Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Po pnevmatike v drugo občino le izjemoma

Čas za zimske pnevmatike se bliža. Zakonski rok je 15. november.
Bliža se rok za zimske pnevmatike.<br />
FOTO: Aleš Črnivec/Delo
Bliža se rok za zimske pnevmatike.<br /> FOTO: Aleš Črnivec/Delo
10. 11. 2020 | 11:00
10. 11. 2020 | 11:54
2:58
Bliža se 15. november, ko začenja veljati zahteva za uporabo zimskih pnevmatik. Vulkanizerske delavnice sicer ves čas delujejo, zaradi strožjih zahtev se je primerno na storitev prej naročiti. Pri tem se pojavlja tudi vprašanje, ali je možno ob veljavnih ukrepih menjavo opraviti tudi v drugi občini od občine, v kateri sicer prebivamo.
 
Kot je znano, je v tem trenutku prepovedano prehajanje med občinami, razen za 13 izjem. Kot so nam odgovorili z urada vlade za komuniciranje, je za posameznike možen tudi dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bliže prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni, torej tudi za prevzem zimskih pnevmatik, če so te skladiščene zunaj občine prebivališča, ali njihovo menjavo. Tudi na AMZS so nam povedali, da lahko njihovi člani pridejo v njihove servisne enote iz druge občine, če imajo pri njih shranjene pnevmatike ali želijo pri njih uveljaviti članske ugodnosti. Pri tem posameznik potrebuje ustrezno dokazilo in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo.

Predpisi sicer zahtevajo, da morajo imeti od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta in vedno v zimskih razmerah motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, predpisano zimsko opremo, izjema je priobalni pas. V zimsko opremo sodijo zimske pnevmatike na vseh kolesih ali pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa. Ko govorimo o zimski opremi, moramo imeti na osebna vozilih, na lahkih tovornih vozilih, trikolesih, lahkih štirikolesih in štirikolesih zimske pnevmatike na vseh kolesih; v primeru tovornih vozil in vozil za prevoz več potnikov in avtobusih pa morajo biti zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih.

image_alt
Čas za zimsko opremo se bliža


Kako je z obrabo? Žlebovi dezena pnevmatik (zimskih ali poletnih – te morajo imeti enako minimalno globino dezena kot zimske), ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj tri milimetre. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oziroma kovancem za en evro (njegov zlati rob je namreč širok tri milimetre) ali z oznakami, ki so na pnevmatiki. Priporočljivo je, da so na vseh kolesih pnevmatike istega proizvajalca. Oziroma na vsaki osi naj bodo pnevmatike istega proizvajalca, istega tipa, modela, nosilnosti, hitrostnega razreda in enake globine profila. To pomeni, da je priporočljivo izrabljene pnevmatike zamenjati vsaj v paru. Na vseh kolesih morajo biti pnevmatike iste vrste (poletne, zimske) in enakih dimenzij.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine