Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada sprejela predlog šestega protikoronskega svežnja

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Borut Tavčar, Špela Javornik, Simona Fajfar, Mirt Bezlaj, STA
10. 11. 2020 | 07:36
10. 11. 2020 | 23:15
43:57


23.00 Vlada sprejela predlog #PKP6

Vlada je na dopisni sprejela predlog šestega protikoronskega zakona, ki podaljšuje nekatere ukrepe in prinaša delno nadomestilo fiksnih stroškov podjetij, so sporočili z Vlade RS. Predlog zakona med drugim prinaša subvencioniranje gospodarskih subjektov za čakanje zaposlenih na delo, podaljšanje moratorija na kredite, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, oprostitev plačila DDV od dobav in pridobitev zaščitne in medicinske opreme znotraj Evropske unije, financiranje dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve, delno nadomestitev fiksnih stroškov prizadetim gospodarskim subjektom ter odlog plačila najemnine za najemnike poslovne stavbe ali poslovnega prostora. 

Premier Janez Janša je ob tem na twitterju dodal, da z naslednjim tednom stečejo priprave za hitro oblikovanje sedmega protikoronskega zakona, ki bo namenjen blaženju posledic epidemije v dejavnostih, ki doslej s paketi v celoti niso bile zajete.



20.35 Madžarska podaljšala izredne razmere

Madžarski parlament je danes skoraj soglasno podprl podaljšanje izrednih razmer v državi za 90 dni. Premier Viktor Orban lahko sedaj brez ovir z odloki uvaja ukrepe za zajezitev pandemije. Proti je glasoval samo en poslanec, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vlada premierja Viktorja Orbana je odločitev o uvedbi izrednih razmer sprejela prejšnji teden, najprej za 15 dni, kot to dovoljuje ustava.

Orban je v ponedeljek že napovedal novo zaustavitev države, ki bo začela veljati v sredo. Ukrepi vključujejo nočno policijsko uro od 20. do 5. ure, prepoved zbiranja, zaprtje restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Na srednjih šolah in univerzah bo izobraževanje potekalo na daljavo. Osnovne šole in vrtci bodo ostali odprti. Športni dogodki bodo morali potekati brez prisotnosti gledalcev.

Na Madžarskem podobno kot drugo po Evropi beležijo porast okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 4140 novih okužb, v enakem obdobju so umrli 103 ljudje za covidom-19. Od začetka epidemije so skupno potrdili 118.918 okužb, umrlo je 2596 ljudi. Na 100.000 prebivalcev imajo približno 908 okužb.

20.30 Rekordno število smrti v Italiji

V Italiji je v zadnjem dnevu v povezavi s covidom-19 umrlo 580 ljudi, kar je nov črni rekord za državo na Apeninskem polotoku. V zadnjih 24 urah so potrdili še skoraj 35.100 novih okužb z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Od februarja je za covidom-19 v Italiji umrlo 42.330 ljudi. Po skupnem številu okužb pa se bližajo številki milijon. V Italiji skuša vlada z različnimi ukrepi zajeziti širjenje okužb. Med drugim velja ponoči policijska ura, v več deželah pa veljajo dodatne omejitve gibanja na prostem.

Prostovoljci v Italiji pomagajo ostarelim. FOTO: Miguel Medina/AFP
Prostovoljci v Italiji pomagajo ostarelim. FOTO: Miguel Medina/AFP


19.45 Slovenija bo cepivo naročala prek Bruslja

Slovenija za dobavo cepiv proti covidu-19 sodeluje v skupnem javnem naročanju cepiv, ki ga vodi Evropska komisija in v katerem sodelujejo vse države članice EU, so danes v sporočili za javnost spomnili na ministrstvu za zdravje. Izpostavili so, da bo cepivo, ko bo pridobilo dovoljenje za promet na trgu EU, istočasno dostopno vsem državam članicam. Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem pojasnil, da Evropska unija kot velik kupec, za približno 450 milijonov prebivalcev, lahko v pogajanjih s proizvajalci cepiv proti covidu-19 dosega najugodnejše pogoje, vse od časovnice dobav do drugih pogojev ter seveda najnižje cene cepiv.

Komisija je že sklenila tri pogodbe o predčasnem nakupu cepiv proti covidu-19 v okviru navedenega skupnega javnega naročila - z AstraZeneco za 300 milijonov odmerkov, s Sanofijem za 300 milijonov odmerkov ter z J&J za 200 milijonov odmerkov. V kratkem pričakujejo podpis pogodbe s podjetjema BionTech/Pfizer. Intenzivni pogovori glede dobave cepiva potekajo še s podjetji Curevac, Moderna ter Novavax.

Dodali so še, da je Evropska komisija vsem državam članicam poslala strategijo cepljenja proti covidu-19, do katere se morajo članice opredelili do 15. novembra ter pripraviti svojo strategijo cepljenja proti covidu-19 glede na finančne, logistične in izvedbene možnosti.

18.50 Manj kot odstotek zaposlenih v podjetjih odsotnih zaradi okužbe s covid-19

»V slovenskem gospodarstvu z zaskrbljenostjo spremljamo podatke o širjenju obolelih s koronavirusom.  Vendar pa ocenjujemo, da bi bilo zapiranje gospodarstva neutemeljeno in tudi neustrezno. Na podlagi podatkov s terena, ki smo jih zbrali na GZS, za takšen ukrep tudi ni utemeljenih razlogov. Apeliramo na sprejemanje razumnih odločitev, ki ne bodo ogrozile obstoja številnih delovnih mest in podjetij ter s tem davčnih prilivov v javne blagajne in proračun Republike Slovenije,« so sporočili iz GZS, kjer dodajajo:  »Krajša analiza, ki smo jo na Gospodarski zbornici Slovenije izvedli med podjetji, kaže, da imajo ta v povprečju 3-odstotno odsotnost zaposlenih zaradi koronavirusa. Od tega je zaradi obolelosti odsotnih 0,8 odstotka zaposlenih, okoli 2 odstotka zaposlenih pa je odsotnih zaradi varstva otrok ali karantene, ker so bili v stiku z obolelimi ali pa v tujini.« J. T. 

18.20 Jair Bolsonaro je smrt cepljene osebe razglasil za svojo zmago

Predsednik Brazilije in skrajni desničar Jair Bolsonaro je po smrti osebe v Braziliji, ki je bila ceplejnja proti koronavirusu v okviru testiranja kitajskega cepiva, na facebooku zapisal: »Še ena zmaga za Jaira Bolsonara.« Testiranja cepiva kitasjkega podjetja Sinovac Biotech je bilo po smrti udeleženca v Braziliji nemudoma končano.  TV Cultura sicer poroča, da za smrt prostovoljca ni krivo ne cepivo ne virus, pač pa je domnevno storil samomor. Podjetje je cepivo proti kronavirusu razvijalo v sodelovanju z brazilskimi raziskovalci, spodbujal pa ga je zlasti guverner São Paula João Doria, ki velja za Bolsonaroveg apolitičnega tekmeca, poroča Guardian. V Braziliji je sicer zaradi virusa umrlo okoli 163.000 ljudi, potrdili pa so več kot pet in pol milijonov okužb. 


17.15 Arnesove učilnice danes delovale brez težav

V torek so Arnes Učilnice tudi med jutranjim vrhom obremenjenosti delovale brez težav, so sporočili z Arnesa. Do 15. ure so zabeležili več kot 300.000 obiskov in skoraj 3.500.000 ogledov strani. Zabeležili so tudi okoli 5.000.000 dostopov do Arnesovih e-poštnih predalov in 360.000 dostavljenih e-poštnih sporočil. Spletišča na Arnes Spletu so zabeležila več kot 2.300.000 obiskov. V Arnesovih videokonferencah je hkratno število uporabnikov v roku ene ure doseglo 120.000, do 15. ure pa je konference uporabilo 273.000 uporabnikov, kar je za okoli 15.000 manj kot včeraj v celotnem dnevu. Povprečna konferenca je trajala okoli 50 minut, so zapisali. 

16.40 Pogajalci parlamenta in Sveta EU dosegli dogovor o svežnju za spoprijem s pandemijo

Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije so danes dosegli politični dogovor o svežnju za spoprijem EU s pandemijo covida-19, ki vključuje večletni finančni okvir za obdobje 2021-2027 in sklad za okrevanje, so sporočili iz parlamenta in nemškega predsedstva Svetu EU. Sveženj je vreden 1824 milijard evrov. Kot so sporočili iz Sveta EU, dogovor vključuje usmerjeno okrepitev evropskih programov, kot so Obzorje Evropa, EU4Health in Erasmus+, za 15 milijard evrov ob spoštovanju sklepov julijskega zasedanja voditeljev držav članic. Zdaj morata dogovor dokončno potrditi še parlament in države članice. Sveženj za spoprijem s pandemijo covida-19 vključuje večletni finančni okvir v višini 1074,3 milijarde evrov in sklad za okrevanje v višini 750 milijard evrov.

16.15 Od jutri policijska ura tudi v BiH

V bošnjaško-hrvaški entiteti BiH, Federaciji BiH bodo za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom v sredo od 23. do 5. ure uvedli prepoved gibanja na prostem za vse, razen tiste, ki gredo na ali z dela. Število ljudi na enem kraju bodo omejili na 30, so danes sporočili iz kriznega štaba ministrstva za zdravje Federacije BiH. Pomočnik ministra za zdravje Goran Čerkez je na novinarski konferenci dejal, da so novi ukrepi nujni zaradi vse resnejših razmer, saj prebivalci veljavnih ukrepov ne spoštujejo. Kritičen je bil tudi do oblasti kantonov, ki da so pri ukrepanju povsem pasivne, čeprav imajo pooblastila na vrsti področij, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V Federaciji BiH imajo trenutno več kot 17.000 aktivnih okužb. Doslej so potrdili več kot 65.000 okužb, umrlo je 1630 bolnikov s covidom-19, še poroča Hina.

15.50 Madžarska uvaja poostrene ukrepe

Na Madžarskem bodo jutri delno zaustavili javno življenje, da bi omejili širjenje okužb z novim koronavirusom. Ukrepi med drugim predvidevajo podaljšanje policijske ure, ki bo veljalo od 20. do 5. ure, prepoved zbiranja ter zaprtje restavracij, barov in kulturnih ustanov. Na srednjih šolah in univerzah bo izobraževanje potekalo na daljavo. Osnovne šole in vrtci bodo ostali odprti. Poostreni ukrepi naj bi veljali najmanj 30 dni.

Madžarska bo jutri zaostril aukrepe in nadzor. FOTO: Gergely Besenyei/AFP
Madžarska bo jutri zaostril aukrepe in nadzor. FOTO: Gergely Besenyei/AFP


15.30 Turistični sektor si želi dodatno pomoč

Strokovni svet za turizem je danes razpravljal o razmerah v turističnem sektorju zaradi epidemije covida-19. Predlogi, ki so po njihovem mnenju ključni za preživetje turističnih družb, niso bili zajeti v osnutek šestega protikoronskega zakona, zato v sektorju opozarjajo, da brez dodatne pomoči vlade večina družb, povezanih s turizmom, ne bo preživela. V turizmu se namreč pričakuje še dodatnih 10.000 brezposelnih do pomladi, so pred sprejemanjem predloga šestega protikoronskega zakona na vladi sporočili s Turistično-gostinske zbornice Slovenije, pod pismo pa so se podpisali predstavniki vseh glavnih turističnih združenj in organizacij v državi.

15.10 V Libanonu uvajajo karanteno

V Libanonu bodo zaradi porasta okužb z novim koronavirusom in posledične preobremenitve bolnišnic za 14 dni znova uvedli karanteno. Zaprtje države z omejenimi izjemami bodo uveljavili v soboto, veljalo pa bo do 30. novembra, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Začasni premier Hassan Diab je v televizijskem nagovoru poudaril, da so javne in zasebne bolnišnice dosegle nevarno kritično raven, ko nimajo več zmogljivosti za težke bolnike s covidom-19. Odhajajoči premier, ki je odstopil po uničujoči eksploziji v Bejrutu 4. avgusta, je povedal, da za nekatere gospodarske panoge omejitve ne bodo veljale. Še naprej bodo delovali zdravstvo in industrije vitalnega pomena, je dodal, a podrobnosti ni pojasnil. Odprto ostaja tudi letališče, poročajo lokalni mediji. V Libanonu, ki ima šest milijonov prebivalcev, so doslej potrdili več kot 95.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 732 bolnikov s covidom-19. Prejšnji teden so več dni zapored poročali o rekordnem porastu okužb.

14.33 Na Gorenjskem tudi ob umirjanju razmer pozivi k spoštovanju ukrepov

Epidemiološke razmere na Gorenjskem se v zadnjem tednu umirjajo. Število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom se znižuje. Je pa v občinah še vedno precej okuženih ljudi, zato župani pozivajo občane, naj se še naprej držijo vseh predpisanih ukrepov. Čedalje več kršitev ukrepov, vključno z neupoštevanjem karantene, pa opažajo v Bohinju, kjer bodo zato okrepili nadzor.

V času največje pojavnosti v začetku novembra je bilo z novim koronavirusom potrjeno aktivno okuženih približno dva odstotka Gorenjcev. V zadnjih dneh je po podatkih sledilnika za covid-19 delež aktivnih okužb med prebivalci padel na okoli 1,6 odstotka. Najbolj prizadeta gorenjska občina po številu okuženih je Občina Železniki, kjer so v zadnjih treh tednih okužbo potrdili pri 4,3 odstotka občanov. Skupaj je bilo potrjeno okuženih že skoraj 5,5 odstotka občanov.

14.31 V Moskvi zaradi pandemije omejujejo javno življenje

V Moskvi bodo zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom za dva meseca omejili odpiralni čas restavracij, barov in klubov, je danes sporočil župan Sergej Sobjanin. Poleg tega se bodo starejši učenci šolali na daljavo, kulturne ustanove pa bodo lahko sprejele manj obiskovalcev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Moskvi bodo morali biti bari, klubi in restavracije zaprti med 23. in 6. uro. Do 15. januarja bodo prepovedane tudi vse množične prireditve. Gledališča, kinematografi in koncertne dvorane pa bodo lahko zapolnili le do 25 odstotkov svojih kapacitet. Šolarji od šestega razreda dalje se bodo prihodnja dva meseca šolali prek spleta, to bo veljalo tudi za študente. Poleg tega osebe, starejše od 65 let, ne bodo smele zapustiti svojih domov. To naj bi veljalo predvidoma do konca novembra. V javnem prometu, nakupovalnih središčih in drugod, kjer se zbira večje število ljudi, bo v prihodnje obvezno nošenje mask.

V Moskvi starejši od 65 let sploh ne bodo smeli od doma. FOTO: Alexander Nemenov/AFP
V Moskvi starejši od 65 let sploh ne bodo smeli od doma. FOTO: Alexander Nemenov/AFP


V Moskvi so v zadnjih dneh doživeli strm porast novih okužb z novim koronavirusom, teh je bilo tudi po okoli 6000 na dan. Skupno so v Rusiji v zadnjem dnevu potrdili 20.977 okužb. Doslej so v državi potrdili več kot 1,8 milijona okužb, umrlo je 31.161 ljudi. Trenutno imajo okoli 435.000 aktivnih okužb

14.30 DSO Kočevje delijo na cone

Potem ko so konec oktobra v DSO Kočevje ugotovili prve primere okužb s covidom-19, je zdaj med 148 stanovalci 39 okuženih. Deset stanovalcev je to bolezen že prebolelo in bi se – če ne bi doma delili na rdečo, sivo in belo cono – lahko vrnili v svoje sobe. Od sicer štirih stanovanjskih skupnosti, ki delujejo v novem delu doma, bodo dve razselili glede na to, ali so stanovalci okuženi ali ne.

Med zaposlenimi je 20 okuženih, tako da tistim, ki delajo, pomagajo prostovoljci, pravi Lidija Žagar, direktorica DSO Kočevje: »Opreme imamo dovolj oziroma jo sproti dobavljamo, pri delu pa nam pomaga pet študentov medicine in zdravstvene nege, bolničarka iz DSO Metlika, medicinska sestra iz ZD Ribnica in še šest drugih prostovoljk.« Otežena pa je komunikacija v domu in s svojci stanovalcev, ker je zbolela tudi domska zdravnica, ki je obveščala svojce o zdravstvenem stanju stanovalcev. To delo je prevzela socialna delavka. »Komunikacijske poti pa so okrnjene tudi v domu, saj ne smemo hoditi naokoli in se osebno pogovarjati, ampak govorimo po telefonih, kjer pa so linije očitno tudi preobremenjene,« pravi Lidija Žagar.

Doslej je zaradi covida-19 umrl en stanovalec, včeraj pa so v bolnišnico morali odpeljati starejšo stanovalko. »Covid-19 je prebolela naša 101 leto stara stanovalka, ki bi se – če ne bi imeli selitve doma glede na cone – lahko vrnila v svojo sobo,« je povedala Lidija Žagar, ki še dodaja, da stanovalcem ni lahko, ker so po sobah in so prikrajšani za sicer bogato domsko družabno življenje.

Na terenu je šest prostovoljcev RK Metlika. FOTO: RK Metlika
Na terenu je šest prostovoljcev RK Metlika. FOTO: RK Metlika



Rdeči križ Metlika: Potrebujemo tri tablice ali računalnike

Stiske ljudi se povečujejo, pravijo v RK Metlika. FOTO: RK Metlika
Stiske ljudi se povečujejo, pravijo v RK Metlika. FOTO: RK Metlika
V Metliki so danes uvedli dostavo kosil oziroma toplega obroka za učence in dijake v družinah, kjer imajo otroci subvencionirano prehrano. Jutri pa bodo zaključili razvoz donacije mlečnih izdelkov za 70 družin v občini Metlika. »Ti mlečni izdelki bodo dobrodošel dodatek, predvsem za družine predšolskih in šoloobveznih otrok v stiski,« pravi Zalka Klemenčič, sekretarka Rdečega križa Metlika.

Med 3. in 6. novembrom so prostovoljci Rdečega križa okoli 160 prejemnikom razvozili prehranske pakete Rdečega križa, na podlagi potreb pa vsem, ki so v karanteni in samoizolaciji, dnevno vozijo osnovna živila iz trgovine. Vsak dan je na terenu šest prostovoljcev, v pripravljenosti pa je – skupaj s člani ekip prve pomoči, ki bi lahko na klic odšli na pomoč v katerokoli bolnišnico v Sloveniji ali pa bi pomagali na terenu v Metliki – 22 ljudi, od tega deset bolničarjev. RK Metlika pa prosijo tudi za pomoč pri nabavi tablice ali računalnika kot donacije ali na posodo. Potrebovali bi jih za vsaj tri otroke. 

V Metliki so uvedli dostavo obrokov. FOTO: RK Metlika
V Metliki so uvedli dostavo obrokov. FOTO: RK Metlika


Ker zaradi izrednih razmer ne potekajo redne krvodajalske akcije, potrebe po krvi pa niso nič manjše, tudi RK Metlika kliče krvodajalce, ki bi kri darovali na Centru za transfuzijsko dejavnost Splošne Bolnišnice Novo mesto. Tam darovalce o datumu in uri odvzema obvestijo. »Zaradi izrednih razmer – zaprtje šol, vrtcev, zaposlenih, ki so na čakanju na delo... – se je pokazalo, da vse več ljudi potrebujejo pomoč, je pa tudi veliko ljudi, ki so pripravljeni pomagati,« še pravi Zalka Klemenčič.
 
13.59 V Avstriji bodo trgovine zapirali že ob 19. uri

V Avstriji bodo od srede trgovine zapirali že ob 19. uri, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo. Takšna ureditev naj bi strankam in zaposlenim omogočila, da bodo lahko doma še pred začetkom omejitve gibanja, ki v naši severni sosedi velja med 20. in 6. uro.

Iz spremembe delovnega časa so izvzete bencinske črpalke, avtomati ter prodajalne na železniških postajah in letališčih, katerih prodajna površina ne presega 80 kvadratnih metrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kot je odločitev pojasnilo ministrstvo, želijo s tem prispevati k temu, da bi ljudje čim več nakupov opravili pred začetkom veljave omejitve gibanja zunaj domov in bi s tem prispevali k čim večji omejitvi gibanja v večernih in nočnih urah. Policijska ura med 20. in 6. uro v Avstriji sicer uradno velja le še do 12. novembra, a kot piše APA, podaljšanje za nadaljnjih deset dni velja kot tako rekoč gotovo.

13.41 V Italiji širijo omejitve zaradi koronavirusa

Ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodo v Italiji od srede zaostrili še v petih deželah. Od skupno 20 italijanskih dežel jih bo od srede v oranžnem območju sedem. Siciliji in Apuliji, ki sta že oranžni območji, se bodo v skladu z odlokom, ki ga je ponoči podpisal minister za zdravje Roberto Speranza, pridružile še dežele Abruci, Bazilikata, Ligurija, Toskana in Umbrija.

V oranžnih območjih je prepovedano gibanje zunaj dežel ter med mesti znotraj dežele. Izjema velja v primeru odhoda na delo ali k zdravniku. Zaprti so bari in restavracije. Dovoljena je le dostava na dom ali prevzem hrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V rdečih območjih, kamor sodijo Dolina Aoste, Piemont, Lombardija in Kalabrija, veljajo najstrožji ukrepi za zajezitev virusa. Prebivalci lahko dom zapustijo zgolj iz službenih ali zdravstvenih razlogov ter zaradi spremstva otrok v šolo. Zaprte so vse storitve, ki niso nujne, in gostinski obrati. Mogoča sta le dostava in prevzem hrane. Od srede bo rdeče območje tudi avtonomna pokrajina Bolzano, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Italiji bo tudi s trgovino težko. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
V Italiji bo tudi s trgovino težko. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


Po celotni državi medtem velja policijska ura med 22. in 5. uro. Poleg tega so zaprli muzeje, sredstva javnega prevoza pa so lahko le polovično zasedena. Trgovski centri bodo ob koncih tedna zaprti, odprte bodo le trgovine z živili, lekarne in kioski. Novi koronavirus je v Italiji, ki ima približno 60 milijonov prebivalcev, doslej zahteval skoraj 42.000 življenj, potrdili pa so več kot 960.000 okužb.

12.56 V Splošni bolnišnici Novo mesto hospitaliziranih 84 bolnikov

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo hospitaliziranih 84 bolnikov s covidom-19, od tega 15 na intenzivnem oddelku, kar še niso polno zasedene kapacitete, ker imajo na razpolago 90 postelj, od tega 16 na intenzivnem oddelku. »Zavedamo se, da je prezgodaj trditi, da se trend rasti umirja, zato smo previdni,« pravijo v SB Novo mesto, kjer imajo okuženih in v karanteni tudi 80 zaposlenih.

Že pred dnevi so k sodelovanju povabili študente višjih letnikov zdravstvene fakultete, medicinske sestre, ki so se upokojile v zadnjih dveh letih, in tudi prostovoljce. Za zdaj jim pomagajo tri upokojene medicinske sestre in trije študentje. Sicer v novomeški bolnišnici zgolj zmanjšujejo in združujejo nenujne programe, kar pomeni, da sprejemajo paciente s stopnjo napotitve pod nujno in zelo hitro.

Splošna bolnišnica Novo mesto ima pomoč študentov. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Splošna bolnišnica Novo mesto ima pomoč študentov. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


12.47 Za posledicami covida-19 umrl dolgoletni palestinski pogajalec Erekat

V bolnišnici v Jeruzalemu je po zapletih ob koronavirusni bolezni 19 danes umrl glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat. Star je bil 65 let. Bil je eden najvidnejših zagovornikov palestinskih stališč in eden najtesnejših sodelavcev palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Erekat, ki so mu leta 2017 presadili pljuča, se je boril s pljučno fibrozo. Abas je njegovo smrt obžaloval kot veliko izgubo za Palestino in palestinski narod. Razglasil je tridnevno žalovanje.

Dolgoletni palestinski glavni pogajalec Sajeb Erekat je podlegel covidu-19. FOTO: Jim Watson/AFP
Dolgoletni palestinski glavni pogajalec Sajeb Erekat je podlegel covidu-19. FOTO: Jim Watson/AFP


12.41 Raziskava: Pri vsakem petem bolniku s covidom-19 v 90 dneh potrdili psihične težave

Mnogi, ki so premagali covid-19, so podvrženi velikemu tveganju za razvoj duševne bolezni, so po obsežni raziskavi opozorili psihiatri. Pri kar 20 odstotkih tistih, ki so jim potrdili okužbo z novim koronavirusom, so se namreč v 90 dneh po okužbi pojavile psihične težave. Najpogosteje so pri bolnikih, ki so okrevali po covidu-19, ugotovili anksioznost, depresijo in nespečnost. Prav tako so raziskovalci ugotovili znatno večje tveganje za demenco. Ljudje so bili zaskrbljeni, da bodo tisti, ki bodo premagali covid-19, bolj izpostavljeni težavam z duševnim zdravjem, in naše ugotovitve kažejo, da je to verjetno, je ugotovitve raziskave pospremil profesor psihiatrije na britanski univerzi v Oxfordu Paul Harrison.

V treh mesecih po pozitivnem rezultatu testa na okužbo z novim koronavirusom so pri enem od petih prvič diagnosticirali anksioznost, depresijo ali nespečnost, kar je dvakrat več kot pri drugih bolnikih v istem obdobju, so ugotovili raziskovalci.
V raziskavi so prav tako ugotovili, da je pri ljudeh z že obstoječo duševno boleznijo za 65 odstotkov večja verjetnost diagnoze covida-19 kot pri tistih brez že obstoječe duševne bolezni.

12.31 V domu starejših v Črnem Vrhu nad Idrijo 36 okuženih stanovalcev in 18 zaposlenih

V Domu starejših Črni vrh nad Idrijo, ki deluje v sklopu socialnovarstvenega zavoda Vitadom, je po zadnjih podatkih okuženih 36 stanovalcev in 18 zaposlenih. Kot je danes povedala direktorica Alenka Gantar, so prvo skupino okuženih že premestili v rdečo cono, ki so jo uredili v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Medvedjem Brdu. Trenutno še vedno čakajo na rezultate brisov, ki so jih vsem stanovalcem in zaposlenim v ponedeljek odvzeli še drugič. Za zdaj jim s kadri še uspeva, saj so ta mesec zaposlili še pet dodatnih sodelavk, ki sicer še niso povsem samostojne, a se uvajajo v delovni proces.

image_alt
Po pnevmatike v drugo občino le izjemoma


»Pri nas za zdaj tudi okuženi zaposleni delajo v rdeči coni, tako da za zdaj še zmoremo, ne vemo pa, kaj bo naprej, saj se lahko tudi pri njih pojavijo taki simptomi, da ne bodo zmogli več delati,« je dejala Gantarjeva in dodala, da so prvo rdečo cono uvedli najprej v domu, na Medvedje Brdo pa so tudi že izselili prve okužene stanovalce in tako naredili prostor za dodatne okužene. V prvi fazi so s pomočjo idrijskega zdravstvenega doma izselili deset stanovalcev, ki so bili v dokaj dobrem stanju, civilna zaščita pa jim je priskočila na pomoč pri prevozu opreme na novo lokacijo.

11.58 Na Hrvaškem danes manj novih okužb in umrlih kot dan prej

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 7803 testih potrdili 1467 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 33 bolnikov s covidom-19, je danes poročil hrvaški štab civilne zaščite. Današnje število novih primerov okužbe in umrlih za covidom-19 je manjše, kot je bilo v ponedeljek, a so takrat tudi opravili manj testov.

Na Hrvaškem so v ponedeljek poročali o 1529 novih okužbah in 38 umrlih, kar je bilo nekoliko več kot v 24 urah pred tem. Današnje število je vendarle višje kot prejšnji torek, ko so potrdili 1427 novih okužb in 34 smrti. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah znova potrdili največ primerov v Zagrebu, in sicer 368. V primorsko-goranski županiji so potrdili 104 nove okužbe. Iz istrske županije so poročali o 59 novih okužbah.

Prazni lokali v središču Zagreba. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Prazni lokali v središču Zagreba. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


Na Hrvaškem je trenutno 14.524 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah zdravijo 1513 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih jih je 167, kar je največ doslej, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Od 25. februarja, ko so imeli prvi primer, so na Hrvaškem potrdili skoraj 70.300 okužb z novim koronavirusom in 865 smrti zaradi covida-19. Okrevalo je več kot 53.800 ljudi. Opravili so skoraj 572.500 testov.

Na Hrvaškem so opolnoči za 14 dni podaljšali veljavne ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Obenem so uvedli tudi izjemo glede združevanja. Na shodih ob praznikih in dela prostih dneh bo odslej dovoljeno zbiranje več kot 50 ljudi na prostem, pri čemer ne bo treba voditi seznama udeležencev. Izjema se že nanaša na obletnico vukovarske tragedije 18. novembra, ki bo letos prvič tudi državni praznik in dela prost dan.

image_alt
Počivalšek: V zdravstveni in ekonomski krizi nujni kompromisi


Odločitev štaba so ostro kritizirali v združenju bolnišničnih zdravnikov, kjer so ogorčeni zaradi odobritve množičnega shoda, ki bo potencialno novo veliko žarišče okužb. Vukovarske spominske slovesnosti ob obletnici tragedije leta 1991 se je v preteklih letih udeležilo več deset tisoč ljudi. Na Hrvaškem prav tako ocenjujejo, da gre za še eno nedoslednost v odločitvah nacionalnega štaba in nov dokaz o njegovi podrejenosti vladni politiki. Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek zavrnil vse kritike. Novinarjem je dejal, da bodo obletnico tragedije v Vukovarju počastili dostojanstveno in v skladu z epidemiološkimi ukrepi.
Medtem so božične in novoletne sejme v skladu z epidemiološkimi ukrepi napovedali v nekaj hrvaških mestih, med drugim tudi na Reki in v Zagrebu.

10.49 Ob 4457 testiranjih v Sloveniji 1084 na novo okuženih

V ponedeljek so ob 4457 testih potrdili 1084 okužb z novim koronavirusom, 27 bolnikov s covidom-19 je umrlo. V bolnišnicah se je zdravilo 1171 bolnikov s covidom-19, kar je 28 več kot dan prej, na intenzivni negi jih je bilo 196, šest več kot v nedeljo. Iz bolnišnic pa so odpustili 104 covidne bolnike.



V ponedeljek je bil delež pozitivnih testov tako 24,32-odstoten. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 21.097 aktivnih primerov okužbe, kar je 1,9 odstotka oziroma 417 primerov manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je tako s 1026 znižala na 1007. Skupaj so sicer doslej v Sloveniji potrdili 46.709 okužb z novim koronavirusom, skupaj pa je doslej umrlo 605 bolnikov s covidom-19.

10.41 V pomurskih domovih za starejše pri svetem Juriju, v Kuzmi in Rakičanu več kot 120 okuženih

V treh enotah Doma starejših Rakičan je po zadnjih testiranjih z novim koronavirusom okuženih 58 stanovalcev in 15 zaposlenih, v Domu Kuzma je po petkovem testiranju potrjena okužba še pri 12 stanovalcih in 12 zaposlenih. Z okužbami se spopadajo tudi v Domu Janka Škrabana v Beltincih. Pozitivnih je menda 24 stanovalcev in več zaposlenih.

V matični enoti Doma starejših Rakičan je po zadnjih testiranjih okuženih 15 stanovalcev in šest zaposlenih, v enoti pri svetem Juriju 39 stanovalcev in devet zaposlenih, v soboški enoti so pozitivni še štirje varovanci. Stanje v soboški enoti Doma starejših Rakičan se je umirilo, vsi zaposleni so bili na testiranju negativni in so se vrnili na delo. Kot je sporočil direktor doma Zoran Hoblaj, se obdobje izolacije pri stanovalcih izteka, dodatno bodo preventivno testirali še vse zaposlene, nato pa bomo vzpostavili belo cono v celotni enoti. Pri Svetem Juriju poteka delo po načrtu, nadomeščajo tudi odsotni kader. Občina Rogašovci je objavila poziv za pomoč v tej enoti, vendar je kader namenjen lastniku objekta za izvajanje njihovega dela dejavnosti in ne dejavnosti doma, je pojasnil Hoblaj.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


V Kuzmi so okuženi stanovalci nameščeni v rdeči coni. Kot so sporočili iz doma, trije stanovalci potrebujejo kisik, drugi pa nimajo večjih simptomov okužbe. Za okužene stanovalce skrbi posebna ekipa. V Beltincih, kjer so samo v nedeljo odkrili 30 novih okužb, so se te razširile tudi v Domu Janka Škrabana. Beltinski župan Marko Virag je v ponedeljek sporočil, da se je pojavilo žarišče z okužbami tako med stanovalci kot med zaposlenimi, razmere so menda pod strokovnim nadzorom, pristojni pa v nenehnem stiku s pristojnimi službami Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Virag je še sporočil, da se okužbe pojavljajo tudi po drugih vaseh občine, in pozval k odgovornemu ravnanju. Podatkov o številu okuženih v domu ne dajejo, neuradno naj bi bilo okuženih okoli 24 stanovalcev in več zaposlenih.

10.16 Pravljični dan Mariborske knjižnice na spletu

Tudi 20. Pravljični dan Mariborske knjižnice, namenjen negovanju umetnosti pripovedovanja, je tako kot večina drugih kulturnih prireditev zaradi epidemije novega koronavirusa prenesen na splet. Dogajanje se začne danes z virtualnim druženjem mladinske pisateljice Majde Koren z osnovnošolci OŠ Ludvika Pliberška Maribor. Po današnjem pripovedovanju Majde Koren bo v sredo sledilo virtualno druženje pesnika in pisatelja Andreja Rozmana - Roze z osnovnošolci OŠ Janka Glazerja Ruše. V četrtek pa se bo dogajanje sklenilo s pripovedovanjem na spletu za širšo javnost, na katerem bodo pripovedovale zgodbe Zdenka Gajser, Agica Kovše in Lea Hedl. Del programa bo dostopen tudi na Radiu Maribor, na pločniku pred Knjižnico Rotovž pa mimoidoče na pomen pravljic opominja razstava 20 let Pravljičnih dni v Mariborski knjižnici.

9.41 V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn pri Žalcu nove okužbe

V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so se znova pojavile okužbe s koronavirusom tako pri stanovalcih kot pri zaposlenih. V celjskem domu je tako okuženih 44 stanovalcev in 18 zaposlenih. Na Grmovju pa je okuženih 13 stanovalcev in osem zaposlenih.

Kot je za STA povedal vodja Doma sv. Jožefa v Celju Jože Planinšek, se šest okuženih stanovalcev zdravi v bolnišnici, ena stanovalka je za določen čas odšla domov, pet okuženih stanovalcev pa je zaradi pridruženih bolezni umrlo. Planinšek pričakuje, da se bo nekaj stanovalcev kmalu iz rdeče cone doma vrnilo nazaj v svoje sobe. Pojasnil je, da imajo težave s pomanjkanjem zaposlenih predvsem zaradi organizacije dela, saj morajo zagotavljati kar pet posameznih ločenih skupin. Na pomoč so jim priskočili zaposleni s celjske bolnišnice, Zdravstvenega doma Celje in Doma starejših Šmarje pri Jelšah.

V socialnovarstvenem zavodu, Domu Nine Pokorn Grmovje, imajo nove okužbe. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
V socialnovarstvenem zavodu, Domu Nine Pokorn Grmovje, imajo nove okužbe. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, kjer prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, so iz stavbe, kjer imajo vzpostavljeno rdečo cono, preselili 24 zdravih stanovalcev v Hotel Žalec. Trenutno jim kaže, da jim je uspelo zajeziti širjenje virusa, je za STA povedal direktor doma Tomaž Lenart.

8.53 Ob okrnjenih zdravstvenih storitvah je poskrbljeno za nujna stanja

Zdravstveni sistem trenutno obremenjuje predvsem skrb za bolnike s covidom-19, a to ne pomeni, da so preostale zdravstvene storitve obstale. Njihovo izvajanje je sicer okrnjeno, vendar je po zagotovilih pristojnih poskrbljeno za vsa življenjsko ogrožajoča stanja. V najnujnejših primerih bolniki pomoč najdejo na urgenci.

Bolnišnice prilagajajo število specialističnih pregledov, prekinile so tudi operacije, razen tistih s stopnjo nujno in zelo hitro. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa. Delujejo tudi zdravniki na primarni ravni, prav tako je dovoljeno opravljanje storitev pedikure. Če smo naročeni na pregled oziroma poseg, je smiselno spremljati objave v medijih ali spletne strani zdravstvenih zavodov glede morebitnih sprememb organizacije.

8.41 V Braziliji prekinili klinično testiranje kitajskega cepiva proti covidu-19

Brazilski zdravstveni regulator je prekinil klinično testiranje na Kitajskem razvitega cepiva proti covidu-19 CoronaVac. Kot so namreč sporočili v ponedeljek, se je 29. oktobra zgodil »resen neugoden incident«, ki vključuje v testiranje vključenega prostovoljca. Brazilski zdravstveni regulator Anvisa v izjavi zaradi pravil zasebnosti ni razkril podrobnosti dogodka, je pa navedel, da taki incidenti vključujejo smrt, potencialno usodne stranske učinke, resno invalidnost, hospitalizacijo, okvare pri rojstvu in druge »klinično pomembne dogodke«.

Javni inštitut za zdravstvene raziskave Butantan, ki usklajuje testiranje cepiva v Braziliji, je nad odločitvijo presenečen. Njegov vodja Dimas Covas je za brazilske medije, ki jih povzema britanski BBC, dejal, da je ustavitev testiranj povezana s smrtjo, a da ta ni povezana s cepivom. Cepivo CoronaVac, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac Biotech, je eno izmed nekaj več kot deset cepiv, ki so trenutno po vsem svetu v zadnji, tretji fazi testiranja. Gre za ključni del razvoja cepiva, v katerem nekaterim kandidatom tudi spodleti.

Pri cepivih proti covidu-19 je konkurenca že velika, vsem ne bo uspelo. FOTO: Bing Guan/Reuters
Pri cepivih proti covidu-19 je konkurenca že velika, vsem ne bo uspelo. FOTO: Bing Guan/Reuters


8.24 Med epidemijo manj stečajev podjetij

Med epidemijo covida-19 se je število stečajev podjetij v Sloveniji zmanjšalo, kažejo podatki Ajpesa. V prvih treh četrtletjih je šlo v stečaj 845 podjetij, kar v primerjavi z istim obdobjem lani pomeni 16 odstotkov manj. Od tiste v prvih treh četrtletjih 2018 je številka nižja celo za 21 odstotkov.

V prvem četrtletju letos je šlo v stečaj 344 podjetij, kar je nekaj več kot med januarjem in marcem lani. Vendar je bilo nato v drugem četrtletju število stečajev za 29 odstotkov nižje kot pred letom dni, v tretjem pa za 22 odstotkov. Med aprilom in junijem letos je šlo v stečaj 222 podjetij, v obdobju od julija do septembra jih je sledilo 279. Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je bil sprejet v prvem valu epidemije covida-19, razglašene sredi marca, je zamaknil nekatere roke v insolvenčnih postopkih. Med drugim je bilo odloženo odločanje o upnikovem predlogu za začetek stečaja.

image_alt
Po dveh valovih epidemije še val stečajev


7.00 Šesti protikoronski zakon pred dokončno potrditvijo na vladi

Predstavniki vlade bodo sindikatom in delodajalcem na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) predstavili osnutek šestega protikoronskega zakona, ki ga je v soboto sprejela vlada. Po predstavitvi je že danes pričakovati dokončno vladno sprejetje predloga, težkega milijardo evrov, ki podaljšuje nekatere veljavne ukrepe in uvaja nove.

image_alt
Kakšne ukrepe prinaša šesti protikoronski paket


7.00 Gantar je predlagal zaostritev ukrepov

Po neuradnih informacijah je minister za zdravje Tomaž Gantar včeraj premieru Janezu Janši in poslanskim skupinam poslal predlog za popolno zaprtje države. Vsebine do končne odločitve sicer še ne morejo razkriti, vsekakor pa minister nasprotuje sproščanju ukrepov. Janša je sicer zvečer na twitterju zapisal, da ukrepi za zajezitev drugega vala covida-19, sprejeti 26. oktobra, kažejo pozitivne rezultate. Zahvalil se je vsem, ki ukrepe dosledno upoštevajo, obenem pa je opozoril, da še nismo iz vala in je še vedno potrebna skrajna previdnost.



Ministrstvo za zdravje pa je opozorilo, da potrebe po bolnišničnem zdravljenju še naraščajo. Po informacijah POP TV je Gantar menda zato predlagal popolno zaprtje države, kot je veljalo spomladi, pri čemer ga podpira tudi strokovna skupina. Sam je namreč prepričan, da se ljudje trenutnih ukrepov premalo držijo. Tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je v izjavi za medije dejala, da sproščanje ukrepov še ni primerno. Med možnimi ukrepi se omenjata popolna zaustavitev javnega življenja za krajši čas ter tudi dodatna omejitev gibanja na tisoč metrov od kraja bivališča.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine