 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19

Avstrijska vlada je danes sklenila naročiti še dodatnih šest milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, večino od ameriške Moderne, nekaj pa tudi od francoske Valneve in ameriškega Novavaxa, je danes sporočil avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. Skupno bo država z okoli 8,9 milijona prebivalci naročila 30,5 milijona odmerkov cepiva. Dodatnih šest milijonov odmerkov je iz zalog EU, iz katerih lahko članice naročijo dodatne odmerke, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Od tega bo 2,9 milijona odmerkov Moderne, ki bodo na voljo konec drugega letošnjega četrtletja. 1,2 milijona odmerkov, ki bodo dobavljivi konec leta, bo od Valneve, 1,9 milijona pa od Novavaxa. Skupno bodo dodatni odmerki stali 73 milijonov evrov.

16.44 AstraZeneca bo okrepila proizvodnjo cepiva proti covidu-19 za Evropo

Britansko-švedska družba AstraZeneca je danes sporočila, da bo okrepila proizvodnjo cepiva proti covidu-19 za Evropsko unijo. Proizvodnjo bo okrepila v sodelovanju z nemškim podjetjem IDT Biologika.  Podjetji še raziskujeta možnosti, kako bi pospešili proizvodnjo cepiva v drugem četrtletju 2021, so sporočili iz AstraZenece. »Ta dogovor bo resno pomagal Evropi, da okrepi sposobnosti neodvisne proizvodnje cepiv, ki ji bodo dovolile, da se sooči z izzivi trenutne pandemije in ustvari strateško oskrbovalno zmogljivost za prihodnost,« je dejal izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot.

16.23 Slovenski študenti v tujini lahko oddajo vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka

Na portalu eUprava je odprta vloga za izplačilo solidarnostnega dodatka študentom in študentkam, ki se izobražujejo na tujih visokošolskih zavodih, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanosti in šport. Rok za oddajo je 15. februar. Tistim, ki bodo popolne vloge oddali pravočasno, bo dodatek v višini 150 evrov nakazan do 28. februarja.

16.22 V Rusiji se je proti covidu-19 cepilo več kot dva milijona ljudi

V Rusiji se je z domačim cepivom proti covidu-19 Sputnik V doslej cepilo več kot dva milijona ljudi, so danes sporočili z raziskovalnega inštituta Gamaleja, kjer so razvili cepivo. Namestnik direktorja inštituta Denis Logunov je za ruske medije pojasnil, da je prvi odmerek cepiva prejelo 2,2 milijona ljudi, oba odmerka pa 1,7 milijona. V Rusiji želijo cepiti skoraj 69 milijonov od 150 milijonov prebivalcev, preden bodo ukinili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kljub temu se življenje v Rusiji počasi vrača v običajne tirnice. V Moskvi bari in restavracije delujejo kot običajno, delo od doma ni več obvezno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

16.19 V iniciativi Zahtevamo šolo bodo po potrebi pritisk stopnjevali

V iniciativi Zahtevamo šolo podatka, koliko dijakov srednjih šol je v torek na njihov poziv bojkotiralo pouk na daljavo, nimajo, saj zanesljivega načina za vodenje takšne evidence ni, so pa z odzivom na splošno zadovoljni. Po besedah Katarine Mazzini bodo po potrebi pritisk nadaljevali in tudi stopnjevali. Kot je na spletni novinarski konferenci povedal član iniciative Gašper Drev, so bojkot podprli nekateri ravnatelji in učitelji ter tudi starši, denimo predstavniki staršev učencev mariborskih in okoliških osnovnih šol, ki so v torek pozvali k desetminutni prekinitvi pouka na daljavo. S tem so opozorili na nujno zagotovitev ustreznejšega izvajanja šolanja za vse učence. Ponekod po državi je protest v podporo ponovnemu odprtju šol potekal tudi v fizični obliki, na primer na Trgu svobode v Mariboru, kjer se je v torek popoldne zbrala skupina okoli 50 ljudi.

Zahtevajo sicer vrnitev dijakov vseh letnikov v šole do 1. marca po modelu C, kar se lahko v primeru, da bodo logistične težave, tudi zamakne za en teden. Zahtevajo prilagoditev mature tako za letos, kot za prihodnje generacije, ki jih je prizadela epidemija. Želijo tudi, da se do vrnitve v šolo preneha ocenjevanje na daljavo.

V prihodnje bodo aktivnosti iniciative Zahtevamo šolo odvisne od epidemiološke slike in ukrepov, ki jih bo sprejemala vlada. FOTO: Blaž Samec/Delo
V prihodnje bodo aktivnosti iniciative Zahtevamo šolo odvisne od epidemiološke slike in ukrepov, ki jih bo sprejemala vlada. FOTO: Blaž Samec/Delo


15.43 Pahor na Ptuju z zahvalo vsem, ki pomagajo v epidemiji

Predsednik republike Borut Pahor je v sklopu svojih obiskov regijskih štabov civilne zaščite po Sloveniji danes obiskal Ptuj. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so zadnje mesece skrbeli za tiste, ki so bili potrebni posebne oskrbe, bodisi zdravstvene ali pa tiste, ki je povezana s socialnimi, duševnimi in drugimi stiskami. Kot povsod drugod, Pahor tudi na Ptuju ugotavlja, da imajo kljub preizkušnji potrpežljivosti prav ljudje, ki se trudijo in izgorevajo za druge, največ optimizma in vedrine ter so najbolj prepričani v to, da bomo naposled zmagali.

15.22  Covidna matematika: Vsega novega koronavirusa na svetu ni več kot za pločevinko kokakole

Če bi zbrali ves novi koronavirus, ki trenutno kroži po svetu in povzroča pandemijo covida-19, bi ga lahko brez težav spravili v eno samo majhno pločevinko kokakole, je izračunal britanski matematik in s tem dobro ponazoril, kako lahko nekaj tako izredno majhnega, kot je virus, povzroči tako veliko gorja. Izračuna se je lotil matematik Kit Yates z univerze v britanskem Bathu, na svoji spletni strani poroča agencija Reuters. S pomočjo podatkov o širjenju okužb z novim koronavirusom po vsem svetu ter ocen o t. i. virusni obremenitvi je Yates najprej izračunal, da je na svetu v nekem trenutku približno dva kvintilijona ali dve milijardi milijard virusnih delcev sars-cov-2. Ob upoštevanju, da naj bi bil premer sars-cov-2 v povprečju približno sto nanometrov oziroma sto milijardink metra, je nato izračunal prostornino virusa.

14.41 V Krškem premnožična udeležba na hitrem testiranju povzročila prometni zastoj

Na parkirišču pri Zdravstvenem domu Krško, kjer so imeli napovedano testiranje s hitrimi testi po načinu pripelji in se testiraj, je dopoldne nastal prometni zastoj. Testiranja so se namreč množično udeležili tudi nenapovedani posamezniki, ki negativen izvid testa potrebujejo za službo. V domu zato zaposlene v podjetjih opozarjajo, naj se naročijo. Direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič je za STA povedala, da so v treh urah in pol opravili nekaj več kot 230 testiranj, pri čemer so ugotovili 11 pozitivnih izidov.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


14.30 Poslanci SD pozivajo vlado k dogovoru z Avstrijo o dnevnih migrantih

Štirje poslanci SD so na vlado danes naslovili pisno poslansko pobudo, v kateri jo pozivajo, naj nemudoma vzpostavi vse diplomatske mehanizme in sprejme vse potrebne ukrepe, da z Avstrijo doseže dogovor o izjemah pri prehajanju državne meje za delovne migrante iz Slovenije, tako da tem ne bo treba vsak dan predložiti izvida testa na covid-19. Kot so sporočili iz SD, so pobudo na vlado naslovili Bojana Muršič, Jani Prednik, Franc Trček in Dejan Židan. V njej so med drugim zapisali, da »farsi«, ko je vlada minuli teden »praktično iz danes na jutri spremenila pogoje za prehod državnih meja«, ne le da ni videti konca, ampak »se vse bolj utrjuje v izraz velike diplomatske sramote Vlade RS in njenega zunanjega ministrstva«. Od danes je namreč negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Avstrijo obvezen tudi za dnevne migrante. 

image_alt
V domovih za starejše v ponedeljek brez primera okužbe


14.22 Šircelj: Izzivi pred nami presegajo državne meje

S pandemijo covida-19, na katero se je Slovenija po besedah finančnega ministra Andreja Širclja hitro in učinkovito odzvala, se spopada cel svet. Tudi izzivi, ki so pred nami, presegajo državne meje. »Sodelovanje prinaša dobre rezultate in s to miselnostjo moramo zakorakati v nov digitalni in zeleni svet,« je prepričan. V Slovenji smo se hitro in učinkovito odzvali na težave, ki jih je s seboj prinesla epidemija, predvsem z ukrepi glede omejevanja širjenja virusa in s pomočjo gospodarstvu, je finančni minister izpostavil na digitalnem dogodku Inštituta za strateške rešitve (ISR) o sistemskih in strukturnih izzivih prostora Adriatik in gospodarskem sodelovanju med Srbijo in Slovenijo.

14.05 Španija: s cepivom AstraZenece bodo cepili osebe, mlajše od 55 let

S cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, ki mu je pred kratkim kot tretjemu cepivu proti covidu-19 doslej zeleno luč prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), bodo v Španiji cepili le mlajše od 55 let in tiste, ki ne spadajo v katero od rizičnih zdravstvenih skupin. 1,8 milijona odmerkov cepiva AstraZenece, ki naj bi jih Španija dobila v tem mesecu, bodo namenili za cepljenje posebej izpostavljenih poklicnih skupin, kot so policisti, vojaki, učitelji, gasilci in pripadniki civilne zaščite. Te skupine naj bi tako cepili prej, kot so sprva predvidevali. Od začetka kampanje cepljenja so sicer v 47-milijonski Španiji cepili 2,16 milijona ljudi, od tega jih je skoraj 840.000 prejelo dva odmerka. 

13.55 Turistični vodniki opozorili na stanje v panogi

Civilna iniciativa turističnih vodnikov Slovenije je na ministrstvo za gospodarstvo naslovila pismo, v katerem opozarja na nezavidljivo stanje panoge. Preprečiti želijo tudi, da bi bili v prihodnjih razpisih za pomoč sektorju turistični vodniki znova izključeni iz pomoči zaradi nedosegljivih pogojev, kot je določeno število zaposlenih ali prometa.

13.40 Neenakomerno širjenje britanske različice virusa na Češkem

Nova študija kaže na velike regionalne razlike pri razširjenosti britanske različice novega koronavirusa na Češkem. Delež te bolj nalezljive različice je v sekvenciranih vzorcih v okraju mesta Trutnov blizu tromeje s Poljsko in Nemčijo znašal okoli 60 odstotkov, v sosednjem okraju mesta Nachod 45 odstotkov, v Pragi pa manj kot deset. Na Češkem sicer velja stroga omejitev javnega življenja z nočno policijsko uro. Večina trgovin je zaprtih. Kljub temu narašča število okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 10.165 novih okužb, največ od sredine januarja. 

Praga FOTO: David W Cerny/Reuters
Praga FOTO: David W Cerny/Reuters


13.30 Biontech s proizvodnjo v novi tovarni

Nemški proizvajalec cepiva proti covidu-19 Biontech je sporočil, da je začel proizvodnjo cepiva v novi tovarni v nemškem Marburgu, kar naj bi znatno povečalo preskrbo Evropske unije s cepivom. Biontech načrtuje, da bodo v Marburgu v prvem letošnjem polletju proizvedli do 250 milijonov odmerkov, prve dobave pa so predvidene v začetku aprila.

13.25 Obvezno testiranje hromi kozmetično dejavnost

Kozmetična dejavnost je po novem spet dovoljena, a večina kozmetičnih salonov zaradi obveznih testiranj tako zaposlenih kot strank ostaja zaprta, so danes poudarili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Zahtevali so takojšnjo odpravo »nelogičnih omejitev«. Pogoj, da se morajo testirati tako zaposleni kot tudi stranke v kozmetičnih salonih, je za kozmetike povsem nesprejemljiv, so zapisali v sekciji kozmetikov pri OZS. Nekateri kozmetiki so se tako odločili, da bodo še naprej izvajali zgolj medicinsko pedikuro in manikuro, saj za ti storitvi testiranje ni obvezno.

13.15 V Novi Gorici pričakujejo več prošenj za pomoč

V Mestni občini Nova Gorica se je v času epidemije novega koronavirusa povečalo število prosilcev različnih oblik pomoči. Njihovo točno število ni znano, saj mnogi zaprosijo za pomoč pri več institucijah in humanitarnih organizacijah. Predvidevajo pa, da se bo število prosilcev še povečalo po koncu epidemije, ko ne bo več pomoči države. Lani je občina za denarno pomoč namenila 55.000 evrov, ki jih je razdelila približno 200 prosilcem. Najvišji izplačani zneski so znašali 500 evrov, denar pa je bil porabljen predvsem za plačilo položnic.

13.10 Furs med drugim napovedal nakazilo mesečnega temeljnega dohodka

Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) bo danes nakazala mesečni temeljni dohodek in delno povrnjeni izgubljeni dohodek zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok za letošnji januar. Skupaj gre za skoraj 37 milijonov evrov nakazil, so sporočili s Fursa. Mesečni temeljni dohodek bo prejelo več kot 32.000 upravičencev v skupni višini 36 milijonov evrov, izgubljeni dohodek zaradi karantene ali varstva otrok pa 1400 zavezancev v skupnem znesku skoraj 750.000 evrov.​​

image_alt
Furs bo danes nakazal pomoč v skupni višini 37 milijonov


12.35 Na Hrvaškem potrdili britansko različico novega koronavirusa

Na Hrvaškem so potrdili prve tri okužbe z britansko različico novega koronavirusa, so danes sporočili na novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite. V zadnjih 24 urah so sicer ob opravljenih 6829 testih potrdili 577 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 14 bolnikov s covidom-19. Današnje številke na novo okuženih so nekoliko nižje kot prejšnji sredo, ko so imeli 730 novih primerov okužbe. V sredo pred tem so imeli 857 okužb. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je na Hrvaškem 146.

12.25 ZDA podprle delo strokovnjakov WHO v Wuhanu

Potem ko so strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) včeraj zaključili svoj obisk na Kitajskem, čeprav jim ni uspelo identificirati živalskega izvora novega koronavirusa, so ZDA izrekle podporo njihovemu delu in se obenem distancirale od nepotrjenih teorij o nastanku virusa v kitajskih laboratorijih. Te teorije sta propagirala bivši predsednik ZDA Donald Trump in državni sekretar Mike Pompeo. Kitajski sta očitala prepozno ukrepanje za zajezitev virusa in prikrivanje informacij, WHO pa, da je pristranska in dela po nareku Pekinga. 

Strokovnjaki WHO so zaključili misijo v Wuhanu. FOTO: Hector Retamal/AFP
Strokovnjaki WHO so zaključili misijo v Wuhanu. FOTO: Hector Retamal/AFP


Kot so včeraj sporočili strokovnjaki WHO, še naprej ostaja najverjetnejša teorija, da je virus na človeka preskočil z netopirja prek nekega drugega sesalca. So pa dopustili tudi možnost, da bi se virus na Kitajsko prenesel od drugod prek tako imenovanih hladnih dobavnih verig, o čemer se zadnje mesece širijo teorije na Kitajskem.

12.15 Princ Charles in Camilla sta se cepila proti covidu-19

Britanski prestolonaslednik, 72-letni princ Charles, ki je covid-19 prebolel lani, in njegova soproga Camilla sta se danes cepila s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, medtem ko britanske zdravstvene službe k cepljenju pozivajo vse starejše od 70 let, piše tiskovna agencija AFP. Doslej so proti covidu-19 v Veliki Britaniji cepili okoli 12,5 milijona ljudi s cepivoma Pfizerja in Biontecha oziroma AstraZenece in oxfordske univerze. Vlada premiera Borisa Johnsona si je do 15. februarja zadala rok za cepljenje najbolj ranljivih in ogroženih skupin. V skladu z načrtom želijo cepiti 15 milijonov ljudi, zadnja skupina za cepljenje pa so zdaj starejši od 70 let.

11.00 V Južni Afriki bodo najprej cepili s cepivom podjetja Johnson & Johnson

Južna Afrika, ki je zaradi slabšega učinka cepiva AstraZenece proti južnoafriški različici novega koronavirusa odložila začetek cepljenja proti covidu-19, bo cepljenje začela s cepivom Johnson & Johnson, ki sicer še ni odobreno, je danes sporočil minister za zdravje Zweli Mkhize. V prvi fazi naj bi cepili 1,25 milijona zdravstvenih delavcev. Minister je povedal še, da si je Južna Afrika zagotovila tudi cepivo Pfizerja in Biontecha, o nakupu pa se dogovarja tudi z drugimi proizvajalci. »Smo v napredni fazi ocenjevanja in pogovorov za dobavo cepiva sputnik V,« je pojasnil in dodal, da Kitajska trenutno preučuje južnoafriško ponudbo za cepivo proizvajalca Sinopharm, potekajo tudi pogajanja z Moderno.

10.35 V Ajdovščini negativnih vseh 11 šolnikov

Kot je za STA povedal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar, so bili na ponovljenem testiranju negativni vsi šolniki, ki so na včerajšnjem testiranju s hitrimi testi dobili pozitiven izvid. Včeraj so namreč testiral manjšo skupino 51 šolnikov, od katerih je bilo na okužbo pozitivnih 11 oseb.  

10.25 Sedemdnevno povprečje novih okužb znaša 827

Ob 1439 novih okužbah je včeraj umrlo 13 oseb s covidom-19, je na twitterju zapisala Vlada RS. Hospitaliziranih je 864 oseb, 160 oseb pa zdravijo na intenzivni negi. Sedemdnevno povprečje novih okužb ostaja pod tisoč (pogoj za prehod v tako imenovano oranžno fazo) in znaša 827. 



9.50 Odkrili nekaj več kot 1400 primerov okužb

V Sloveniji so včeraj opravili skupno 44.504 testov in potrdili 1439 novih okužb, navaja sledilnik za covid-19. S 5061 PCR-testi so odkrili 880 novookuženih, z 39.443 hitrimi antigenskimi testi pa 559. 

Množično cepljenje proti koronavirusu na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo
Množično cepljenje proti koronavirusu na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo


9.40 Na območju Aten od jutri znova strogi ukrepi

Zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom bodo na širšem območju grške prestolnice Atene od jutri za okoli štiri milijone prebivalcev (v Grčiji živi nekaj manj kot 11 milijonov ljudi) za dva tedna znova veljale stroge omejitve javnega življenja. Potem ko so jih po dveh mesecih odprli sredi januarja, bodo znova zaprli nenujne trgovine, osnovne in srednje šole ter vrtce. Stroge omejitve javnega življenja je grška vlada uvedla marca lani in nato znova od začetka novembra. Ob odhodu od doma, za katerega morajo imeti utemeljen razlog, morajo državljani civilno zaščito obvestiti s sporočilom SMS. Omejeno je tudi gibanje med regijami.

9.10 V Ajdovščini negativnih vsaj osem ponovljenih testov

Potem ko so včeraj med testiranjem manjše skupine šolnikov s hitrimi testi ugotovili, da je z novim virusom okuženih 11 od 51 testiranih in so pozitivne osebe testirali še s PCR-testi, so iz Zdravstvenega doma Ajdovščina sporočili, da so doslej prejeli osem rezultatov od 11 ponovljenih testov. Prejeti izvidi kažejo, da je teh osem testov negativnih. 

8.00 V Franciji umrlo več kot 80.000 oseb s covidom-19

V Franciji, kjer so do 1. junija podaljšali razglasitev izrednih razmer, je umrlo več kot 80.000 oseb s covidom-19, piše tiskovna agencija AFP. Od začetka epidemije so v državi s skoraj 70 milijoni prebivalcev potrdili najmanj 3,3 milijona okužb z novim koronavirusom, od tega v zadnjem dnevu 18.000. Število novih covidnih bolnikov v francoskih bolnišnicah ostaja visoko. V bolnišnicah se jih je včeraj zdravilo 27.634, od tega 1931 novih. Doslej so proti covidu-19 cepili več kot 2,353 milijona ljudi, od tega 366.733 z dvema odmerkoma.

7.30 V Kambodži začeli cepiti prebivalstva

Kitajska bo Kambodži predvidoma donirala milijon doz cepiva Sinopharma, kar zadostuje za cepljenje 500.000 oseb, piše britanski Guardian. V 16-milijonski Kambodži, kjer so sicer potrdili zelo malo okužb z novim koronavirusom, so cepljenje proti bolezni covid-19 začeli danes. Med prvimi, ki so se cepili, so bili sinovi kamboškega premierja Hun Sena in nekateri ministri. Predsednik vlade se ni cepil, saj ima 68 let, cepivo Sinopharma pa je primernejše za mlajše. 

7.10 Negativni test od danes potrebujejo tudi migranti, ki delajo v Avstriji

Od danes je negativni izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Avstrijo obvezen tudi za dnevne migrante. Enkrat na teden se morajo registrirati in pri tem predložiti negativen izvid testa, je prejšnji teden odločila avstrijska vlada. Testirati se je mogoče tako v Sloveniji kot v Avstriji.

image_alt
Za hitro testiranje bodo morali sami seči v žep


7.00 Vlada na današnji seji o ukrepih

Vlada bo danes razpravljala o stanju epidemije v državi in ukrepih za njeno zajezitev. Glede na vladni načrt sproščanja ukrepov je Slovenija trenutno v rdeči fazi, medtem ko je glede na aktualne epidemiološke podatke v oranžni: sedemdnevno povprečje okuženih je nižje od tisoč (v ponedeljek 842), prav tako je hospitaliziranih manj kot tisoč oseb (po včerajšnjih podatkih 945). 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine