Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša: Nismo še iz drugega vala

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Janez Janša meni, da ukrepi kažejo pozitivne rezultate. FOTO: Jure Eržen/Delo
Janez Janša meni, da ukrepi kažejo pozitivne rezultate. FOTO: Jure Eržen/Delo
Borut Tavčar, Špela Javornik, Mirt Bezlaj, STA
9. 11. 2020 | 07:24
9. 11. 2020 | 22:17
32:09


21.15 Število okužb v ZDA preseglo deset milijonov

V ZDA so doslej potrdili več kot deset milijonov okužb z novim koronavirusom, poroča televizija CNN. Med okuženimi je tudi ameriški minister za stanovanja Ben Carson, ki se je udeležil zabave ob »volilni zmagi« predsednika ZDA Donalda Trumpa v Beli hiši. Tam je bil tudi šef kabineta Bele hiše Mark Meadows, ki je okužbo priznal šele po dogodku. Trumpovi kritiki poudarjajo, da je ta zabava, ki se je iz proslave spremenila v počasno soočanje s porazom, še eden v vrsti primerov nesprejemljivega odnosa predsednika ZDA do pandemije, ki je v ZDA zahtevala več kot 237.000 življenj, število okuženih pa je danes preseglo deset milijonov.

21.10 Minister Gantar predlaga popolno zaprtje države

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po poročanju POP TV danes premierju Janezu Janši in poslanskim skupinam poslal predlog za popolno zaprtje države. Ob neupoštevanju njegovih predlogov za zaostritev ukrepov je domnevno med vrsticami omenjal celo možnost odstopa. Gantar je bil sicer že dlje časa proti dodatnemu sproščanju ukrepov, obenem pa meni, da je bilo že sproščanje v prejšnjem tednu nepotrebno.

Na ministrstvu za zdravje so za STA potrdili, da je Gantar danes premierju Janši poslal predlog v zvezi z ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa. Vsebine do končne odločitve sicer še ne morejo razkriti, vsekakor pa minister nasprotuje sproščanju ukrepov, so pojasnili. Minister Gantar danes za STA ni bil dosegljiv, v kabinetu predsednika vlade pa so za dodatna pojasnila napotili na vladnega govorca Kacina. Ta pa je poudaril le, da odločitve glede morebitnega zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa vlada za zdaj ni sprejela.

21.00 Evropa tik pred nakupom 300 milijonov odmerkov cepiva

Evropska unija je tik pred podpisom pogodbe z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer in nemškim biotehnološkim podjetjem BioNTech za nakup 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Podjetji sta namreč danes sporočili, da se je cepivo proti covidu-19, ki ga razvijata, v tretji fazi kliničnih testiranj izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Evropska agencija za zdravila (Ema) sicer še ni prejela podatkov o klinični študiji potencialnega cepiva, da bi ga lahko potrdila. Bruselj pa je sicer rezerviral na milijone odmerkov potencialnega cepiva že pri številnih podjetjih s celega sveta, kmalu pa naj bi sledila še pogodba s Pfizerjem, je zagotovila von der Leynova.

20.45 Premier Janša: Nismo še iz drugega vala

Premier Janez Janša je na twitterju sporočil, da ukrepi za zajezitev pandemije novega koronavirusa v Sloveniji, sprejeti konec prejšnjega meseca, kažejo pozitivne rezultate. Hkrati pa je opozoril, da je potrebna skrajna previdnost, saj še nismo prišli iz vala okužb. »Omejimo stike na najnujnejše, da bomo lahko kmalu živeli bolj normalno,« je svetoval premier. 
 


19.05 Dom upokojencev Ptuj: več kot sto okuženih

V Domu upokojencev Ptuj imajo ta trenutek skupaj 66 okuženih stanovalcev in 45 zaposlenih. Dom se je z izbruhom novega koronavirusa soočil že 16. oktobra, ko so prvo okuženo stanovalko premestili v brežiško bolnišnico, od takrat pa deluje tudi njihova rdeča cona v prostorih fizioterapije v ptujski enoti.

​18.00 Ustavno sodišče zavrnilo predlog za začasno zadržanje odloka o omejitvi gibanja v nočnih urah

Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za začasno zadržanje odloka o začasni omejitvi gibanja v nočnih urah zaradi epidemije. Po njegovem namreč niso izpolnjeni pogoji iz prvega odstavka 39. člena zakona o ustavnem sodišču, po katerem sme zadržati izvršitev predpisa, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive posledice.

Pobudnik Igor Vuksanovič iz Ljubljane je izpodbijal nedavno sprejeti ukrep vlade o omejitvi gibanja med deveto zvečer in šesto uro zjutraj, s katerim želi vlada preprečiti nadaljnje širjenje bolezni. Pobudnik zatrjuje, da naj bi bil takšen ukrep nesorazmeren, ker naj bi kljub izjemam in omejenosti trajanja na noč predstavljal ne le omejitev gibanja, ampak množičen odvzem osebne svobode oziroma hišni pripor. Sodišče se z njim ni strinjalo. 

Prepoved nočnega gibanja ne krši ustave. FOTO: Leon Vidic/Delo
Prepoved nočnega gibanja ne krši ustave. FOTO: Leon Vidic/Delo


17.50 Okužen tudi ukrajinski predsednik

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je okužil z novim koronavirusom. »Kljub vsem karantenskim ukrepom sem tudi jaz dobil pozitiven rezultat,« je potrdil na družbenih omrežjih. Kot je pojasnil, ima rahlo povišano temperaturo 37,5 stopinje Celzija, sicer pa se počuti dobro. Zatrdil je, da bo delal tudi v samoizolaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Večina premaga covid-19 in tudi jaz ga bom. Vse bo spet dobro,« je še zapisal. V Ukrajini skoraj dnevno poročajo o novem rekordnem številu potrjenih okužb. Od začetka pandemije so potrdili več kot 460.000 okužb z novim koronavirusom, samo danes so poročali o 8687 novih primerih. V povezavi z okužbo je umrlo več kot 8500 ljudi.

17.10 Pomoč UKC Maribor ponudilo 300 ljudi

Poziv Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor na pomoč zaradi pomanjkanja kadra, ki ga je prejšnji teden objavil strokovni direktor Matjaž Vogrin, je naletel na izjemen odziv. Pomoč je ponudilo več kot 300 posameznikov, zato se zaenkrat ne uresničuje bojazen nadaljnjega krčenja zdravstvenih storitev v tem kliničnem centru. »Prejeli smo veliko število prijav prostovoljcev, študentov medicinskih strok in posameznih zdravstvenih delavcev s primarnega in sekundarnega nivoja. Vsi so pripravljeni priskočiti na pomoč, zdaj, ko je to resnično potrebno,« je na družbenem omrežju Facebook danes zapisal Vogrin.

Poziv na pomoč UKC Maribor ni naletel na gluha ušesa. FOTO: Mariborinfo
Poziv na pomoč UKC Maribor ni naletel na gluha ušesa. FOTO: Mariborinfo


Število bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor sicer še vedno narašča. Kot so danes sporočili iz kliničnega centra, imajo trenutno hospitaliziranih 187 takšnih bolnikov, kar je 14 več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje jih potrebuje 38. Bolnike s covidom-19 med drugim nameščajo v prostore oddelka za pljučne bolezni, ki se nahaja na Slivniškem Pohorju. V UKC Maribor pojasnjujejo, da omenjeni oddelek nemoteno nadaljuje z ambulantno obravnavo pljučnih bolnikov, bolniki pa vstopajo skozi poseben vhod, ki je ločen od območij s covidnimi bolniki.

17.00 Na Portugalskem uvjajo izredne razmere

Na Portugalskem so danes zaradi epidemije covida-19 začele veljati izredne razmere, v večini države pa tudi policijska ura. Ta bo veljala v 121 občinah, kjer živi približno sedem milijonov ljudi oziroma 70 odstotkov prebivalstva. Policijska ura bo med tednom veljala med 23. in 5 uro zjutraj, v soboto in nedeljo pa od 13. ure popoldne do 5. ure zjutraj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaostreni ukrepi bodo veljali najmanj dva tedna, je v soboto sporočil premier Antonio Costa. Prebivalce 121 občin »z visokim tveganjem,« med katerimi sta zlasti Lizbona in Porto ter njuna predmestja, so oblasti že sredi prejšnjega tedna pozvale, naj delajo od doma. V nasprotju s spomladanskim zaprtjem ostajajo šole odprte, prav tako restavracije, trgovine ali kulturne ustanove, ki pa bodo morale skrajšati odpiralni čas.

Na Portugalskem se je od sredine oktobra število novih dnevnih primerov okužbe z novim koronavirusom potrojilo, v soboto pa so presegli 6000 novih okužb. V zadnjem dnevu je število okužb nekoliko manjše, in sicer so jih potrdili približno 4000. V bolnišnicah je več kot 2.500 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 400 na intenzivni negi. Portugalske bolnišnice se tako soočajo s pritiskom, ki je presegel tistega med prvim valom epidemije. Doslej je državi z 10,4 milijona prebivalcev umrlo približno 2800 bolnikov s covidom-19.

15.10 Biden predstavil skupino za boj proti epidemiji

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je danes predstavil svojo delovno skupino strokovnjakov za boj proti covidu-19. Kot je zagotovil, si želi znanstvene in strokovne informacije, ki mu bodo pomagale pri oblikovanju koronskih ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V ekipi bodo predsedujoči nekdanji generalni kirurg ZDA Vivek Murthy, nekdanji komisar Uprave za hrano in zdravila (FDA) David Kessler in profesorica na univerzi Yale Marcella Nunez-Smith. V skupini bo še deset drugih članov, mnogi med njimi so že delali za prejšnje ameriške vlade. ZDA so najhuje prizadeta država v pandemiji. V povprečju trenutno potrdijo po 100.000 novih okužb na dan, od začetka pandemije pa se je z novim koronavirusom okužilo 9,9 milijona Američanov, od tega jih je umrlo več kot 237.000.

Joe Biden napoveduje drugačen pristop v boju zoper koronavirus. FOTO: Jim Watson/AFP
Joe Biden napoveduje drugačen pristop v boju zoper koronavirus. FOTO: Jim Watson/AFP


14.40 V radenskem Dosorju 45 okuženih stanovalcev in zaposlenih

V Domu starejši Radenci (Dosor) so po četrtkovem testiranju vseh stanovalcev in zaposlenih potrdili 45 okuženih z novim koronavirusom, med njimi je 27 stanovalcev. Razmere so kljub okužbam stabilne in pod nadzorom. Kot je za STA povedala Sanda M. Gavranovič, regionalna direktorica skupine Senecura Slovenija, ki ima v lasti tudi radenski dom starejših, so trije stanovalci v bolnišnici, preostali pa v rdeči coni v domu. Večina nima simptomov covida-19, trije pa so konec tedna imeli povišano temperaturo, diarejo in so bruhali, zato so dva premestili v bolnišnico. »Za zdaj z našo rdečo in dvema sivima conama obvladujemo zadevo, v sredo, četrtek in petek pa bomo znova vsem odvzeli brise in videli, kje smo,« je dodala Gavranovičeva. V Dosorju imajo 176 varovancev, zanje skrbi 94 zaposlenih.

14.36 V BiH umrlo še 73 ljudi s covidom-19

V Bosni in Hercegovini je ta konec tedna v povezavi z novim koronavirusom umrlo 73 ljudi, je razvidno iz danes objavljenih podatkov pristojnih služb. V zadnjem dnevu so ob okoli 2300 testiranjih potrdili še 997 novih primerov okužb, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Iz Federacije BiH poročajo o 52 mrtvih, v Republiki Srbski je umrlo 19 bolnikov, v Brčkem pa dva. V BiH so v zadnjem dnevu potrdili še 997 novih okužb z novim koronavirusom. Od tega največ v Banjaluki, kjer imajo 97 novih okužb, in Sarajevu, kjer so jih potrdili 94. Za Mostar so bili na voljo samo skupni podatki za celoten konec tedna, ko so potrdili 291 okužb. V Mostarju je na zdravljenju v bolnišnici sicer 106 ljudi, v Sarajevu okoli 300, v Banjaluki pa 463.

14.30 V Avstriji več kot 5000 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 5593 novih okužb z novim koronavirusom, kar je sicer 340 manj kot dan prej, a hkrati več kot 1500 več kot pred tednom dni. V bolnišnicah se trenutno zdravi 3229 bolnikov s covidom-19, od tega 474 na oddelkih intenzivne nege, kar je 15 več kot v nedeljo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Doslej so v Avstriji okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 158.746 osebah. Trenutno je v Avstriji 62.665 aktivnih okužb. Umrlo je skupno 1454 bolnikov s covidom-19. V zadnjih 24 urah so največ okužb z novim koronavirusom ponovno potrdili v deželi Zgornja Avstrija, in sicer 1489. Na drugem mestu je dežela Spodnja Avstrija z 891 novimi okužbami, sledita Dunaj s 711 novimi okužbami in avstrijska Štajerska s 706 novimi okužbami. Najmanj okužb, 163, so tokrat potrdili na avstrijskem Koroškem.

13.54 Število aktivnih okužb v Ljubljani po več kot tednu dni padlo pod 3000

V nedeljo so padec števila novih potrjenih okužb z novim koronavirusom zaznali tudi v Ljubljani, kjer je število aktivno okuženih prvič po 31. oktobru padlo pod 3000. Po deležu trenutno okuženih prebivalcev je še naprej v vrhu slovenskih občin Kuzma (3,177 odstotka), medtem ko sta Železnike prehiteli občini Rogašovci (2,704 odstotka) in Beltinci (2,556 odstotka).

13.40 Ravnatelji danes predvsem urejajo zagotavljanje prehrane upravičencem

Medtem ko so se na osnovnih šolah na pouk na daljavo za vse učence, kot to poteka od danes dalje, že nekaj časa pripravljali, pa se je danes kar nekaj ravnateljev ukvarjalo z organizacijo tople prehrane za tiste, ki so upravičeni do subvencioniranega kosila. Nekatere šole bodo možnost toplega obroka ponudile tudi drugim otrokom. Med njimi sta Druga osnovna šola Slovenj Gradec in Osnovna šola II Murska Sobota.

Kosila bodo šole še pripravljale, razdeljevanje pa se je spremenilo.
FOTO: Janoš Zore
Kosila bodo šole še pripravljale, razdeljevanje pa se je spremenilo. FOTO: Janoš Zore


Na velenjskih osnovnih šolah bodo kosila za tiste, ki so upravičeni do subvencioniranega kosila in so se nanj prijavili, začeli zagotavljati jutri. Mestna občina Kranj pa bo topel obrok prijavljenim učencem, ki imajo subvencionirano kosilo, omogočila predvidoma od srede dalje.

13.32 Pfizer in BioNTech: Cepivo proti covidu-19 v tretji fazi 90-odstotno učinkovito

Cepivo proti covidu-19, ki ga skupaj razvijata ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech, se je v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-odstotno učinkovito, sta danes sporočili podjetji. Zaščito pred boleznijo so prostovoljci razvili sedem dni po prejetju drugega odmerka cepiva in 28 dni po prvem. V tretji fazi kliničnega preizkušanja cepiva je po navedbah podjetij sodelovalo več kot 43.500 ljudi.

13.27 Okužba potrjena tudi pri poslancu Levice

Poslanec Levice Primož Siter je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus, so sporočili iz Levice. Siter trenutno ne kaže nobenih simptomov, povezanih z boleznijo covid-19, in se počuti dobro, zato mu je bila odrejena samoizolacija. Poslanec prejšnji teden ni bil v stiku s kolegi poslanci in strokovnimi sodelavci v poslanski skupini, saj je bil odsoten in ga ni bilo v državnem zboru. Drugim poslancem in strokovnim sodelavcem v poslanski skupini Levice ni bila odrejena karantena.

13.12 Na Hrvaškem doslej več kot 800 mrtvih zaradi covida-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5670 testih potrdili 1529 primerov okužbe z novim koronavirusom. Od nedelje je umrlo 38 bolnikov s covidom-19, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Z novimi smrtnimi žrtvami covida-19 je število umrlih preseglo 800.

Na Hrvaškem je ob ponedeljkih praviloma nižje število na novo okuženih, ker konec tedna opravijo približno polovico manj testov kot ob delovnikih. Prejšnji ponedeljek je štab poročal o 1165 novookuženih ob 5115 opravljenih testih.

12.39 V celjski bolnišnici okuženih že več kot 170 zaposlenih

V celjski bolnišnici je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih 174 zdravstvenih delavcev, od tega je 38 zdravnikov, 68 diplomiranih medicinskih sester in prav toliko zdravstvenih tehnikov. Na navadnih covidnih bolnišničnih posteljah imajo 111 bolnikov, na intenzivnih posteljah pa 19 bolnikov.

Navedli so tudi, da so prejšnji teden na oddelku za ortopedijo in športne poškodbe odprli že četrto enoto z navadnimi bolnišničnimi posteljami za bolnike s covidom-19. Zaradi kadrovskega primanjkljaja pa enoto odpirajo oziroma širijo postopoma.

»Trenutno je v njej mogoče hospitalizirati 15 bolnikov, ko bo zagotovljen ves potreben zdravstveni kader, pa bomo lahko na tem oddelku sprejeli 36 covidnih bolnikov,« so pojasnili v celjski bolnišnici. Dodali so še, da primanjkljaj zdravstvenega kadra rešujejo s prerazporejanjem zaposlenih z drugih bolnišničnih oddelkov, ki imajo v tem času zmanjšan obseg dela. Na pomoč jim je s sodelavkami iz zdravstvene nege priskočil tudi Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, v svojem prostem času pa jim pomaga tudi nekaj medicinskih sester, ki so sicer zaposlene v ZD Laško in Celje ter na Srednji zdravstveni šoli Celje.

image_alt
Razmere se umirjajo, naj jih sveti Martin ne pokvari


Na usposabljanje za delo v bolnišnici pa je danes prišlo tudi 15 prostovoljcev, bolničarjev Rdečega križa Slovenije, ki bodo v prihodnjih dneh pomagali pri oskrbi oddelkov s covidnimi bolniki, ki jih imajo na številnih lokacijah po bolnišnici.

12.32 V Rusiji znova rekordno število okužb s koronavirusom

V Rusiji so danes potrdili nov rekord v številu okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so tako potrdili 21.798 novih okužb, kar je skoraj še enkrat več, kot je znašal rekord maja, v prvem valu epidemije covida-19. Žarišče okužb je tako kot v prvem valu prestolnica Moskva, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 6897 novih okužb. Doslej so v Rusiji našteli že skoraj 1,8 milijona okužb z novim koronavirusom, s čimer se ta država uvršča na peto mesto na svetu, za ZDA, Indijo, Brazilijo in Francijo. Po vsej Rusiji je v zadnjih 24 urah umrlo 256 bolnikov s covidom-19, skupno pa skoraj 30.800. V primerjavi z drugimi državami, ki jih je pandemija covida-19 zelo hudo prizadela, so v Rusiji imeli relativno malo smrtnih žrtev novega koronavirusa.

Kljub ponovnemu naraščanju števila okužb v zadnjih tednih ruska oblast ne namerava znova uvesti strogih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, kakršni so veljali spomladi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je priznal, da je rast števila okužb v Rusiji alarmantna, a pri tem poudaril, da v vseh državah, ki jih je prizadela pandemija, ne velja karantena.
Ruska oblast je pred kratkim sprostila 11 milijard rubljev (okoli 120 milijonov evrov) vreden sveženj pomoči regijam, ki imajo težave pri obvladovanju hitrega naraščanja števila okužb.

image_alt
Svoboda družbe proti svobodi posameznika


11.33 Na Goriškem bodo tople obroke šolarjem pripeljali na dom

Za tiste učence in dijake v Mestni občini Nova Gorica, ki so upravičeni do subvencionirane šolske prehrane, bodo tople obroke dostavili na njihov dom. Po dogovoru občinske oblasti z ravnatelji osnovnih šol jim bodo to zagotovili s pomočjo šolskega osebja ter Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica. Učenci in dijaki, ki so upravičeni do brezplačnega obroka, se na topli obrok še vedno lahko prijavijo prek šole, ki jo obiskujejo. Šola bo upravičenost do brezplačnega obroka preverila v centralni evidenci udeležencev vzgoje in izobraževanja. Obenem pa na novogoriški občini opozarjajo, da s prijavo učenci in dijaki privolijo, da občina in šole podatke uporabijo za organizacijo priprave in prevzema toplega obroka. Mestna občina Nova Gorica je v sodelovanju z vrtci, osnovnimi šolami in Mladinskim centrom Nova Gorica poskrbela tudi za varstvo otrok staršev, ki varstva ne morejo zagotoviti drugače, ter za otroke staršev, ki delajo v kritični infrastrukturi, zlasti v zdravstvu.

10.48 Konec tedna naraslo število okuženih v nekaterih domovih za starejše na Koroškem

Ta konec tedna je naraslo število okuženih z novim koronavirusom v domovih za starejše v Radljah ob Dravi in na Prevaljah. Iz radeljskega Doma Hmelina trenutno v prostorih Term Topolšica začasno biva 53 okuženih stanovalcev, še pet okuženih ima dom v svoji rdeči coni. Dom starejših na Prevaljah ima v svoji rdeči coni 11 stanovalcev.

10.39 V nedeljo v Sloveniji potrdili 464 okužb, umrlo 24 bolnikov s covidom-19

V nedeljo so po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 22,49 odstotka testov. Umrlo je 24 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah se jih je zdravilo 1143, 190 jih je potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnic pa so jih odpustili 53, je vlada objavila na twitterju. V Sloveniji je bilo po podatkih sledilnika za covid-19 doslej potrjenih 45.625 okužb, trenutno pa je v državi 21.514 aktivnih primerov. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je tako za tri odstotke znižala in je trenutno 1026. Skupno je doslej v Sloveniji umrlo 578 oseb s covidom-19.



9.40 Madžarski učitelji prosijo starše, naj otrok ne pošiljajo v šolo

Sindikati vzgojiteljev in učiteljev na Madžarskem so pozvali starše, naj zaradi svoje varnosti in varnosti učiteljev ne pošiljajo otrok v šolo in vrtec. S tem sindikati nasprotujejo odločitvi vlade, ki hoče, da so šole še naprej odprte. Madžarska ni izjema v novem valu okužb, vsak dan zaradi covida-19 umre več kot sto ljudi, zato učitelji pričakujejo, da bodo starši, ki lahko zagotovijo varstvo otrok in še delajo doma, to tudi storili. Vlada, ki je sicer uvedla policijsko uro in prepovedala zbiranje ljudi, se še ni odzvala. Šole, trgovine in restavracije so še naprej odprte, ravno tako so dovoljene nogometne tekme z gledalci.

9.22 Uporabniki Arnesovih spletnih učilnic zaznavajo upočasnjeno delovanje storitev

Na današnji prvi dan šolanja na daljavo po podaljšanih počitnicah za osnovnošolce se nekateri uporabniki znova soočajo s težavami pri Arnesovih spletnih učilnicah. Kot so na twitterju pojasnili v Arnesu, »učilnice delujejo, nekateri uporabniki pa lahko kljub temu zaznajo upočasnjeno delovanje storitve«. »Trudimo se, da bomo čisto vsem v kratkem znova zagotovili hitro odzivnost,« so pojasnili na Arnesu. Medtem ko posamezni starši poročajo, da se v učilnice ne morejo prijaviti, drugi pojasnjujejo, da so se lahko prijavili, ampak da storitve ne delujejo tekoče.

V Arnesu so sicer prejšnji teden ocenili, da bodo ta teden spletne učilnice zmogle povečano uporabo. Storitev so namreč stabilizirali že v oktobrskem tednu šolanja na daljavo, počitnice pa so izkoristili za to, da so med drugim dodatno razširili strežniške zmogljivosti in z nadgradnjami sistemu povečali hitrost.

image_alt
Konkretnih in enotnih pravil ocenjevanja še vedno ni


9.19 Na Filipinih 108 mrtvih zaradi covida-19, kar je nov vrh v dveh tednih

Na Filipinih je zaradi covida-19 včeraj umrlo 108 ljudi, kar je največ od 23. oktobra. Skupaj je število umrlih zraslo na 7647, je sporočilo zdravstveno ministrstvo. Kot poroča Reuters, je na novo okuženih 2058 ljudi, skupaj pa se je okužilo že 398.449 ljudi, kar je drugo najvišje število v jugovzhodni Aziji.

8.50 Slovenija na češkem rdečem seznamu glede omejitev potovanj zaradi covida-19

Slovenija je od danes na češkem rdečem seznamu držav s slabo epidemiološko sliko, je v petek na twitterju sporočilo slovensko veleposlaništvo v Pragi. Kot navaja češko zunanje ministrstvo, morajo potniki iz rdečih držav pred vstopom na Češko izpolniti poseben obrazec ter opraviti testiranje na novi koronavirus ali iti v karanteno. Če test opravijo v tujini, ga morajo predložiti takoj po prihodu v državo, pri čemer ne sme biti starejši od 72 ur. Če ga opravijo na Češkem, pa ga morajo predložiti najkasneje pet dni po prihodu, piše na spletni strani češkega zunanjega ministrstva.

8.01 Ob sumu na okužbo ostanimo doma in pokličimo osebnega zdravnika

Ob sumu na okužbo z novim koronavirusom je treba ostati doma in se izogibati vsem stikom z ljudmi, za navodila o nadaljnjem ravnanju pa poklicati osebnega zdravnika. Za več informacij o novem koronavirusu tudi v drugem valu epidemije deluje vladni klicni center. Bolezen covid-19, ki jo novi koronavirus povzroča, se najpogosteje kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem, med znaki je tudi izguba vonja in okusa. Pri težjih oblikah se bolezen kaže z občutkom pomanjkanja zraka, za težji potek je značilna tudi pljučnica.

7.57 Na Kitajskem moški okužen s koronavirusom po rokovanju z nemškim mesom

Pri zaposlenem v hladilnici v kitajskem mestu Tianjin so v nedeljo potrdili okužbo z novim koronavirusom, potem ko je delal s paketom zamrznjenega mesa iz Nemčije, navajajo lokalne zdravstvene oblasti. Moški, zaposlen v hladilnici v pristanišču Binhai v tem mestu na severovzhodu Kitajske, je zdaj v bolnišnici, navajajo pristojne lokalne oblasti po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Iz Kitajske skoraj ne poročajo o novih okužbah, že večkrat pa so jih povezali z uvoženo hrano. FOTO: Jason Lee/Reuters
Iz Kitajske skoraj ne poročajo o novih okužbah, že večkrat pa so jih povezali z uvoženo hrano. FOTO: Jason Lee/Reuters


Poleg tega preučujejo vzorce, ki so jih odvzeli ljudem, ki so bili v tesnem stiku s tem delavcem, in v delovnem okolju. Po poročanju časnika Global Times je osem ljudi, ki so bili v stiku z njim, preventivno v karanteni. Virus po mnenju pristojnih služb izvira iz pošiljke zamrznjenih svinjskih krač, ki so jih iz nemškega Bremna uvozili v Tianjin in nato naprej v mesto Dezhou v provinci Shandong. Vzorec, ki so ga odvzeli s pakiranja tega mesa, je bil pozitiven na novi koronavirus, navajajo oblasti.

7.56 Norveška vlada ne bo dodatno podprla letalske družbe

Za Norwegian Air, ki ga je pandemija koronavirusa prizadela podobno kot vse druge letalske družbe, ne bo dodatne podpore, sta danes v izjavi sporočili norveški ministrstvi za industrijo in za promet, poroča Reuters. Letalska družba je konec avgusta sporočila, da bo ostala brez denarja v prvi četrtini 2021, če ne dobi dodatne podpore. Država je jamčila za 300 milijonov evrov posojil, ki so jih investitorji vložili v Norwegian Air maja letos. Norveška vlada je zdaj sklenila, da bi bila nova pomoč ekonomsko neodgovorna.

Družba Norwegian Air ne bo dobila nove pomoči norveške vlade. FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Družba Norwegian Air ne bo dobila nove pomoči norveške vlade. FOTO: Ints Kalnins/Reuters


5.00 Po podaljšanih počitnicah osnovnošolci pouk nadaljujejo na daljavo

Po podaljšanih jesenskih počitnicah bo z današnjim dnem znova stekel pouk za osnovnošolce. A ti se ne bodo vrnili v šolske klopi, temveč bodo pouk nadaljevali na daljavo. Vrtci bodo še naprej opravljali le nujno varstvo, okrnjeno bo še naprej deloval tudi javni potniški promet.

Na podlagi vladnega sklepa vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo še naprej zaprti, se bo pa s sklepom ministrice za izobraževanje Simone Kustec vzgojno-izobraževalni proces na daljavo izvajal tudi v vseh glasbenih in srednjih šolah. V nasprotju z osnovnošolci dijaki niso imeli podaljšanih počitnic in so pouk na daljavo začeli že prejšnji teden. Dijaki in osnovnošolci od vključno 6. razreda dalje so imeli pouk na daljavo sicer že pred počitnicami. Izobraževalni proces poteka na daljavo tudi na fakultetah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine